Hem RecensionerTillbehörsrecensionerTangentbord Cooler Master SK652 Mechanical Keyboard

Cooler Master SK652 Mechanical Keyboard

av Maxx Löfström

En ny utmanare ses strosa ut på scenen – ett mekaniskt tangentbord som utlovar traditionell design, härligt låg profil och brytare som ska få även den mest härdade finsmakaren att generat backa tillbaka medan de drar andan av överväldigande. Nåja det är vad Cooler Master vill att det ska upplevas med deras nya tangentbord SK652, men är det ett andaktsfullt flämtande eller ett stilla pys till läte… vi får väl se!


Borstad aluminium, lätta tangenter och val mellan tre olika brytare (Röda/Blå/Bruna) bjuds det på – allt i en okomplicerad design, där en stor mängd funktioner (mediakontroller, RGB belysning, makros m.fl.) hittas direkt på tangentbordet. Tangentbordet vi testar kom i silverfärgad aluminium, men samma tangentbord finns även i vitt – för de som vill hitta något som passar just de. Precis som dess systertangentbord CK352 är även detta utrustat med linjära röda brytare, som mjukt pressas ner och ger en distinkt känsla utan att bli för luftig. Helt enkelt härlig att både spela och skriva på.

Just dess låga profil, och minimala utseende agerar dock både styrka och svaghet – för där CK352 stod ut med ett mer unikt utseende, blir detta snabbt mer anonymt, även om dess silvriga kanter ändå är ganska läckra. Den låga profilen räddar dock upp detta, särskilt då du får en direkt åtkomst åt samtliga tangenter – vilka sen smattrar på bra, med tanke på de härliga brytarna som gömmer sig därunder. Gillar du dessutom RGB, kan du skapa än mer personlighet till tangentbordet, även om det givetvis finns gränser. Alla dessa ändringar går dessutom lätt att ändra (om så önskas) i Cooler Masters enkla programvara MasterPlus+, där du kan mappa om knappar, justera RGB belysning på detaljnivå samt fixa profiler för att nämna några saker.

En unik aspekt med detta tangentbord är att det är än mer riktat mot en publik av kreatörer; om det så är Mac-användare, Photoshop eller andra programvaror, genom att man dels ska kunna skapa mer granulära inställningar för mängder av program, men framförallt att du har möjlighet att växla mellan operativsystem (Windows och Mac) om så önskas. Inte för att jag känner till många som kör med dubbla operativsystem (i regel kör man på en enda av de två är min erfarenhet) – men om detta är något som just ni saknat i era liv, då levererar i alla fall SK652 vad ni behöver.

Samma som CK352?

Det är de små detaljerna som gör skillnad, vilket dessvärre märks i detta tangentbord. Känslan i brytarna kan ingen säga nåt om, men när rekommenderat pris ökar till $89.99-99.99 och egentligen har samma funktioner (att växla mellan operativsystemkommandos räknar jag inte riktigt med) och ger en något mer anonym design, gör att det tappar lite i mina ögon. Det har förvisso avtagbar USB-C kontakt som kan hjälpa till, när och om du vill ha med dig tangentbordet ute på resande fot, men i slutänden är det aktivt användande parat med pris som måste spela in. Ja, tangenter och brytare är sköna, men om du kan få nästan samma upplevelse med sitt systertangentbord CK352, blir jag förbryllad för vem jag ska rekommendera detta för… om man då inte är Mac användare.

Nåja, nu är det fortfarande riktigt bra känsla, och man vet vad man får, för ett pris som egentligen är under genomsnittet för denna typ av tangentbord (trots att det är dyrare än sitt systertangentbord). Visst hade jag gärna sett att det kommit med USB-port för ytterligare anslutningsmöjligheter, men trots det är det svårt att inte njuta av de mjuka tangenter som mina fingrar nuddar alltmedan jag skriver och spelar. Förvisso är detta den linjära modellen av brytare, men överlag kommer ni som skaffar det ändå släppa ut en avslappnad suck av belåtenhet när ni använder det… och vad mer behövs egentligen!


Specifikation

PRODUCT NUMBER: SK-652-GKTR1/L1/M1-**, SK-652-SKTR1/L1/M1-**
KEYBOARD SWITCH TYPE: TTC Low Profile Mechanical Switch (Red/Blue/Brown)
KEYBOARD KEYCAPS: Ergonomic Low Profile Keycap
KEYBOARD MATERIAL: Aluminum, Plastic
KEYBOARD COLOR: Gunmetal Gray, Silver White
KEYBOARD LED COLOR: RGB
KEYBOARD POLLING RATE: 1000Hz
KEYBOARD RESPONSE RATE: 1ms
KEYBOARD ON-BOARD MEMORY: Yes
ON-THE-FLY SYSTEM: Yes
KEYBOARD MULTIMEDIA KEY: Through Function Key (FN)
COMPATIBLE OS: Windows 8+, Mac OS X 10.10+
SOFTWARE SUPPORT: Cooler Master MasterPlus+
KEYBOARD CONNECTOR CABLE: USB Type-C (Keyboard Side), USB 2.0 Type A (Computer Side)
KEYBOARD CABLE: 1.8m, USB Type-C Detachable & Braided
KEYBOARD DIMENSIONS (L X W X H): 430 x 125 x 25mm
KEYBOARD WEIGHT: 647g (utan kabel)
KEYBOARD WARRANTY: 2 years

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

SK652 ännu ej fullt lanserat i Sverige – Listpris är satt till att landa mellan $89.99-99.99.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar