Minns du de där små minityrträdgårdarna med dekorationer så små att de nästan försvann när man höll i dem? Har du likt många barn från 90-talet och tidigt 2000 en nostalgi kring dessa kanske detta är ett spel för dig.
Tiny Garden är ett spel som dragit inspiration från de små plastleksakerna Polly pocket som ofta var en miniatyr-trädgård eller byggnad i form av en väska, speldosa eller annat “mode-föremål”. I grälla “flickiga” färger kunde vi dekorera med små plastdekorationer för att skapa dioraman att bära med oss eller stolt visa upp i våra flickrum.
Detta tema har spelutvecklarna av Tiny Garden kombinerat med spelvärldens fascination för odling och kryddat med lite spelmekanik i form av pussel. Till att börja med har vi 3×3 rutor i botten på den Pokémon-lika bollen som vi kan odla på. Där kan vi sätta några av våra första fröer. Dessa introducerar oss till att vår skörd kan användas till att köpa nya fröer och även dekorationer till vår boll.
Fröerna vi kan köpa är till en början begränsade och vi vet inte vad det är för någon växt förrän vi odlat upp den första plantan. Innan dess ser vi bara siluetten av den färdiga växten i köpmenyn. Detta tycker jag gör det mer intressant att försöka låsa upp nya fröer, att inte riktigt veta vad vi kommer att odla här näst.
En del växter kan påverka sin omgivning och ändra markförhållandena från normala till sandiga, våta eller skuggiga med mera. Andra växter är mer kräsna och kräver att marken har vissa förutsättningar. På detta vis blir odlingen ett pusselelement i den mån att vissa växter måste planteras först för att intill dessa eller efter en viss växt kunna odla den där växten som vi behöver för att låsa upp en ny växt. På detta sätt fortsätter loopen från en växt till nästa. I de flesta fall behövs dessutom mer än en växt för att köpa en annan. En morot för en kaktus men en paprika och en maskros för en potatis.
Istället för att det tar en viss tid för varje växt att mogna så vevar vi på en vev som sitter på sidan av bollen. För varje varv växter alla växter vi planterat och olika växter behöver olika många varv för att mogna. En del växter har till och med olika stadier då vi kan skörda dem för olika resultat. Till exempel gröna eller lila vindruvor.
Utöver växternas påverkan på marken kan vi låsa upp och köpa olika verktyg. På ett gulligt och lite fånigt sätt kan vi påverka odlingsrutorna genom fontäner som vattnar och trädgårdstomtar som sprider ut löv med mera. Likt fröerna vet vi inte hur verktyget ser ut förrän vi har låst upp det för första gången. Detta tycker jag adderar ett roligt inslag till odlingen som knyter an till att vi faktiskt odlar i en leksak.
Utöver fröerna kan vi köpa möbler att dekorera den övre halvan av bollen med. Här är det klassiska inslaget från leksaken att vi placerar ut små möbler, tavlor och andra dekorationer utan någon egentlig påverkan på spelet. Det går även att med växterna du odlat köpa klistermärken att placera på din boll samt olika färgalternativ. Färgerna kan du använda på både din inredning, din boll och dina växter. En sista liten twist är att du kan köpa atmosfär-färger som ändrar spelets bakgrund.
Fröerna är indelade i olika paket eller avdelningar som låses upp genom att vi uppfyller satta kriterier. Detta kan vara att du har två morötter, ett verktyg och tio möbler. När nästa paket låses upp får du tillgång till att låsa upp flera fröer, möbler och andra dekorationer. Framförallt får du dessutom flera odlingsrutor, vilket möjliggör mer komplexa kombinationer av förutsättningar för mer kräsna växter. Vid tre tillfällen låser du även upp en ny våning i bollen som du kan dekorera.
Det finns ett antal små överraskningar i spelet så som att du får brev från bekanta när du uppfyller olika hemliga uppdrag. Det kan vara att placera ut en specifik möbel eller odla fram en viss växt. Jag tyckte detta var en trevlig liten bonus där vi får viss inblick i världen och att bollen vi odlar i faktiskt är en leksak för dess ägare. Det var dock inte så intressant att jag aktivt försökte låsa upp dem.
Spelet är definitivt gulligt och de poppiga färgerna som ibland nästan skär lite i ögonen bidrar absolut till den gulliga och nostalgiska känslan. Navigeringen är väldigt begränsad och jag hade velat ha möjligheten att snurra bollen som jag vill. Spelet låser oss istället till en viss vy som enbart går att zooma in och ut eller panorera något. Det är enbart när vi placerar ut klistermärken som vi kan rotera fritt.
Till en början kunde jag inte förstå hur jag skulle ta bort sådant som jag placera ut. Jag är ganska säker att jag vid min första sittning inte hade möjligheten att ta bort utan bara placera ut möbler. Något som verkligen gjorde mig förvirrad. Jag saknar också möjligheten att kunna dekorera trädgårdsdelen. Nu är vi som spelare låsta till att dekorera den övre delen och odla i den nedre.
Det tog mig ett bra tag att fundera ut hur jag ändrar färg på saker. Till en början kunde jag bara ändra färg på helheten, alltså alla möbler eller växter till en färg. När vi precis låst upp en ny växt eller möbel kan vi ändra färgen på bara den, men det går även att ändra senare om du högerklickar på bilden av möbeln eller växten i menyn.
Musiken i spelet består av enkla toner ackompanjerade av kastanjetter och andra plinkande instrument. Fokus ligger på olika slaginstrument med inslag av gitarr. Den utgör ett trevligt bakgrundsljud som snart gled ur mitt medvetande och som jag snart kombinerade med en podcast. Musiken bidrar absolut till en lugn karaktär och kombineras fint med atmosfären från bläddrande papper i menyerna och plinganden när du får nya fröer.
Spelet balanserar i sin enkelhet på en knivsudd mellan att kännas som en syssla och att vara härligt beroendeframkallande. Jag har spelat i kortare stintar om ungefär en timme åt gången och låst upp samtliga växtpaket på omkring tre timmar, för att låsa upp samtliga växter krävs en eller två timmar till. Att sitta och pilla med odlingen och klura på vilken växt som krävs för vad och hur denna ska odlas är bara intressant så länge, men som ett litet tidsfördriv var det absolut trevligt.
På grund av sin enkelhet skulle jag tro att det hade passat väldigt bra som mobilspel, något att pilla en stund med när man väntar på bussen. Överlag är det ett spel som kan underhålla i några timmar, men om jag sätter mig vid datorn är det nog mest troligt att jag spelar något annat.
Denna recension baseras på PC versionen.
Tiny Garden. Lägsta pris ca.142 kronor enligt Steam 2025-04-25.
Kod tillhandahållen av Super Rare Originals.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.