Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Xtrfy M42 RGB Retro Edition | Gamingmus

Xtrfy M42 RGB Retro Edition | Gamingmus

av Fredrik Olsson

Senast var det Xtrfy M4 som testades, nu är det systermodellen M42 som istället synas. En mus som på pappret är oerhört lik den tidigare nämnda musen, men som ändå förvånar i hur mycket den faktiskt skiljer sig. Huruvida det är bra skillnader, det återstår att se däremot!


Direkt när den perforerade M42 lägger sig under min välproportionerliga hand märks det att den skiljer sig från sin föregångare. Den har förvisso samma längd, men både bredd och höjd är annorlunda – för att inte tala om möjligheten att faktiskt själv förändra höjden och känslan under arbete/spelande. Denna gång kommer den med en extra ”huv”, med vilken du lätt byter ut bakdelen av musen, för att hitta en annorlunda höjd och form som passar just dig. Sett till det tekniska har däremot M42 samma uppsättning; Optisk Pixart 3389 sensor med tygbeklädd kabel och skön mild sträv yta samt stöd för upp till 16000 CPI. Likheterna fortsätter med påverkbar RGB (via knappen under skrollhjulet) samt CPI/DPI knapp på undersidan av musen. Vad som däremot är annorlunda är vikten vilket tagits ner ytterligare (nu enbart 59 g) vilket verkligen märks trots att det är en till synes liten viktförändring.

Musens goda glidförmåga och precision håller verkligen måttet både sett till spelande och dagligt arbete minst lika bra som dess systermodell – för att inte tala om att även denna finns i samma retroutförande som M4 RGB retro edition vilket som vi recenserade senast. Det är alltså en vitgrå design, med röda färgklickar och en numera mer utplanad utformning rent fysiskt. Ja just förändringarna i storleken är det som skiljer sig mest, för där förra musen låg precis perfekt under min hand eller för den delen de flesta användare, till skillnad från denna som istället har en mer avsmalnad form samt att den är lägre i höjd. Framförallt är det i bakänden av musen de största skillnaderna sker – då du ges möjlighet att växla mellan antingen en mer sluttande design eller en mer rundad sådan. Där ligger nu höjden antingen på 33.8 mm eller 35,8 mm vilket gör att personer med mindre händer definitivt bör kolla in den här musen. Men även oss med stora till mellanstora händer också kan komma att älska musens flexibla utformning då den ändå ligger bra placerad – om än med mer luft mellan kanter och hand.

Den enkla designen matchas precis som sin systermodell M4 av mängder med olika utföranden. Retrostil som denna eller svart, vit, blå/turkos alternativt lila/rosa – det finns helt enkelt något för alla. Själva formen är dessutom aningen mer ambidextriös även om sidoknapparna är på vänster sida; bra men inte bäst…

Precis som med M4 RGB är RGB knappen under skrollhjulet etsat i sten och DPI/CPI växlarknappen är även den (precis som systermodellen) på undersidan av musen. För de spelare som konstant tar sig från event till event kan detta vara ett välkommet inslag då man inte behöver krångla i någon programvara – men för de användare som vill ha mer kontroll över känslighetsnivåerna, ja då får ni leta efter något annat.

Summa summarum!

Nåja, med allt det sagt går det inte förneka kvaliteten i M42 – och att den rent prestandamässigt är minst lika bra som dess systermodell. Den är dessutom ännu lättare och aningen mer fungerande oavsett om du spelar på vänster eller högerhanden – även om den siktar in sig på högerhänta. Trots det tappar den mer, då dess aningen mer smala design samt lägre höjd kan göra den att inte riktigt platsa i de mer storhänta användarna där ute. Musen gör sig själv aningen mer nischad, även om det givetvis är marginellt då det rör sig om millimetrar – men det är ändå värt att nämna, då vana spelare ändå kommer märka detta direkt. Till syvende och sist går det förvisso inte annat än att rekommendera Xtrfy M42 – då helheten är helt fantastisk, med bra glid, precision och grepp kommer få även den mest luttrade spelaren att omfamna spelmusen med öppna armar. Och allt detta för ett väldigt överkomligt pris (runt 650 kronor)… What´s not to like!


Specifikation

Form: Symmetrisk, justerbar, Sensor: Pixart 3389 optisk spelsensor LED-belysning: Justerbar RGB LED-belysning, Vikt:
59 g (exklusive kabel), Brytare: Omron 20M (OF), Kabel: Xtrfy EZcord, Glider: PTFE glider, CPI-inställningar: 400–16000, Poillingrate: 125/500/1000 Hz, IPS: 400, Max acceleration: 50 G, Förbindelse: USB

Xtrfy M42 RGB Retro Edition. Lägsta pris 649 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-04.

Recensionsex tillhandahållet av Xtrfy.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar