Hem RecensionerTillbehörsrecensionerNätverksrouter Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000

av Fredrik Olsson

Bombastiskt träder Netgear in i routersfären med sin gamingfokuserade Nighthawk-serie – i detta fall AX5400 WiFi Gaming Router, även kallad XR1000. Det är som vanligt ett rörigt namn, men frågan är om upplevelsen och prestandan uppfattas lika rörigt. Dags att koppla samman routern mot ”the internetz” och se vad den går för!


Signalstyrka, Teknik & Utseende

Denna WiFi 6 försedda router kommer i ett mer anspråkslöst utseende, i alla fall kontrasterat mot dess syskon Nighthawk RAX70 – och känns mer standardiserat i sin uppsyn. Vad gäller denna (XR1000), är ’gaming’ dess fokus, vilket märks inte bara i dess programvara DumaOS (som känns intuitivt och enkelt), men även i hur den allokerar bandvidd oavsett om det är streaming eller andra molntjänster.

Vad gäller just Duma OS finns mängder av funktioner; allt från Geofencing (ett mer definierat område som anslutningar sker mot), Ping Heatmap (verktyg som mappar de mest använda/favoriserade spelservrarna på ett visuellt sätt i världen) och inbyggt benchmarktest av anslutning (denna senare kommer väl till pass just i våra egna tester för övrigt). Allt detta körs med hjälp av den trekärnade processorn på 1.5GHz som kommer med i routern, och utnyttjar såväl WiFi 6 goda låglatens förmåga, såväl som bättre tillförlitlighet.

På många sätt liknar XR1000 många andra routers i samma prisklass, med beamforming över 2.4 och 5GHz bandet, 1Gbit portar och 160MHz kanalsupport. Det är alltså en oerhört snabb pjäs, som framförallt avlastar nätverket på ett väloljat sätt — oavsett hur många aktiva användare det finns. 

Tillgänglighet, Anslutningsmöjligheter och överlag prisbild

När det kommer till anslutningar är det tämligen standard; fyra stycken 1 Gbit portar och en 1 Gbit port för internet. Dess fyra antenner ser till att täcka en väldigt god yta (så pass att femton till tjugo meter inte är några svårigheter) även om det så klart blir en viss försämring av signal. Trots avstånden är det fortfarande pålitligt, och även det inte så påverkbart av för många samtida användare.

Som jag tog upp tidigare kommer denna router med fyra stycken Gigabit LAN-portar, som för en mer avancerad spelare eller användare kan tyckas lite, men för gemene man kommer det räcka alldeles utmärkt. Du kan som sagt även använda dess USB portar för fildelning, mobilt bredband eller som mediaserver och mycket mer. Krypteringstekniker, inbyggd printerserver, VPN support och en mängd nätverksstandarder ges, och alla kommer serva dig som både nybörjare såväl som veteran inför nätverksarbete.

Just arbetet med routern är simpelt då allt kan styras med Nighthawks App. En lättöverskådlig app där allt från benchmarks, anslutna enheter, nätverkskarta och trafikmätare ingår. Dessutom ingår andra tjänster, som säkerhetsdelen Armor — men denna kostar dessvärre. Att Netgear tar betalt för detta har vi sett tidigare, och fortfarande är det ärligt talat lite snålt med tanke på den höga summa som du faktiskt behöver betala för själva routern. Med en total av hela 5.4 Gbps om man ser till alla anslutningar, gör dock att priset ändå känns mer värdigt, då det egentligen innebär att ett helt hushåll eller mindre företag, utan problem kan drivas utifrån bara denna router. Prestanda så det både räcker och blir över!

Mina tankar

I slutänden är det en router för egentligen mer hardcore-inriktade användarna. Främst i det att dess gaming-fokus och höga prislapp verkligen kräver sin användare/köpare. Det är definitivt en oerhört robust produkt, som utan tvekan kommer göra vem som helst glad, men frågan är om det är något för alla. Jag skulle gärna se att Armor (säkerhetsskyddet) bjussas på, och att priset också dras ner mer, särskilt idag när konkurrensen är kännbar. Men med det sagt kommer den person som ändå skaffar denna router i slutänden vara otroligt nöjd, då dess signalstyrka är påträngande bra, och dess utseende mer tyr åt det mer traditionella hållet. Bra grejer… om än för en specifik publik alltså!


Specifikation
  • WiFi Technology : WiFi 6 (802.11ax) Dual Band WiFi (AX5400), 2.4GHz AX: 2×2 (Tx/Rx) 1024/256 QAM 20/40MHz, up to 600Mbps‡, 5GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, up to 4.8Gbps‡, Backwards compatible with 802.11a/b/g/n/ac WiFi, 1024-QAM—25% data efficiency and faster speeds than a 256-QAM router, Additional DFS channels reduces interference from neighboring networks
  • Beamforming : Explicit Beamforming for 2.4 & 5GHz bands
  • Ports : Five (5) 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet ports – 1 WAN & 4 LAN
  • Channel Support : 160MHz Channel Support—Enjoy greater than 1Gbps WiFi speeds for blazing fast streaming and downloading to newer mobile devices
  • Memory : Memory: 256MB flash and 512MB RAM
  • Processor : Powerful 1.5GHz Triple-Core processor

Recensionsex tillhandahållet av Netgear. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar