Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Creative Sound BlasterX Siege M04

Creative Sound BlasterX Siege M04

av Fredrik Olsson

När det kommer till tillverkaren Creative, så tänker de flesta på ljudkort, högtalare och headsets. Det är deras märke SoundBlaster som varit synonymt med en stark ljudbild som nu får omdefinieras en aning.  Creative har nämligen tagit fram en gaming mus vid namn Sound BlasterX Siege M04. Ett namn som inte bara är svårt att uttala; men som också på riktigt för in Creative till en helt ny scen. Gaming tillbehörsscenen. Så låt oss belägra denna mus ett tag, och se om den slår in porten till gamingmössens förlovade land.

Design, Ergonomi & känsla

Creative går hårt in från start om man ser till det estetiska. Musen har en väldigt angenäm form, med en någorlunda hög mittpunkt, och en låg bakre del. Överlag så är musen någorlunda stor till sin form, och kommer passa de flesta användares händer. Dock så premieras främst ett helhandsgrepp snarare en t.ex. ett klogrepp. Dess utformning gör att den ligger väldigt bra i handen och med dess gummibeklädda sidor så är det svårt att få musen att glida ur ens grepp.

Med hela sju knappar (inräknat DPI knapp och scrollhjulsknapp) så finns det inställningsmöjligheter för de flesta. Bara på höger sida så finns tre knappar som alla nås väldigt intuitivt med ens tumme och har ett tillfredsställande motstånd i sitt klick. Om vi tittar på DPI-knappen så förser det oss med en cykel på tre dpi-inställningar som snabbt nås, och med scrollhjulet så får vi ett instanserat skrollande.

Med en DPI som går ända upp till 12000 så kan man lätt påstå att musen bör vara redo även den mest krävande spelaren. Det finns faktiskt till och med en ytterligare DPI inställning som kallas ”Sniper DPI” som ska ge dig som spelare tillgång till en betydligt lägre inställd dpi inställning. På detta sätt kan du med ett enkelt klick i ditt spel verkligen sikta in dig sakta men säkert på dina fiender. Ett intressant grepp som faktiskt fungerade bra i de spel jag provade det i.

Det jag dock gärna hade sett i denna mus var möjligheten att ställa in vikten på musen. Detta då dess vikt (143g) ligger strax ovanför mittpunkten på musen och därför kan kännas aningen för lätt att dra runt för min smak. Förvisso är detta något som är högst subjektivt, men ändå värt att påpeka så här under användning.

Slutligen så har vi en estetisk faktor som är svår att undvika; dess RGB belysning. Creative har en helt anpassningsbar RGB belysning på musen som verkligen kan öka trivseln i ditt arbets- eller spelrum. ”Aurora Reactive” som de kallar sin RGB teknik, är inget mindre än RGB slingor jäms med botten av musen som kan synkas mot andra produkter ur Creatives ”line-up”. På så sätt kan du har en unison ”look” på ditt skrivbord, vilket säkerligen kan komma att tilltala många där ute.

Hårdvara & hållbarhet

Som tidigare nämnt så har Sige M04 en sensor som klarar upp till 12000 dpi. Med en polling rate på högst 1000Hz (polling rate är hur snabbt musen skickar uppdateringar kring vad du gör, i.e 1000 gånger i sekunden) vilket borgar för en väldigt träffsäker upplevelse. Lägg därtill att du har en 32-bits microprocessor i deras PixArt PMW3360 så får du en mus med väldigt lite ”input lag”.

Om vi säger så här; denna mus känns gedigen från start, och kommer med säkerhet också hålla länge då den ska klara 50 miljoner klick under sin livstid. En aspekt som verkligen gör att denna mus med säkerhet kan komma att hamna bland det högre skiktet av gaming möss.

Programvara

Om vi ser till mjukvara, så har Creative tagit fram en klart översiktlig sådan. Med lätthet kan du variera bland massor med olika RGB-ljusbeteenden på musen, skapa dina egna makron, ställa in upplyftningsavståndet mellan bordsunderlag och mus ( d.v.s. den längd innan musen känner av underlaget från sin sensor), och slutligen kan du anpassa samtliga knappar. Det är en programvara som från start sätter Creative på kartan för dugliga tillverkare, och jag kan inte annat än säga att jag är riktigt imponerad.

Det finns mycket valfrihet i programvaran.


Specifikation

Length: 135.6mm, Width: 67.65mm, Height: 43mm, Weight without Cable: 110g, With Cable: 143g, Product Color: Black, Lifespan: 50 million clicks, Optical Sensor PixArt PMW 3360, 12,000 DPI, 12,000 FPS, 50G Acceleration, 250 IPS Tracking Speed, 2mm LOD

Prisbild ca 750 kr. 
Recensionsexemplar tillhandahållen av 
Creative

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar