Innehållsförteckning
Podcastande, poddradio eller poddande! Nördliv sysslar uppenbarligen med detta, men hur gör du för att starta en podcast? Vad är värt att tänka på, och vilka tips kan vi ge ut? Detta är en smärre guide för alla där ute som funderat på att starta en podcast, men kanske inte kommit till skott än.
Inledning
Målet med att podda är i grunden rätt enkelt. Du vill nå ut genom att berätta om det du är passionerad kring – oftast om ett särskilt ämne. Det som i många fall skiljer agnarna från vetet är dels det tekniska, men även i mångt och mycket envishet och att resolut ”tuffa” vidare. Här nedan kommer ni se ett antal punkter som alla tillsammans skapar en helhet som resulterar i en god stunds podcastande. Vad ni gör med dessa, är upp till er, men förhoppningsvis leder de er till att åtminstone testa på poddande!
Ämne är A och O
Den mest vitala substansen i en podcast, hur väl (rent ljudmässigt) den än må låta, är innehållet och kemin mellan deltagarna. Där det senare är svårt att få till – även om det är något som kan växa till sig med tiden – gör att själva innehållet blir väldigt viktigt. Börja därför med att verkligen fundera på vad din podcast ska handla om – och vad er specifika fokus ska ligga på. Förutsättningarna att nå ut kan variera beroende på hur nischat det är, men å andra sidan är det initiala fokuset alltid på en singulär sak; att ha roligt! Vårt förslag är att du samt en ev. vän/kollega etc. ”brainstorm”:ar fram vad exakt ni vill prata om, och sedan konsekvent fokuserar på detta. Detta gör att ni får en tydlig profil utåt, och framförallt vet vad ni ska prata om varje gång. Kom ihåg än en gång att syftet är att ha kul! Lyssnare märker om ni har kul!
Utrustning kan hjälpa eller stjälpa
Idag har många tillverkare anammat podcastande och ’streaming’, vilket innebär att alternativen är otroligt frikostiga. Givet är att du skaffar en mikrofon (eller flera om ni är ett gäng) och sedan ett lämpligt inspelningsprogram (Audacity är ett rekommenderat förstaval som är kostnadsfritt).
När det kommer till utrustning för podcastande, är den första frågan; hur avancerat vill du gå? Om du sitter hemma vid din personliga dator och tänker att du ska spela in bara någon enstaka gång, mest som en liten hobbyidé – då kan en USB mikrofon vara ett gott alternativ. Ambitionsnivån hos några mikrofoner är tacksamt givmilda, och detta innebär egentligen att du bara pluggar in och kör. Enkelt som sig bör!
USB mikrofoner – Lättillgängliga mikrofoner för vem som helst!
Wave: 3 från Elgato
Denna mikrofon kommer med ett fenomenalt ljud, och har dessutom en inbyggd ’clipguard’. Det senare innebär egentligen att mikrofonen själv hanterar ditt ljud – skulle du bli för högljudd. Många gånger kan så kallad ’clipping’ bli ett bekymmer. Det vill säga när du råkar maximera ljudupptagningen, och får ljudet att skära. Ett sådant ljud kan aldrig fixas i efterhand – utan innebär att dina lyssnare måste stå ut med skärande ljud. Något som bör undvikas på alla möjliga sätt. Wave: 3 är därför ett ypperligt val – om än aningen dyrare – för de som vill säkerställa ljudbilden lite extra väl. Att det dessutom följer med en fot, med vilken du kan placera mikrofonen på bordet framför dig, hjälper till för nybörjare.
i samarbete med PriceRunner
Ampligame AM8 RGB USB/XLR från Fifine
Fifines dynamiska mikrofon är bra på grund av två anledningar; pris och uppgraderingsmöjligheter. Trots en aningen mer nedskuren ljudkvalitet – åtminstone i de högre frekvenserna, så kommer den ändå stå sig riktigt bra om du bara gör lite slentrianmässiga podcastinspelningar då och då. Fördelen är dock även att denna mikrofon både har USB och XLR kontakt. Detta innebär att du initialt kan använda dess USB kontakt, för att sedan låta din utrustning växa runtomkring – skulle du t.ex. vilja uppgradera till en PreAmp (ljudgränsnitt) för fler finjusteringar i framtiden. Exempel på PreAmps är Elgato Wave XLR, som kombinerar en snygg ren design, inbyggd clipguard funktionalitet, med tydlig kontroll över din XLR mikrofon.
Lägsta pris (2024-02-08) enligt prisjakt.nu: 849 SEK
Capsule Mini från NZXT
Det sista tipset för mer ordinära USB mikrofoner är NZXT Capsule Mini – där en av dess största behållningar är dess minimala och lätthanterliga storlek. Ljudkvalitetsmässigt duger den utmärkt, men möjligheten att ta den från plats till plats – ja, till och med NZXT:s lilla mikrofonarm ’Boom Arm Mini’ – gör att den kan bli ett ypperligt val skulle du vilja ta med dig mikrofonen även ut på språng. Den har en liten vikt, och kommer i ett snyggt utseende, som i sig står ut även det – vilket gör detta till ett intressant val för den mer estetiskt lagda användaren.
i samarbete med PriceRunner
XLR mikrofoner – En potentiell uppgång i kvalitet, med tydlig anpassningsbarhet.
När det kommer till denna typ av mikrofon, är en så kallad PreAmp (ljudgränssnitt) ett måste. Likaså en XLR kabel. Detta innebär att det medföljer några initiala extrakostnader. Vad du däremot får för detta är oftast en betydligt bättre kontroll över ljudbilden. Där USB mikrofoner i många fall enbart styrs via Windows inbyggda inställningar (vilket verkligen lämnar mycket att önska), kan du här justera betydligt mer granulärt ditt ljud. Dessutom får du möjlighet att utan någon som helst latens få en medlyssning. Med andra ord kan du höra exakt hur du låter via hörlurar, och på så sätt justera efter eget behag. Om du dessutom köper en mer avancerad PreAmp, kan extra funktioner såsom ’noise gate’, ’limiter’ och annat också följa med. D.v.s. funktioner som i realtid anpassar din ljudbild, för att exempelvis exkludera bakgrundsljud, höga pikar i ljudvolym etc. Och framförallt att dessa i sig kan justeras.
Här kan vi rekommendera XLR mikrofoner av följande slag:
Wave DX från Elgato
En av de absolut bästa kombinationer för både nybörjare och mer erfarna användare är Elgato Wave DX i kombination med Wave XLR. Denna toppmatade XLR mikrofon kommer med ett väldigt klart och skarpt ljud – särskilt för de med en mer ljus ton i sin röst – och är i sig en välklingande sådan. Dess kompakta form, och framförallt riktade sådan gör att du får en ljudbild som mer riktar in sig på din röst och undviker omvärldens ljud. Om du dessutom kombinerar denna med Elgato Wave XLR, vilket inte bara är lätthanterlig och stödjer fantommatning (d.v.s. en högre voltspänning – 48V, för mer prestandakrävande mikrofoner) – utan har även inbyggd ’clipguard’. Den tar som jag tidigare skrev alltså och går automatiskt ner i ljudupptagning skulle du bli för hög. En kombination som är guld värd för vilket nybörjare som helst. Eller för den delen en entusiastisk poddare! Båda dessa skapar en mer kostsam helhet, ja det stämmer, men samtidigt är det ärligt talat en överkomlig sådan – åtminstone om du ser till vad du faktiskt får med. Dessutom medföljer det en XLR kabel, så du har i så fall allt med från start.
i samarbete med PriceRunner
Blue Sona från Logitech
En mikrofon som står ut lite är Logitechs nyare Blue Sona. Denna dynamiska mikrofon är lätt att rikta, och kan således vara ett utomordentligt alternativ för de som sitter i mer ljudliga miljöer. Mikrofonen kommer dessutom med en inbyggd ”ClearAmp”, vilket höjer utgångsnivån ytterligare, och gör att du hörs tydligt och väl oavsett hur lågmäld du är som person. Att mikrofonen dessutom ser mer unik ut, och samtidigt ger ett förträffligt ljud – särskilt för de med mer högdiskanta röster, gör denna mikrofon till ett bra val. Det enda tråkiga i kråksången är priset, som dessvärre är lite väl högt – särskilt då den konkurrerar med mer etablerade mikrofontillverkare som Shure exempelvis.
i samarbete med PriceRunner
SM7B från Shure
För de användare som har höga ambitioner från start är den numera klassiska SM7B ett bra val. Den är påtagligt dyrare, men kommer med en varm och fin ljudupptagning, som levererar fenomenalt ljud utåt. Dess lättanvända konstruktion gör den till en stapel inom sin kategori – även om många mikrofoner sakta men säkert närmar sig dess kvalitet. Slitstark, välljudande och kostsam är ledorden… där det senare ordet kan kringgås om du verkligen vill ha en perfekt ljudbild från start.
i samarbete med PriceRunner
Kringutrustning
Kringutrustning som är ett måste i viss mån – särskilt för XLR mikrofoner. Dessa studiomikrofoner kräver nämligen en PreAmp, vilket förenklat är ett ljudgränssnitt mellan exempelvis din dator och mikrofon, som med hög upplösning kan omvandla de ljudsignaler du skickar ut, på bästa möjliga sätt. Med en PreAmp kan du även i viss mån reglera ljudnivåer utan att behöva ändra i din dator. De skänker med andra ord en betydligt mer ingående flexibilitet, och ökar ljudkvaliteten i högsta mån. Därför ger vi här ett par exempel på produkter värda att hålla utkik efter av olika skäl.
PreAmps (Ljudgränssnitt)
Wave XLR från Elgato
Denna minimalistiska preamp kan göra underverk för den enskilde användaren, som söker både enkelhet och tillförlitlighet. Med noll latens, USB-C port och stöd för fantommatning, lyckas Wave XLR trycka in mycket prestanda i ett strömlinjeformat paket. Att den dessutom kommer med programvaran Wave-Link vilket ger möjlighet att sätta ’noise gate’ eller förändra EQ på fem röda. Ett ypperligt förstagångsval för de som önskar göra förändringar på ett smidigt och enkelt sätt. Obs. tänk på att du behöver köpa till en XLR kabel.
i samarbete med PriceRunner
Live! Audio A3 från Creative
Creatives streamer och podcastvänliga preamp lämpar sig riktigt väl för mer ambitiösa användare – eller för den delen personer som önskar spela in samtidigt med en vän. Denna smidiga preamp kommer med dubbla mikrofoningångar, och gör att du och en vän lätt kan börja spela in direkt era podcastavsnitt. Att den dessutom har en god mängd flexibilitet sett till reglage samt till och med kan låta en tredje deltagare ringa in via telefon, gör denna till ett väldigt bra alternativ.
Lägsta pris (2024-02-08) enligt prisjakt.nu: 1 799 SEK
Mikrofonarmar/Boom-armar
För de som vill skapa en än mer avslappnad miljö, till det när ni börjar spela in er podcast, kan en mikrofonarm (även kallad boom-arm) vara en angenäm upplevelse. Med hjälp av en bra sådan kan ni luta er tillbaka mer, låta er föra mikrofonen på ett valfritt avstånd – och få en mer naturlig känsla i samtalet. Extra bra för när ni spelar in i soffan exempelvis, då det går att få samtalet ännu mer avslappnat.
Wave Arm LP från Elgato
Denna lågprofilsarm är ypperlig oavsett om du befinner dig framför datorn eller vid soffbordet. Den når en god distans och är aldrig i vägen – särskilt när/om du befinner dig i soffan. Att den med hjälp av fiffiga magnethöljen kan gömma kablage i skenor gör den än mer attraktiv för både nybörjare som veteraner inom podcasting. Den är kanske lite på den mer ”prisiga” sidan, men med kabelkanaler, låg profil och rentav visuellt behaglig lär den göra alla användare nöjda. Vem du än är!
i samarbete med PriceRunner
Boom Arm Mini från NZXT
Ett mer udda val är denna kortare arm från NZXT, som gör sig perfekt på små tajta platser. Kanske du spelar in över internet med vänner, och sitter på en mindre yta – ja, då kan denna fiffiga lilla mikrofonarm vara det rätta valet.
i samarbete med PriceRunner
Några sista tips:
Inspelning och klippning
När det kommer till inspelning är det tydligaste förslaget ett program som heter Audacity. Det är helt gratis för Windows-datorer, och är i sig både lätt att använda, såväl som någorlunda djupt sett till funktioner.
Sitter du på en Mac-dator, kan du istället använda dig av det kostnadsfria programmet WavePad, som erbjuder likvärdig prestanda som Audacity.
Givetvis finns det mer avancerade val sett till ljudredigering, där främst Steinbergs Cubase står ut som det bästa programmet – särskilt Cubase Elements som är en något nerbantad version, men som ändå ger ordentliga möjligheter sett till flexibilitet. I detta program kommer det med inte bara en avsevärt bättre ’noise gate’, ’limiter’ och ’ kompressor’-funktioner men även avancerade EQ-möjligheter, för att inte tala om en ’detect silence’ funktion, som kan ta bort alla tystnader i ett ljudklipp.
Podcasthosts/lagring av filer på internet.
När du väl finaliserat din ljudfil är det givetvis viktigt att hitta en plats att nå ut. Här finns ett antal sätt. Dels kan du använda dig av podcasthosting (ex. transistor.fm) där anslutningar mot Apple Podcasts och andra podflöden sker automatiskt. Om du har koll på detta redan – eller rentav skapat ett eget RSS-flöde, kan du även använda dig av archive.org, där du kan ladda upp dina filer, och sedan hänvisa till ditt RSS-flöde. Detta kan kräva mer finlir, men är å andra sidan kostnadsfritt, till skillnad från podcasthosting.
Länk till hur du skickar in din podcastlänk via riverside.fm
Länk till archive.org där du kan ladda upp ljudfiler (efter du skapat inlogg
Länk till podcasthosten Transistor.fm
Avslutningsvis…
När det kommer till poddande överlag, kan det nog tyckas som att jag fokuserat extra mycket på utrustning. Målet i givetvis alltid detsamma; att underhålla och bli underhållen genom ett samtal. Detta kan mycket riktigt spelas in med väldigt lätta medel – något som idag blivit oerhört mycket mer enkelt då var och varannan tillverkare vill vara med och slåss. Om det så gäller mikrofoner, armar eller preamps.
En sak är säker, vad du än gör – och vad du än har för budget, fokusera på vad du vill prata om och arbeta på detta först och främst. Vill du spela in själv, med en vän eller rentav ett helt gäng, allt detta bör du fundera på innan du sätter igång. Ett sista tips är därför att spela in en testinspelning först, och sedan låta det ligga och vila – för att sedan själv lyssna på det. Om du själv finner det underhållande att lyssna på, har du något bra på handen.
Hoppas att denna lilla guide kommer hjälpa er – och skulle ni ha några frågor är ni välkomna att höra av er!