Razer Barracuda X

av Danny Larsen

Razers headset är för det mesta riktigt bra, men de brukar också ha småsaker som drar ner deras betyg. Nu har jag fått testa deras nya trådlösa headset, Barracuda X, som har multiplattformsfunktionalitet. Men hålls det som utlovas? 


Headsetet kommer i en mer diskret matt svart design. Den har inga LCD:er som lyser upp runtomkring eller ens dess logga på sidan av kåporna. Den enda sak som lyser är indikatorn om att headsetet är påslaget som finns på undersidan av vänstra kåpan. För mig finner jag headsetets design tilltalande och att den inte har massa LCD förklarar varför headsetet kan skryta med att ha 20 timmars batteritid. Den generösa batteritiden och dess låga vikt på ynka 250g gör att man kan sitta en hel dag utan att behöva ladda eller känna obehag.

250g är väldigt lätt och även huvudbandet ligger lätt mot toppen av ens huvud, samtidigt som kåporna har väldigt mjuka öronkuddar av tyg vilket gör helheten till en underbar upplevelse. Logitech G335, som också det var ett väldigt lätt headset (240g), ligger i samma klass som Barracuda X när det kommer till komfort. Men precis som med G335 kommer det att finnas ett läckage av ljud från öronkuddarna om man höjer ljudet på dem. Det är ingen nyhet att kuddar av tyg kommer att läcka igenom, det är bara en sak man få ha med i åtanke när man överväger vad man vill ha för headset.

Razer Barracuda X kommer med en mängd sladdar: en 3,5mm ljudkabel (1,3m), USB-A till USB-C laddningssladd (1,5m), USB-A till USB-C förlängningssladd (1,5m). Medföljande i förpackningen är också dess USB-C dongel och den löstagbara HyperClear Cardioid mikrofon.

Några av de plattformar som headsetet utlovas att fungera till är PC, Android-mobiler, Playstation och Nintendo Switch. Självklart kan man också koppla in den till en Xbox via 3,5mm kabeln. Alla kontakter kommer funka, och i mitt fall kan jag säga att alla var lätta att använda med headsetet. Enklast var nog min Playstation 5 som har ett USB-C uttag direkt på fronten av den; bara att koppla in dongeln där och headsetet hittades utan problem.

Samma sak kan också sägas om när jag testade på min Samsung S9 mobil; det är bara att koppla in dongeln i botten av telefonen och du är redo. Något som jag var väldigt orolig för när jag använde dongeln på min mobil vara att det kändes osäkert att ha den i fickan på framsidan av mina byxor, mest då mobilen rör på sig och jag hörde att kontakten tappades p.g.a. att dongeln rör på sig. Något jag också var rädd var att uttaget skulle bli böjt och ev. förstöra dongeln. Skulle jag haft den i en jackficka hade jag nog inte vara lika orolig dock.

Startknappen som sitter på den vänstra kåpans baksida fungerar även vid användandet på mobilen för att acceptera eller avsluta ett samtal genom ett enkelt klick. Om man lyssnar på musik så fungerar startknappen med ett enkelt klickande för att slå igång/pausa musiken, dubbelklicka för att hoppa fram ett spår eller trippelklicka för att hoppa tillbaka. Det är väldigt enkelt att använda, vilket alltid är skönt.

Om du inte har ett USB-C uttag på din dator behöver man istället koppla in dongeln i USB-A till USB-C kabeln och plugga in den i datorn för att avnjuta trådlöst lyssnande. Självklart kan man också koppla in headsetet med den medföljande 3,5mm kabeln, men det förtar hela idén med trådlöst headset. Headsetet är plug-and-play så ingen programvara behövs laddas ner för att få ut det bästa av headsetet.

Mikrofonen på Barracuda X är något som imponerade mig väldigt mycket. Den är helt brusfri! Brusfri brukar nästan bara studiomikrofoner vara, inte vanliga headsetmikrofoner, de har alltid något brus eller skum artefakt på sig. När jag gjorde testinspelningar är spåren helt tysta, ja förutom min röst då. Min röst hörs klart och tydlig. Det är inte den typiska svaga ljudbilden som vi ofta ser när det kommer till headsets och speciellt till ett trådlöst. Här imponerar Razer mig starkt och jag hoppas att de bygger vidare på den.

Men vad är ett headset om inte dess ljudbild utöver mikrofonen. Här får vi en väldigt fin ljudbild över hela brättet. Diskanterna och mellanregistret lyser riktigt fint igenom på musiken. Basen är okej, även om jag tycker att den saknar en liten ”umf” i sig vilket kunde höjt basen lite mer. Oberoende av om du sitter och kollar på film, lyssnar på en podcast eller spelar ett bombastiskt spel kommer ljudbilden att serva dig riktigt väl. På Playstation 5 är headsetet även kompatibelt med dess 3D Audio vilket kommer att ge dig en häftigare upplevelse när du spelar. När jag t.ex. spelade lite i Spider-Man: Miles Morales så kunde man märka av att 3D ljudet fungerade riktigt bra, folk som pratade runtomkring mig eller trafiken som tuffade på. Så om man tycker om att höra dina Playstation spel med dess 3D ljudbild är det större anledning att kolla in headsetet.

På PC så kan man utnyttja dess 7.1 Surroundsound, men bara om man sitter på Windows 10 64-bit. Om man kollar på film som har stöd för 7.1 fungerar det riktigt bra, X-Wings som flyger förbi är bra härligt att höra. Spel ger dig en känsla av att höra vad som händer dig i en 3D miljö, vilket alltid är trevligt.

Mikrofonen imponerade stort.

Är ljudbilden av absolut toppklass? Nej, det är den inte, men Barracuda X ger dig en riktigt bra och fin ljudbild och en fantastiskt bra mikrofon som kommer fungera oberoende på vad du använder headsetet till. För mig kommer jag nu att plocka bort några av de headsets jag har liggandes och kommer istället använda dessa då de har så bra stöd överlag för olika plattformar och dess enkelhet att plugga in och använda.


Specifikation
FREQUENCY RESPONSE 20 Hz – 20 kHz
IMPEDANCE 32 Ω (1 kHz)
SENSITIVITY 96dBSPL / mW@1KHz by HATS
DRIVER SIZE – DIAMETERS (MM) 40 mm
DRIVER TYPE Razer™ TriForce
EARCUPS Oval FlowKnit Ear Cushions
INNER EARCUP DIAMETER 60 mm x 40 mm
EARPADS MATERIAL Ultra-soft FlowKnit memory foam
NOISE CANCELLING Passive noise cancellation
CONNECTION TYPE USB-C Wireless (2.4GHz), 3.5mm Analog
CABLE LENGTH 1.5 m / 4.92 ft
WEIGHT 250 g / 0.55 lbs
MICROPHONE STYLE Detachable HyperClear Cardioid
PICK-UP PATTERN Unidirectional
MICROPHONE FREQUENCY RESPONSE 100 Hz – 10 kHz
MICROPHONE SENSITIVITY (@1KHZ) -42 ± 3 dB
VIRTUAL SURROUND ENCODING 7.1 Surround sound: Only available on Windows 10 64-bit
VOLUME CONTROL Volume up and down
OTHER CONTROLS
  • Mic mute on / off toggle
  • Play / pause track, accept incoming call or end current call, skip track, previous track
BATTERY LIFE 20 hrs
LIGHTING N/A
COMPATIBILITY
  • PC (wireless, wired)
  • PlayStation (wireless, wired)
  • Nintendo Switch (wireless, wired)
  • Android Devices (wireless, wired)
  • Xbox (wired)

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar