Innehållsförteckning
SteelSeries är ett märke som vi har haft många gånger på hemsidan, och nu är det dags för ännu en recension. I denna recension tar vi oss en koll på tre stycken samtidigt. Hur bra är de individuellt och vilken kommer vara den som kommer ut på toppen av de tre vi ska kolla in idag, ja häng med så ska vi se.
SteelSeries Arctis Nova 1
Det första vi kollar in är den billigaste av de tre vi har fått till oss. Den som kom till oss är i ett helsvart utförande, finns även i ett vitt färgschema. Medföljande i förpackningen är en 3.5mm sladd (1.2m) och en splitt (1.5m). Med 3.5mm sladden kan man koppla in den till Xbox, Playstation, Switch eller en mobil. Med splitten kan du koppla in hörlurarna till din dator och få både ljud och röst att kunna prata och höra dina kompisar. De generösa sladdarna gör att man utan problem kan koppla in i datorn oberoende av vad man har som sin setup.
Tittar vi på hörlurarna har de det klassiska utseendet som man nuförtiden förväntar sig på ett SteelSeries headset. På yttersidan av kåporna har vi loggan, på den vänstra kåpans baksida sitter volymreglaget och en mute-knapp om man behöver hosta eller bara stänga av rösten för en stund. På fronten av den vänstra kåpan har vi den infällbara mikrofonarm; den är smidig och lätt att ha att göra med och är lätt att böja till så att den passar dig bäst.
Öronkuddarna är mjuka memory foam med tyg på utsidan. Pannbandet är elastiskt och gör att headsetet vilar mjukt på huvudet. Detta i kombination med dess lätta vikt på bara 236 g gör att de är som att du inte har något alls på huvudet, komforten på dessa hörlurar är verkligen fenomenal.
Du behöver ingen programvara för att utnyttja hörlurarnas ljud till max, då de från start ger dig en härlig ljudbild i spel, när du kollar på film eller sitter i samtal. Att du från start kan lyssna och ta in ljudet i spel med ett 3D ljud och kan utröna var folk är i din omgivning ger en mersmak från start.
Ljudbilden på hörlurarna är bra, allt beroende på vad du använder dem till såklart. Mellanregistret och diskanterna är rena och fina, medan basen har ett skönt djup i sig även fast att den kan komma att dominera om du lyssnar på musik med en tung basgång eller explosioner i spel.
Mikrofonen är helt okej. Den har en brusreducering, men med det sagt så är det inte den bästa hörlursmikrofon jag har testat på. Men med det sagt kommer alla du pratar med höra dig tydligt och klart utan problem. Jag fick dock gå in i inställningar och höja mikrofonen för att få en bättre volym på min röst, men det är bara en smaksak och hur väl man vill höras om det så är i spel eller bara i vanligt samtal.
På det stora hela är det ett genuint bra headset som har god komfort och en ljudbild som kommer fungera för de flesta redan från start. Men det här är vad man får för en billigare slant, så man ska inte förvänta sig det bästa ljudet – men ljudbilden är överlag fullt duglig.
Recensionsex tillhandahållet av SteelSeries. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner
SteelSeries Arctis Nova 3
Nu kommer vi till mittenpartiet av prisklasserna av hörlurarna vi har fått till oss. Utförandet på den här kommer enbart i svart färgschema. Medföljande här är en USB-C till 3.5mm kabel, USB-C till USB-C kabel och en USB-C till USB-A adapter/förlängningskabel. Här får vi nu möjligheten att återigen koppla in headsetet till allt från PC, konsoler till mobila enheter. Valet vi får är via 3.5mm eller om man hellre vill använda USB-C. För mig är valet USB-C till datorn då jag har ett sådant uttag på fronten av datorn eller mobilen istället för 3.5mm då jag tycker att det är smidigare.
Tittar vi på dessa hörlurarna så har det samma klassiska utseendet som det andra SteelSeries headset. På yttersidan av kåporna har vi loggan, på den vänstra kåpans baksida sitter volymreglaget och en mute-knapp om man behöver hosta eller bara stänga av din röst för en stund. På fronten av den vänstra kåpan har vi den infällbara mikrofonarm en; den är smidig och lätt att ha att göra med då man kan böja till så att den passar dig bäst. Men dessa har även RGB runtomkring loggan som man kan ändra efter eget behag inne i programvaran GG. På den högra kåpan finns också en av/på knapp för att ha igång RGB:n eller inte.
I programvaran GG kan du ändra EQ på headsetet eller ändra vilken färg du vill ska vara på utsidan. Det är väldigt enkelt att ändra så att du får ljudbilden eller färgsättning precis som du vill ha den.
Även fast det finns programvara så är det inget måste att ladda ner då det precis som Arctis Nova 1 fungerar bra från start med 3D positionering i spel och perfekt för dig som kör mycket konsolspel där det kan vara viktigt att höra vart fienderna är.
Öronkuddarna är samma mjuka memory foam med tyg på utsidan. Pannbandet är elastiskt och gör att headsetet vilar mjukt på huvudet. Detta i kombination med dess lätta vikt på bara 253 g gör att de är som att du inte har något alls på huvudet, komforten på dessa hörlurar är verkligen precis lika fenomenal.
Här ser vi nu en markant skillnad i ljudbilden då den är betydligt mycket bättre. Mellanregistret och diskanterna skiner igenom, basen är inte lika dominerande och det är faktisk en fröjd att lyssna på om det så är i spel, film eller annat. Klar skillnad och man ser varför de är dyrare än föregående headset. Om man ska se till ljudkvalitet slår det här Arctis Nova 1 med hästlängder, men smakar det så kostar det.
Mikrofonen är precis samma som på föregående, men att här kan man nu utnyttja Sonar-programvaran som finns i huvudprogrammet GG. Här inne kan man ändra ljudbilden på chatt, mikrofon, spel eller ändra mixningen av hur mycket spelljud eller samtalet med de du spelar med ska vara. Här finns mycket att ställa in om man vill ha den perfekta balansen på hur du vill höra allt.
Det är en stor skillnad från första headsetet och man ser varför priset går uppåt när både ljudbilden är klart mycket bättre, stödet med USB-C och RGB kommer in i bilden. Det här är vad man ska förvänta sig mellan de olika att det bara blir bättre. Men vi har nu haft två trådade hörlurar och nu är det dags att gå trådlöst och se om det kommer vinna över dessa två sett till ljudbild, kvalitet och vad man får för dess slant så är det ganska klart ett bra köp.
Recensionsex tillhandahållet av SteelSeries. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner
SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless
Nu kommer vi till de dyrast hörlurarna som vi har fått till oss, men det är inte svårt att förstå. Bara när man plockar fram dem ut förpackningen osar det premium, mer om det lite senare.
Det som man får med i förpackningen är USB-C dongel, förlängningssladd för USB-C till USB-A-dongel (1.5 m), USB-C till USB-A kabel (1.5 m) och en 3.4 mm kabel (1.2m). Tack vare dess dongel och att den kan köra blåtand 2.4 GHz, får man här ett bra stöd trådlöst, man då även koppla dem till två enheter samtidigt (exempelvis mobilen och din konsol). Stödet som headsetet har är för PC, Playstation, Switch och mobila plattformar.
Tittar man på dem skriker de kvalitet från start då de till skillnad från de två andra som har en plastig konstruktion (med det sagt är det bra kvalitet och väldigt hållbara) kommer dessa i ett metallutförande som ger den ett lyxigare utseende. Även fast den har metall i sin design är den fortfarande extremt lätt på huvudet.
Fortfarande har vi den klassiska SteelSeries utseendet på hörlurarnas design. Öronkuddarna är samma mjuka memory foam med tyg på utsidan och huvudbandet är det bekväm och låter headsetet ligga bekvämt över huvudet. Så komforten är fortfarande lika hög som de andra och kommer sitta väl på huvudet.
På den vänstra kåpan har vi återigen volymreglaget och mute-knappen. På den högra har vi av/på-knappen samt blåtand. Under dem har vi ett mixer reglage för chatt och spelvolymen.
Här kan man från start använda sig av programvara GG för att ställa in ljudbilden till eget behag. Det är en smidig programvara som låter dig ändra om efter behag, samt Sonar-programvaran som finns i huvudprogrammet GG. Här inne kan man ändra om ljudbilden på chatt, mikrofon, spel eller ändra om mixningen av hur mycket spelljud eller samtalet med de du spelar med ska vara. Här finns mycket att ställa in om man vill ha den perfekta balansen på hur du vill höra allt.
Nu har vi kommit till judbilden och den är klart överlägsen de andra två. Mellanregistret och diskanterna skiner verkligen här och är bra ljud rakt igenom. Basen är ett bra komplement till ljudbilden och går riktigt bra ihop med mellanregistret och diskanterna. När jag har spelat eller lyssnat på musik har det verkligen varit en upplevelse. Samt att på konsolerna fungerar 3D ljudbilden riktigt väl och man kan höra saker runtomkring utan problem. När jag testade hörlurarna med Horizon Forbidden West kunde jag utan problem höra vart fienderna var och gömma i gräset innan de såg mig.
Sen har vi mikrofonen som kommer göra dig väl hörd, även fast jag fann ljudbilden lite lätt burkig till skillnad från de tidigare två. Men att sen i programvaran GG kunna ändra mikrofon och hur mycket du hör av spelet och de du chattar med, gör att man lätt ställa in efter eget behag.
Batteritiden är också den ganska bra, 38 timmar användning när den är fulladdad. Om man snabbt vill ha mer batteritid räcker det med att göra en snabbladdning på 15 min med USB-C kabeln som resulterar i 6 timmar extra speltid.
En sak som man betalar för är dess trådlöshet och jag har enkelt kunna gå från min Playstation 5 och PC genom att bara flytta dongeln och fortsätta använda dem utan problem. I dagens lite mer användarvänliga headset ser jag trådlösa som de som lockar mer, man behöver inte längre vara fast till din PC eller konsol via en sladd, utan här kunna kliva från datorn och fortsätta samtal med de du pratar med utan att ha en lång sladd släppande efter dig. Men smakar det så kostar det såklart och med dessa så är det en klar höjning av priset, men för vad man får sett till den bästa ljudbilden och multiplattformsstödet och att kunna koppla upp på två enheter samtidigt via dongeln och blåtand är det svårt att inte säga att det här helt klar är toppklass.
Recensionsex tillhandahållet av SteelSeries. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner
Sammanlagda intryck!
Jag har sagt det tidigare om att man får vad man betalar för och här har vi hela registret av billigt till dyrt. Här finns headset om man har en tight budget och upp till att vilja ha det bästa man kan få av dessa, vilket då innefattar trådlöshet och bästa ljudbilden. Alla tre har en bekväm komfort, det går inte att förneka någon av dem. Ljudbilden blir bara bättre ju högre upp vi kommer i prisklassen, men att ingen av dem faller under ”vilket skitljud det var i dem här”-kategorin. Alla tre kommer med sina fördelar och såklart nackdelar och de billigaste är att de inte är lika bra ljudbild som de andra, men att de med bäst ljud kommer såklart att kosta en bra slant. Men här finns något för alla, allt beror på vad man vill ha och vad ens budget ligger på.