Innehållsförteckning
Dyrgripar hittas i många olika utföranden. Det kan vara allt från en eftertraktad klocka till en ny bil eller gnistrande smycken. För mig visade sig dyrgripen vara Logitechs senaste version av Astro A50 – den femte generationen. Trådlösa gamingheadset som höjer ribban för vad ett par lurar kan göra – samtidigt som priset dessvärre matchas därefter!
Inledning
Ni vet hur vi människor är. Vi vill ha allt på en gång – allt ska bara fungera från start och vi vill ha en så enkel stund med apparater som möjligt. Dessvärre för alla konsumerande individer där ute är det samma ’slit-och-släng’-mentalitet som många gånger gör att prylarna vi införskaffa också bara håller ett tag innan de ger sig. Detta ämnar Logitech undvika i deras – ja, numera äger de Astro – nya multiplattformsheadset A50 (Gen 5). Kompromisslöst på väldigt många sätt, och det trådlösa headsetet för dig som vill växla mellan konsoler och PC på ett smidigt sätt, utan att tumma på kvaliteten eller enkelhet. Det är imponerande vad en högre budget kan möjliggöra.
Känsla, komfort & design
Astro A50:s femte generation låter sina föregångares utseende eka vidare i sitt designspråk. Tygförsedda öronkuddar, öppen akustik, 48kHz genom högst 24 bitars ljud är några detaljer som ”poppar” främst. Det är dock komforten som blir mest påtaglig initialt. De mjuka omslutande öronkuddarna (vilket än en gång är magnetiskt ditsatta för enkel utbytning) ligger bekvämt över öronen med ett minimalt tryck, utan att kännas lösa eller ostadiga. De upplevs sitta fast bra, även om du till och med gör en mild ”headbanger”-session. Sett till det estetiska är mycket sig likt från föregående modeller, men med skillnader mer på detaljnivå. Röda detaljer på själva headsetet samt tydligare utskiljning av vilken källa du använder på den medföljande basstationen.
Den mix av hårdplast, aluminium och tyg är tillfredsställande, om än traditionell för modellserien. Jag hade önskat att Logitech infört att justeringen av höjden fått en uppgradering. Med detta syftar jag mer exakt på funktionen av att skjuta upp själva huvudbandet längre upp, för de med huvuden som är högre. Det har länge varit en steglöst justerbar mekanism, vilket innebär att det lätt kan bli osymmetriskt utan att du tänker på det. Hade de fört in stegbaserad justering, kunde vi som användare lättare kunnat se till att vänster- och högerkåpa ställt upp på rät linje, än denna fortsatta steglösa design. Förvisso en otroligt liten detalj, men ändå något som varit med i många generationer.
På det stora hela är det annars en fenomenal upplevelse – oavsett om du sitter i korta stunder eller längre spelmaratonsessioner. Lurarna sitter bestämt kvar på huvudet oavsett hur du rör dig, och är bekväma och kommer med tyg, som verkligen känns luftiga och välventilerade.
Precis som med tidigare Astro-modeller kan du byta öronkuddar, vilket innebär att om du har ett extrakit från tidigare Astro A50-lurar; som slutna kuddar i imiterat läder, kan dessa användas. Just nu är Astro-produkter dock svårare att få tag på, eftersom Logitech har stängt ner Astrogamings webbutik. Personligen uppskattar jag de medföljande tygkuddarna, då jag föredrar en öppen design framför en sluten.. Då Astro historiskt gett möjlighet att köpa till sådana kit – vilket kanske ännu kan hittas ute i handeln – ger det åtminstone fler människor möjlighet att ändra vilken typ av design de vill ha; öppen eller sluten. Obs. i och med Logitechs uppköp av Astro, kan detta vara något som förändras ytterligare i framtiden.
Ljud, mikrofon & gränssnitt
Ett gamingheadset är bara så bra som sitt ljud – och här levererar tack och lov Astro A50 Gen 5 en riktig topprestation. Dess drivelement lyckas ge en väldigt bred repertoar sett till ljudupplevelse. Den initiala platta EQ-nivå som du först får ta del av är krispig, detaljerad och nyanserad. Basen blir aldrig för övermäktig, men levererar en god närvaro, som vid justering av EQ kan exploateras på ett underbart sätt. Därefter har vi ett brett och dynamiskt mellanregister och framförallt en tydlig och varierad diskant. Diskantens fördel är dess styrka i att framhäva exempelvis musik – och i förlängningen musikinstrument – på ett tacksamt sätt, som gör att trots att du får hela helheten, lyckas lurarna ändå få dig som användare att kunna njuta av varje högdiskant ljud utan att det försvinner i mängden.
Att ljudbilden är så pass bra är verkligen inget som många trådlösa headset klarar av – ej ens studiohörlurar i viss mån. Denna goda bredd för ett par trådlösa hörlurar skulle jag säga etablerar var ribban ska stå, åtminstone på gamingheadsetmarknaden. Ja, det finns studiohörlurar inom HiFi-sektionen som klår detta, men detta är ändå en riktigt god utmanare. Man kan nästan utropa ett ’äntligen!’ efter att ha upplevt detta.
Ännu fler ”Äntligen!” utropas för den mikrofon som Astro lyckats införskaffa för detta headset. Den är ärligt talat mer imponerande än ljudbilden i övrigt. Den 48 kHz högupplösta mikrofonen levererar ett oväntat naturtroget ljud; ett som under samtal över Discord misstogs för en studiomikrofon till och med! Vad mikrofonen åstadkommit är att en ”broadcast”-kvalitet som även den kommer skapa en ny ribba för hur väl ett gamingheadset ska låta. Under mina tester återger den min röst naturligt och fylligt, vilket gör att jag nära nog skulle kunna tänka mig att spela in med den under exempelvis podcasts. Givetvis är sång inte ett alternativ, men med tanke på att du även kan EQ:a mikrofonen i Logitechs programvara G HUBB, ger du dig ännu fler alternativ till att påverka din röst. Detta är gamingheadsetet som till slut slår några av mina föregående favoriter – exempelvis Corsairs HS80 Max Wireless. Magnifikt!
Detta för oss till sagda mjukvara – en som i enlighet med andra Logitech-upplevelser är lättöverskådlig och enkel att förstå. Att skapa EQ-band själv är enkelt, men ändå djupt, för de som vill få en mer granulär kontroll sett till ljudupplevelsen – oavsett om det gäller medlyssningen eller mikrofonen. Det är även här du kan ställa in streaming-inställningar, då headsetet även har stöd för chatmix. D.v.s. att du kan direkt på lurarna justera om du vill öka ljudet från spel eller från röster (Discord och dyl). Du kan även här justera blåtandsuppspelningsnivån; något vi går in på mer längre ner.
På det stora hela är det en bra mjukvara, även om det finns ett svart får här; mikrofonens ”bullergrind” som de kallar det. Detta är i praktiken en ”noise gate”-funktion; d.v.s. allt under en viss ljudnivå ska den automatiskt ta bort. På pappret är detta bra om du vill att din mikrofon bara ska plocka upp dig, och automatiskt ta bort ljud från hemmet eller rentav motspelare om du spelar i ett större rum med många personer i. Tyvärr är denna mjukvara inte riktigt klar i ugnen än känner jag. Det finns tre förgjorda profiler att välja mellan – samt möjligheten att stänga av funktionen. ”Natt”, gäller för tysta miljöer där du sannolikt kommer vara mer lågmäld. ”Hem” är för måttligt bullriga miljöer och slutligen ”Turnering” som är gjord för väldigt bullriga miljöer.
Funktionen att ta bort bakgrundsljud fungerar, men dessvärre är den upp och ner med vad som är vad. Den kan nämligen skära av din egen röst många gånger, särskilt på de högre nivåerna, vilket gjorde att jag kände att ingen av dessa förinställda profiler kändes värda att använda. För turneringsläget förutsätter det nästan att du som spelare är oerhört högljudd, men inte ens där undvek lurarna från att ta bort även din röst när den kände för det. Nu är allt detta extra ”lull-lull”, och framförallt en detalj på det stora hela då detta säkert kan justeras till det bättre i mjukvaran G HUB – men ändå något som påverkar mina helhetsintryck av gamingheadsetet.
Det mest imponerande av allt…
Det jag än så länge inte tagit upp alls, är också en av de mest innovativa delarna med headsetet. Inte nog med att Logitech faktiskt kastat Astros gamla mjukvara i papperskorgen – de har även tänkt över detta med att ha flera konsoler och flera källor samtidigt. Det finns en handfull gamingheadset som försökt sig på att vara navet i hemmet, sett till möjlighet att lyssna på din valda källa. Om det så är din PC, Xbox Series S|X, Nintendo Switch eller Playstation 5.
Detta har Logitech löst på ett fantastiskt sätt. Den femte generationen möjliggör att du via den medföljande basstationen enkelt kan ansluta både PC, Xbox och Playstation med USB-C till USB-A-portar. Därefter kan du med ett enkelt knapptryck på lurarna byta källa. Vill du även ha Nintendo Switch, kan du samtidigt även koppla lurarnas blåtandsfunktionalitet till denna och på så sätt även lyssna via lurarna. Och ja, du kan givetvis även koppla lurarna till din mobiltelefon och både ta samtal, lyssna på podcasts (Nördliv exempelvis!) eller musik på det sättet om det föredras. Just hur enkelt det var att få medlyssningen att komma igång – bara in med USB-C kabel och vips var det klart – gjorde att jag gick från att vara kär, till att vara förälskad.
Enkelhet och kompromisslös kvalitet går hand i hand verkligen här – och då har jag inte ens nämnt att det är runt 24 timmars batteritid, samt att basstationen samtidigt agerar laddare som du ställer headsetet på! Med andra ord tar det i princip aldrig slut på batteriet, och då kan du när du vill smidigt börja spela på din Playstation, för att sedan byta till PC eller valfri annan källa.
Hela poängen med att lägga en större slant på en pryl är att vi vill att vår förväntan av sagda sak ska uppnås. I fallet med Logitech Astro A50 Gen 5 når den inte bara förväntan som de hela 3 800 SEK som headsetet kostar – men tack vare alla dessa högkvalitativa funktioner måste jag säga att det hade varit värt det för till och med mer pengar! Att följsamt växla mellan tre spelsystem samtidigt, njuta av god ljudkvalitet sett till medlyssning, och mikrofonkvalitet gör att Astro A50 gen 5 i detta nu är det bästa headset jag testat. Detta är vad gamingheadsetmarknaden måste slå nu – åtminstone när det kommer till ”High-end”-modeller. Det är ändå bra att vara gamer och audiofil i detta nu… mycket tack vare Astro A50 Gen 5!
USB-ljud
- 1 x upp till 24 bitars/48 kHz (PC)
- 2 x upp till 16 bitars/48 kHz (konsol)
Headset
- 363 gram
- Förare: 40 mm PRO-G GRAPHENE
- Frekvensåtergivning: 20-20.000 Hz
- Kompatibel med Dolby Atmos + Windows Sonic™ Spatial Audio
Mikrofon
- Plocka upp mönster: Omnidirectional
- Frekvensåtergivning: 60-20.000 Hz
- Samplingsfrekvens: upp till 16 bit/48 kHz
Trådlös teknik
- LIGHTSPEED trådlös @ 24 bit/48 kHz
- Upp till 12 meter via LIGHTSPEED
BATTERI (UPPLADDNINGSBART)
- 24 timmars speltid @ 78 dB
- Laddningsdocka eller kabelansluten USB-C-laddningsport
Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Logitech Astro A50 Gen 5. Lägsta pris 3 799 kronor enligt Elgiganten.se 2024-10-10.
Astro A50 (Gen 5) har nyligen lanserats, varav varför prisjakt ej hittar den – men den finns på diverse butiker lokalt.