NZXT Capsule Mini + Boom Arm Mini

Bästa minikombon i stan?

av Danny Larsen

NZXT Capsule Mini är precis vad det låter som, en mini version av NZXT Capsule som vi recenserade för dryga två år sedan. Vi fick dock även till oss Boom Arm Mini vilket vi ska se hur väl den kan hjälpa med användandet av mikrofonen.


NZXT Capsule Mini

Precis som originalet kommer denna cylinderformade miniversionen av Capsule till oss i en väldigt välpackad låda. Mikrofonen vi har fått till oss kommer i ett svartvitt utförande, men finns även i helsvart om du så hellre vill ha det istället. I förpackningen finner vi utöver mikrofonen dess bastanta fot, USB-C kabel och en adapter för mikrofongänga.

Mikrofonen känns väldigt lätt när du plockar upp den, men fortfarande som att den är ordentligt byggd och inte med känslan av billig tunn plast som viker sig bara du trycker på den. På undersidan hittar vi uttaget för USB-C och ett 3.5-uttag för medlyssning med hörlurar. Till skillnad från original Capsule finns det bara ett reglage på dess framsida och den är till för att höja eller sänka volymen på din medlyssning. Något som jag saknar här från originalet är att det finns inget reglage för att höja eller sänka volymen på dig röst direkt på mikrofonen, det hade varit trevligt om de hade haft kvar den också här på miniversionen. Istället justeras detta enbart via din dators ljudinställningar.

Du kan även välja att använda mikrofonen som ett externt ljudkort och lyssna via dem om du väljer den i dina ljudinställningar som hörlurskälla.

Foten som medföljer är en väldigt liten pjäs, men har fortfarande en god tyngd i sig och tack vare den lätta vikten på mikrofonen kommer den serva sitt syfte väl. Mikrofonen fäster du enkelt genom två skruvar på sidorna och sedan kan du vinkla den fram- och bakåt för att hitta rätta vinkeln för dig. Men med det sagt så är det en bordsmikrofon och vibrationer kommer att leta sig upp via foten och märkas av, samt att om den står på bordet i närheten av tangentbordet kommer  det definitivt märkas av mer.

Vad som medföljer.

Vill du tysta mikrofonens upptagning under samtal trycker du bara på reglaget, vilket då stänger av ljudet. Du kan lätt se om ljudet är på eller ej, genom den LED-lampa som finns under reglaget. Den lyser vitt när den är på och byter till rött när du stänger av ljudet. Detta tänk gillar jag att de har med igen på sin miniversion – vilket redan kunde ses i originalmodellen – och bara det faktum att det finns en visuell design de bakat in för att kunna utröna om du har tystat mikrofonen eller ej är tacksamt.

Denna mikrofon är precis som original Capsule en ren plug-and-play modell. Plocka fram, sätt fast den på foten, in med sladden i mikrofonen och datorn och nu är det bara att köra. Sett till mjukvara finns det programvaran NZXT CAM att använda sett till inställningar, men tyvärr är det så sparsmakat att det mer eller mindre är onödigt att ta ner appen bara för volym på medlyssning. Mikrofonens inställningar kan ändå redan ändras i ljudinställningarna på datorn så med andra ord aningen redundant. Jag hade önskat att det funnits fler inställningar i appen för mig att ställa in mer precist hur mitt ljud ska låta, men det är tyvärr inget vi får här.

NZXT CAM.

En sak som dock uppskattas är medlyssning direkt på mikrofonen. Nu behöver du ej sitta och fråga andra hela tiden ”låter jag bra, hörs jag väl” då du kan själv lyssna på hur du låter. Det är bara att plugga in headset via 3.5mm på undersidan och sen kan du höja sänka volymen på framsidans reglage så att du hör dig själv bra och sen lyssna och ändra i inställningar tills du själv låter bra i hörlurarna.

Jag uppskattar att det följer med en adapter för gängfäste på mikrofonarmen, nu behöver det ej vara bara för deras egna arm men alltid uppskattat.

Om vi istället hoppar över till den mer intressanta biten med en mikrofon; ljudet. Jag är imponerad att den låter så bra för att komma i ett sådant litet format, men den har precis som Capsule att den plockar upp ett väldigt svagt brus på inspelningarna. Jag har testat runt med att spela in en bit ifrån min dator med olika avstånd till mikrofonen och märkte att bruset märktes knappt av och att upptagningen på mikrofonen är så stark att den kan göra det. Det är då viktigt att du skaffar en mikrofonarm som lyfter upp den högre upp ifrån ljudkällan (min dator i detta fall) som lätt kan plockas upp eller från andra ljudkällor i din omgivning. Du bör också göra ett par test inspelningar för att hitta det optimala avståndet från mikrofonen du ska prata ifrån. Sitter jag som jag brukar göra som vid min inspelningsmikrofon skulle min röst att plockas upp för väl och alla explosiva konsonantljud (t.ex. P- eller B-ljud) kommer smattra på mikrofonen och plockas upp väldigt väl. För att få optimalt avstånd för min röst blev det ca 15-20cm som jag skall sitta ifrån den, vilket minskade explosiva upptagningar ganska radikalt

Men jag gillar ljudbilden, utöver det lilla brus är det en rent och bra ljudbilden vi får från mikrofonen. Den är en cardiod mikrofon och då är det ljudet som kommer framifrån den som plockas upp, vilket återigen gäller att hitta sin optimala plats mellan dig och mikrofonen för bästa upptagning och ljudbild. Inte mycket att klaga egentligen över vad vi får från en mini mikrofon.

Capsule och Capsule Mini.

Om du bara sitter och pratar eller hänger med ett gäng och spelar ihop över t.ex. Discord kommer dess inbyggda brusreducering plocka bort dessa nästan helt. Det här är en bra mikrofon för en ganska billig slant som du kan komma över den för, helt klart en bra mikrofon om du bara vill sitta och prata med vänner eller spela ihop. Med rätt omständigheter helt klart att du kan använda den för att spela in podd eller streama. Men, och det är ett stort MEN som jag säger det här, du kan för bara några hundralappar köpa den stora versionen av Capsule och den har ett till reglage på sig för att höja och sänka upptagningen för din röst, vilket jag fann väldigt uppskattat. Det är ingen dålig mikrofon, men samtidigt finns det precis som med den stora många andra bra mikrofoner i samma prisklass, men om du har lite plats på ditt skrivbord så är den här perfekt tack vare den lilla platsen den tar upp och jag kan ändå rekommendera er som är nyfikna att kolla upp den om det som jag har skrivit om är det du söker i en mikrofon.

Specifikation
Upptagningsmönster: Cardioid/Unidirectional
Samplingshastighet: 48 kHz/ 24bit
Frekvensomfång: 100 – 10.000 Hz
Anslutning
Anslutning: USB-C
Direct monitoring: Ja
Hörlursuttag: Ja
Övrigt
Färg: Vit
Garanti: 2 år

Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner


NZXT Boom Arm Mini

Något som jag ofta brukar ta upp i mina mikrofonrecensioner är att du bör ha en mikrofonarm. Dels för att den minskar ner de vibrationer som kan plockas upp från foten mikrofonen är fäst i, plus att du får upp mikrofonen närmare munnen och kan där lättare placera den för att hitta den optimala avståndet för just din röst.

Därför tänkte jag nu ta upp lite kort om Boom Arm Mini som vi också fick medskickat för Capsule Mini. Armens räckvidd från dess for är ca 50cm, och precis som för Capsule Mini är den skapt för dig som har lite plats på ditt skrivbord eller vart du spelar in ifrån. Armen kommer i ett helsvart utförande, vilket gör att den kan passa in i nästan alla uppsättningar. Armen har tre punkter på sig där du kan vinkla om den från, vilket gör att du kan nästan få den precis som du vill ha den. För mitt egna syfte är det en lite för kort arm, då jag inte vill fästa en mikrofonarm i mitt skrivbord, vilket jag måste göra med denna – bara för att minska ner att inga vibrationer kan ta sig upp via armen till mikrofonen. Men jag har inte märkt av att vibrationer gjort sig hörda eller synliga under mina tester, vilket är en bra sak.

Vad som medföljer.

På ovansidan av armen och hela vägen ner finns det två rännor där du kan stoppa ner mikrofonsladden och hörlurssladden för att dölja dem lite snyggare, är inte så snyggt med sladdar som hänger eller halvt liggandes på armen. Men jag tycker om att de har gjort det enkelt att dölja sladden på ett snyggt sätt.

Fotens fäste har ganska stort omfång på hur tjocka eller smala saker den kan fästas på, vilket gör att du troligtvis inte kommer ha några problem med att sätta den vart du vill ha den. Om du skulle sitta och prata med vänner eller i en podd och känner att du måste flytta på mikrofonen lite grann och inte vill störa så kommer den med väldigt bra låsfästen. Det finns tre spännlås på armen; ett nere vid foten, en mitt på och den sista vid mikrofonfästet. Dessa är väldigt tystlåtna att skruva åt eller skruva lös, vilket gör att om du måste ändra om undersamtal kommer det vara väldigt tystlåtet. Samt att fjädringen är inbyggd inuti armen vilket gör att de ej hörs heller.

Jämförelse med min vanliga uppsättning.

Precis som Capsule Mini kommer denna tillsammans vara perfekta för dig som har lite plats att ha mikrofonen på, då det är enkelt att bara vinkla den rakt upp efter användning och vips så tar den ännu mindre plats. Och om du ska ha en Capsule Mini så är det nästan krav för bästa uppsättning (enligt mig iaf) att skaffa Boom Arm Mini samtidigt.

Specifikation

Yttermått (BxLxH) 54.2x64x774.2 mm
Vikt: 777g
Material: Plastic (PA) + metal (Al and Iron)
Maximal horisontell räckvidd: 559.49
Maximal vertikal räckvidd: 672.2 mm
Bomarmsgänga: 3/8″
Bomarmsadaptergänga: 5/8″
Max skrivbordstjocklek: 68.1 mm

Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner


Du kanske också gillar

Lämna en kommentar