Innehållsförteckning
Med en lättare tangentbordsfetisch är det ett nöje att se ROG Falchion RX Low Profile hamna på mitt bord. Namnet må vara långt men detta är ett litet tangentbord. Det sägs att bra saker kommer i små förpackningar, låt oss se om Asus levererar.
Design
Designen är tajt och stilren. Med kompakt menar jag att nästan varje yta på tangentbordet har en funktion, förutom ramen på tre till fyra mm. Formfaktorn är ett så kallat 65%-igt tenkeyless (TKL), vilket innebär att det inte finns någon numerisk del till höger och att piltangenterna är intrycka under enter. Kanten här är så låg att vi kan faktiskt kolla in under tangenterna från sidan för att kunna se brytarna. Stommen är i plast men ramen är i aluminium vilket ger helt klart en premiumkänsla. Inget har snålats på. Ännu ett roligt inslag som säkert hör ihop med att det är ett Low profile-tangentbord. Med Low profile menas även en kort aktiveringspunkt (endast 1,0 mm) och låga tangenter. Ligger det ned är det i princip platt.
Tänk dig ett laptop-tangentbord. Tangentbordet har tre lägen som det kan vinklas i. Det kommer dessutom med något konstigt lock som är tanken att det ska vara ett skydd vid transport och går dessutom att sätta tangentbordet i på skrivbordet. Har du det som skydd sitter det inte kvar särskilt bra, eftersom det bara ligger på och inte fästs fast på något sätt. Om ni önskar använda det som skydd vid transport får det säkras med ett gummiband. Tangentbordet är vitt (eller off-white/antikvit) och aluminium-färgat, vilket jag uppskattar. Jag är en person som blir glad av färg och, även om vitt kanske inte klassas som en färg, är det i alla fall inte svart. Vitt tillsammans med RGB ger möjligheter för snygg estetik!
Funktionalitet och byggkvalitet
– Hårdvarufunktioner
Asus ROG Falchion RX Low Profile har några funktioner som jag uppskattar extra mycket, då jag har flera datorer med olika operativsystem. Tangentbordet har markerat tangenter för både Windows och Mac, och har en switch på baksidan som slår om mellan layouterna (I princip innebär det att alt och win byter knapp till option och command). På ovan kant har vi dessutom en touchpanel som gör att vi kan styra olika funktioner, exempelvis ljud och media. Denna ersätter de vanliga mediatangenterna och bidrar till den kompakta formfaktorn. Den känns lite omständig, eftersom jag måste flytta runt handen till ovansidan av tangentbordet och hitta rätt ställe för att trycka eller glida med fingret. Däremot reagerar den snabbt och är lätt att använda när jag väl använde den.
Möjligheterna att koppla in det är många Vi kan ha tre olika bluetoothenheter kopplade och kan byta mellan dem via tangenttryckningar. Det går också att koppla tangentbordet med en medföljande dongel som är gjord för att koppla in många ROG-enheter samtidigt från en enhet. Givetvis har vi också en gammal hederlig sladd.
Eftersom det är ett gamingtangentbord finns det självklart RGB med mängder av lägen och inställningar. En RGB-lampa finns bakom varje tangent, vilket innebär att vi kan få exempelvis en regn-effekt där det regnar ned färg från ovansidan ned över tangentbordet, slumpmässigt belysning eller regnbågsläge. Jag saknade dock ett gaming-läge med t.ex. upplyst WASD och några till tangenter, vilket är ljusscheman som jag har sett på andra tangentbord. Dock finns det många lägen och jag kanske rent av har missat detta. Läge och ljusstyrka går att justera både via tangenter likväl som genom mjukvaran. Det är något som jag uppskattar då vi inte behöver starta upp Armoury Crate bara för att ändra ljusstyrka eller läge.
Keycapsen som är av ABS-typ har en bra känsla men eftersom detta är ett gamingtangentbord har de valt ett typsnitt som är lite kantigare och något ”tuffare”. Känns lite onödigt, tycker jag, för detta är ett i övrigt stilrent tangentbord som skulle kunna passa på ett kontor likväl som i spelhörnan. Tangenterna släpper inte igenom något ljus förutom vid bokstäverna (”shine-through”). Detta kan ge en lite rolig illusion av att tangenterna är svarta när vi är i ett mörkt rum (se bild ovan).
– Skrivkänsla
Det tangentbord jag fick prova har röda brytare, vilket innebär att det är tämligen tyst. Det har även någon form av vätskedämpning som gör att det är ytterligare lite mer motstånd än i vanliga röda brytare. Eller så upplever jag det. Det är inte vanliga mekaniska brytare utan optiska sådana, där tangenten aktiveras ungefär halvvägs ned.
Att skriva på Asus ROG Falchion RX Low Profile känns lyxigt. Det är inget som helst spel i tangenterna, utan det känns väldigt exakt. Det korta slaget hjälper säkerligen till där. Jag har ett till 65%-tangentbord, dock inte Low profile och något som jag där har märkt är att det är känsligare beroende på hur du som användare sitter. Sitter jag med lite fel avstånd ökar felskrivningarna, likväl som vinkeln på handlederna. Detta märkte jag även av här, men det är egentligen bara en vanesak. Jag hamnade inte riktigt rätt vinkelmässigt utan valde till slut att sätta mitt gamla handlovsstöd framför. Detta gjorde i slutändan att det blir ungefär samma som att ha handlovarna på en laptop. Inget fel på det, utan bara en personlig preferens.
– Gaming
Nu för tiden pratas det mycket om prestanda vid spel. Något som till den grad kan göra att datorer kan vara för långsamma att nyttja. Men om vi vill prata siffror och sådant har tangentbordet en pollingfrekvens på 1000 Hz och N-key rollover. Vi kan även spela in macron som går att använda vid spel. Jag spelade Quake och fick till en gammal hederlig rocketjump-knapp efter några försök. Det går att spela in macron i farten vilket är lite roligt och kanske för några användbart. Det finns profiler initialt som alla är tomma, om vi vill ha en RTS-profil, CS-profil eller WoW-profil är detta något som vi får skapa själva från grunden.
Att beskriva hur själva spelandet kändes är sammanfattat lite annorlunda. Med det menar jag att det som är vätskedämpning fick tangenterna att kännas lite sega att trycka ned, vilket också gjorde att jag inte riktigt visste var jag var i nedpressningen och kände att jag behövde trycka med lite extra kraft. Detta kan ju vara något som ger med sig med tiden. Jag spelade huvudsakligen trådat men testade även med bluetooth och den medföljande dongeln och jag kan inte påstå att någon skillnad kändes. Nu är jag ingen proffsgamer som spelar CS men även i plattformsspel är fördröjning kritisk och skillnad mellan att ramla ned i avgrunden eller komma över till andra sidan är minimal. En liten fundering som dök upp i huvudet var hur prestandan vid användande av dongeln med flera enheter kopplade samtidigt kan upplevas.
Vid en lite längre session spelade jag Civilization och även om det inte är intensiv tangentbordsanvändning kände jag obehag i handleden och fick en lite onaturlig vinkel, oavsett vilken vinkel jag ställt in tangentbordet på. Jag önskar helt enkelt att tangentbordet hade levererats med ett enkelt handlovsstöd. Det hade räckt med 1 cm i höjd men hade förslagsvis behövt vara lite bredare än tangentbordet, då jag hade mina armar i ungefär 45 graders vinkel för att få den bästa positionen med så avslappnade handleder som möjligt.
– Mjukvara och batteri
Asus har sin mjukvara Armoury Crate där vi kan ställa in allt och lite till. Vi kan spela in macron för varje tangent på skrivbordet om vi vill. Detta innebär att vi kan koppla alla tangenter till senaste sidan på Nördlivs sajt, vilket ju är det enda vi behöver det till. Armoury Crate är till för att hantera alla ASUS ROG-produkter vilket gör att det känns tomt när vi bara har en produkt. Det känns stort för väldigt litet; programmet är över 500MB för att justera RGB:n och skapa macron. Mjukvaran finns både till Windows och till MacOS.
Asus hävdar en batteritid på upp till 430 timmar. Jag antar tiden får utvisa då det är tämligen snabbt på att gå i viloläge med standardinställningarna.
Avrundning
Tangentbordet har gett ett bra intryck under tiden jag använt det. Det känns gediget och min son var mycket imponerad och tyckte det var ”fett coolt” jämfört med mina andra sju tangentbord i rotation. Jag gillar verkligen att de inte har glömt av Mac-användare. Något litet som många struntar i är känslan av kvalitet och användning mäter sig väl mot konkurrenterna och kanske till och med ligger i överkant. Däremot känns både lock och touchpanelen mer som en gimmick än något som tillför något av värde.
Även om priset inte är extremt så saknas någonting för att motivera det. Vad det är kan jag inte sätta tummen på men för detta pris ska det inte finnas några men då det finns många alternativ som till exempel Nuphy Air. Om jag ska försöka sätta fingret på det så är det nog att det saknar själ. Det är en produkt och inte resultat av någon nörds brinnande passion. Men det är en kanonprodukt om du har lite plats eller prioriterar ett rent skrivbord.
BRYTARE
-
Namn: ROG RX Low-profile Switches
-
Typ: Optiska linjära Röda, finns även blå
-
Aktiveringspunkt: 1 mm
-
Försmorda brytare: Ja (och stabilisatorer!)
DESIGN
-
Formfaktor: 65%
- Vikt: 595 g
-
Keycaps: ROG UV-coated ABS keycaps
-
Chassimaterial: Plaststomme med Aluminiunram
-
Dedikerade mediaknappar: Nej, men någon form av touchpanel på ovansidan
-
RGB-belysning: Per tangent
-
Ljuddämpande skum: Ja, 2 lager silikon
-
Standard bottenrad: Ja för 65% (saknar Menu-knapp)
-
Handledsstöd: Nej
-
Höjdjustering: Tre lägen.
ÖVRIGT
-
Polling rate: Upp till 1 000 Hz
-
Anti-ghosting: Ja
-
N-Key Rollover: Ja
-
Anslutning: Trådlös (2,4 gHz, blåtand), dongel (omni för flera ROG-enheter) eller kabel.
- Batteritid: Upp till 430 timmar
-
Kabeltyp: Flätad USB-C-kabel med adaptrar.
-
Inbyggt minne: Ja (5 profiler + 1 standard)
KOMPATIBILITET
-
Operativsystem: Windows / Mac / Linux
-
Mjukvara: Armoury Crate Gear
Recensionsex tillhandahållet av ASUS.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Asus ROG Falchion RX Low Profile. Lägsta pris 2079 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-03-10. (Obs, engelsk layout då svensk saknades).
i samarbete med PriceRunner