Logitech MX Mechanical

Dra mig baklänges! Får även jag bli produktiv?!

av Fredrik Olsson

Om det så är i kontorslandskapet eller hemma framför din egen dator vill trådlösa MX Mechanical från Logitech förenkla din vardag. Detta är ett tangentbord som skryter om upphöjd produktivitet, så tillika valfrihet sett till komfort i dess många val av brytare. Om det faktiskt håller i längden? Vi får väl se…


MX Mechanical har väldigt tysta och taktila nedslag som känns härligt muted på ett sätt som verkligen kommer agera storverk i en tyst miljö, där klickande ljud kan bli störiga i längden. Tangentbordet kommer i tre utföranden; Tactile Quiet, Linear och Clicky – alla riktade mot sina tillhörande publiker. I vårt fall blev det Tactile Quiet som fick agera testobjekt, och oj vilket skönt nedslag den visade sig ha. Dess subtila nedslag i tangenterna finns där, utan att tappa den där taktila känslan du behöver för att verkligen känna att tangenterna är en förlängning av dig själv. Stora ord, men de slår faktiskt in här.

Det bör sägas redan nu att tangentbordet inte är för alla på grund av vilken publik det primärt riktar sig mot. Detta är ett arbetsverktyg mer än något annat och även om spelande kan ske utan några större problem, är det i produktivitet som Logitech fokuserat (det påminner en hel del om det eminenta Craft från samma tillverkare). Tangentbordet kommer med inte bara en dedikerad programvara från Logitech (Logi Options+), utan även mängder av funktioner – som alla kan anpassas på ett program-till-program basis. Du kan alltså ha specifika funktioner/snabbknappar för exempelvis Photoshop när det öppnas och sedan några helt andra i din webbläsare. Just denna granulära kontroll över olika programs snabbkommandos, som då blir helt inställningsbart i tangentbordet gör att du utan problem kan höja din produktivitet – vilket då som sagt är målet.

Visst, finns det mängder av förinställda snabbknappar (mediaknappar och ljussättningsinställningar för att nämna några) – men det är i snabbknapparna och hur de kan anpassas efter varje individuellt program som får tangentbordet att stå ut lite extra. Men det tar inte slut där, utan här kommer vi till några av tangentbordets än mer unika aspekter. För med Logitech ”Easy Switch” kan detta trådlösa tangentbord kopplas till upp till tre olika enheter samtidigt. Men inte nog med det, säg att du arbetar på ett system och du smidigt vill föra över det till ett annat… då kan Easy Switch föra över det med ett enkelt ”drag and drop” system. Vad detta innebär är att om du exempelvis arbetar på en arbetsdator, och sedan vill föra över data till en annan dator eller rentav mobil (även stöd för macOS), ja då går det!

Allt som allt vill Logitech förenkla alla dina arbetsflöden och få dig att ha ett enda tangentbord på flera potentiella datorer (om man arbetar på det sättet) och därigenom göra övergången ögonblicklig. Det ska vara lätt, och det är vad Logitech levererar. Vad som dessutom är intressant är ett par till aspekter som jag känner kan vara bra att gå in på lite granna. Först har vi dess vita belysning (ingen RGB här) – som känner av när din hand närmar sig och lyser upp först när detta sker. Det är ett bra sätt att få ut mer batteritid – även om det då håller ännu mer om du kör utan bakgrundsbelysningen. Men minst 15 dagars användning på en full laddning om du kör med belysning hela tiden – till hela 10 månader (?!) om du kör helt utan belysning. Och med tanke på att belysningen kan anpassas efter hur mycket du använder tangentbordet (d.v.s. när du närmar dig det med händerna) så kommer batteritiden ligga snarare någonstans mellan dessa tidsangivelser. Med andra ord en hejdundrande batteritid!

Själva belysningen är värd att highlight:a (jepp jag var tvungen!) då den kan varieras på ett antal olika sätt – men där specifikt ett stod ut mest för mig. Väljer man ”Kontrast” som det läget du vill ha för din belysning så utmärker sig specialknapparna – och detta gör att du snabbt kan urskilja var den specifika knappen du behöver är lokaliserad. Visst detta blir snabbt vana och behövs säkerligen inte med tiden, men är ändå något som jag fann som en fin ’touch’.

Är detta något för dig?

Om du arbetar frekvent framför en eller flera datorer, då blir denna ett måste. Givetvis så tillika om du ”bara” sitter vid en dator. De luftiga tangenterna, de smarta funktionerna och en batteritid från gudarna gör att detta gör sig lika bra på kontoret som i händerna på en content creator. Men det är också vissa av dessa aspekter som gör att det blir nischat – och därför mindre mainstream. Gemene användare bör ta sig en extra funderare innan de köper detta då det handlar mycket om att veta vad man vill få ut av tangentbordet – och är du enbart en PC-spelare… ja då kan du lika gärna köpa något annat. MX Mechanical kostar ändå runt 1 800 kronor för dess fulla version (det finns även en mindre Tenkeyless version), och för det priset är det lite väl saftigt om du bara ska skjuta folk i Serious Sam liksom. Men för de som vill få sin vardag att bli betydligt mer effektiv, där däremot är denna guld värd!


Specifikation
Operativsystem erfordras: Google Chrome OS, Android, Linux, Apple MacOS 10.15 eller senare, Apple iOS 14 eller senare, Apple iPadOS 14 eller senare, Windows 10 / 11 eller senare
Kompatibilitet: Mac, PC, Apple iOS, Android
Förpackad kvantitet: 1
Märke: Logitech
Modell: MX Mechanical
Produktlinje: Logitech Master Series
Tillverkare: Logitech
Tangentbordsteknologi: Mekanisk
Anslutningsteknik: Trådlös
Produkttyp: Tangentbord
Bakgrundsbelyst: Ja
Gränssnitt: Bluetooth LE
Tangentbordslokalisering: Nordiskt (danska/finska/norska/svenska)
Tangentbordslayout: QWERTY
Vikt: 828 g
Höjd: 2.61 cm
Djup: 13.155 cm
Bredd: 43.385 cm
Teknik: Litiumpolymer
Färg: Grafit
Färgkategori: Svart, Grå

Recensionsex tillhandahållet av Logitech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar