ADX är ett märke som har mycket att bevisa; särskilt nu när dess top-of-the-line tangentbord Firefight Pro finns ute. Ett RGB- och multifunktions gaming tangentbord som konkurrerar med många av de största tillverkarna idag. Så hur står sig då ADX höglevlade gaming tangentbord mot exempelvis Razer, Corsair, Logitech och Qpads motsvarigheter i 1300-1400 kronors klassen.
Första intryck & Design
Redan från start så ger Firefight Pro ett gediget och faktiskt respektingivande intryck. Med en aluminium yta, enormt många makroknappar, mediaknappar, volymhjul och profilknappar så slåss det direkt mot många av de andra tillverkarna från start. Lägg därtill att det har en USB hubb (för en USB kontakt) samt RGB belysning som redan finns sparad (och går att ändra) via tangentbordet gör verkligen att detta blir en utmanare till de flesta redan etablerade tillverkarna där ute.
Utseendemässigt så faller det mig verkligen väl i smaken, och kommer med säkerhet hitta sin plats hos användarna, om vi enbart går efter hur det ser ut.
Ergonomi
Med ett tillhörande handledsstöd och mjuka men bestämda accentueringar (nerslag på tangenterna) så gör det sitt jobb väl. Märkligt nog så står det inte någonstans vilka typer av brytare det rör sig om; men om dess lillebror H02 ska vara en hint, så kan det röra sig om Otemu RED brytare. En billigare brytartyp, som ändå gör jobbet väl. Det enda jag anmärker på är att dess nedslag inte har något motstånd, vilket gör att man tappar lite av känslan.
När det kommer till spelande så kommer tangentbordet göra sitt jobb väl, särskilt med de tolv makroknappar som medföljer; vilket borde räcka för även den mest härdade spelaren.
Funktioner, Användning & Programvara
Profilmässigt så befinner sig tangenterna på en mellannivå; ej högprofil lika mycket som dess lillebror H02. Detta känns väldigt bra under användning, oavsett om det rör sig om gaming, ordbehandling eller allmänt arbete. Lägg därtill en helt okej RGB belysning som kommer räcka åt de flesta, även om man kan ifrågasätta valet av att ha ljuset främst i den översta delen av tangenterna. Varför, jo för att på vissa tangenter (t.ex. siffertangenterna ovanför qwerty-tangenterna) vars specialtecken lyses upp men inte själva siffrorna. Här tycker jag de borde ändrat utförandet och haft siffrorna överst.
När det kommer till ett tangentbord i denna prisklass så kan man självklart förvänta sig vissa standarder. Det är ändå en rejäl slant man behöver lägga ut. Därför så är det toppen att dess media- och funktionsknappar är dedikerade, d.v.s. separata från övriga tangenter. Allt nås enkelt och bra, och dess rullhjul som snurrar i korta intervaller. Ärligt talat är dessa funktioner en av tangentbordets största fördelar.
Däremot om vi ska prata om nackdelar, så är avsaknaden av programvara för ett tangentbord i denna prisklass något som ändå måste tas upp. Förvisso kan du ändra direkt på tangentbordet mellan ett antal förinställda RGB ljussättningar, men avsaknaden av att visuellt kunna ställa in belysning eller makros är saknad, och enligt mig något som borde tagits fram i ett tangentbord som detta. Tack och lov ges rättframma instruktioner i dess manual om hur man ändrar några av dessa saker.
Recensionskod tillhandahållen av Elgiganten/ADX.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.