Med sin nya generation av tangentbord, vill NZXT nå ut till både härdade ”hardcore”-spelare, såväl som entusiastiska – men ordinära – användare. Det nya tangentbordet Function 2 kan därför vara den perfekta bryggan mellan dessa två läger!
Mjuka härliga brytare, vars linjära intryckningar smeker lika mycket mina spelsessioner som de skänker en ovanligt hög nivå av meditativ tystnad, detta är mina initiala intryck av tangentbordet. Lite väl tramsigt beskrivet, jag vet, men jag står ändå för den karakteriseringen. Function 2 kommer nämligen med linjära brytare vars motstånd känns luftiga och lättanvända på ett nästan avslappnat sätt. NZXT har försett tangentbordet med sina så kallade ’Swift’ optiska brytare, vilket kommer med som mest 0,2 mm:s responstid. Med andra ord kräver det extremt lite för att tangentbordet ska registrera en knapptryckning – om så önskas. Du kan tacksamt nog även ändra avståndet för när knappregistreringar ska ske i programvaran NZXT Cam. Om du vill att det ska ske vid 1.0 mm eller 1.5 mm, så går det lätt att ordna. Allt detta ramas in med en ’polling rate’ på hela 8 000 Hz, vilket innebär att du kan försäkra dig om att registreringarna i sig, läses av riktigt kvickt av din dator. Obs. tänk dock på att ju högre ’polling-rate’, desto mer drar det på datorresurserna, så försäkra dig om att du har en mer prestandatung dator om detta ska vara igång konstant.
Oavsett ger detta tangentbord väldigt mycket anpassningsbarhet sett till själva ”knapptryckandet” av Function 2:s tangenter, men frågan blir då, ”hur är det med den generella upplevelsen?” Function 2 kommer i två utföranden (Full storlek samt MiniTKL) vilket ger dig som potentiell köpare valet mellan ett med numlock-tangenter, alternativt en variant som är betydligt mer komprimerad i storlek – och då utan sagda numlock-sektion. Gemensamt för de två är att tangenterna är försedda med ljuddämpande skum, vilket gör att knapptryckningar kan göras betydligt mer diskreta. Förvisso finns ett visst mått av ”klickljud” att finna här, men ärligt talat är detta en av de mest ’mjuka’ användarupplevelser jag haft med ett tangentbord. Ibland kändes det som att tangentbordet blev en förlängning av mina fingrar, medan de dansade över tangenterna. Ett gott betyg i sig självt!
Ljudprofilen är oerhört tystlåten, och detta parat med ett angenämt handledsstöd av gummi gör att jag får en härlig stund framför datorn, oavsett om jag skriver eller spelar. Ett handledsstöd som för övrigt är magnetiskt anslutningsbart vilket gör det till en fröjd att lägga till… om så önskas.
I många fall när det kommer till denna typ av tysta brytare, brukar det kompromissas på ett eller annat sätt, men ärligt talat känner jag att NZXT funnit en perfekt balans. Bara det faktum att de även slänger med två påsar med ytterligare brytare, med vilka du kan byta ut några av de på ditt tangentbord (dessa har en högre motståndskraft/accentueringsnivå) gör att du får ännu fler alternativ till att finjustera på sättet du vill att ”knapprandet” framför datorn ska upplevas.
Om vi ser till det ytliga däremot, är Function 2 vid första anblick relativt konventionellt. Men även här lyckas NZXT förse det svarta (eller vita – då det finns två färger att välja mellan) tangentbordet med ett uns av egenhet. Jäms med dess vänstra sida har tillverkaren placerat ett skrollhjul för volym, samt tre runda knappar. Dessa styr från direkt ’out-of-the-box’ ditt systemljud, möjligheten att låsa Windows-knapparna samt ändra ljusstyrkan i tangentbordets RGB-belysning. En belysning som för övrigt kan ändras i mjukvaran – med ett par ljusmönster, eller för den delen möjligheten att förändra på detaljnivå. Inte mycket att säga om dess RGB-belysning mer än så, då det följer dagens standardupplägg för vad som förväntas hittas här.
Vad gäller dess tangenter, så känns de tacksamt taktila och responsiva på ett sätt som inte alltid hittas i extraknappar på ett tangentbord, utan är både diskreta och välplacerade, vilket gör att de står ut ännu mer. Åtminstone på ett funktionellt plan. Tråkigt nog är dessa exkluderade från att kunna mappas om – utan det kan enbart göras med de vanliga QWERTY-knapparna.
Helheten, med den slimmade designen, den konstrukturellt rediga stommen i tangentbordet samt de underbart tystlåtna och lättanvända brytarna gör Function 2 till ett av de bättre vi testat på senare tid. Till och med dess tvinnade kabel – vilket är avtagbar från tangentbordet via USB-C är tacksamt lätthanterlig, och fastnar inte i saker och ting som gummiförklädda kablar lätt kan göra. Detta är förvisso mer eller mindre standard i dag, men det är skönt att NZXT inte snålat in på denna aspekten, särskilt med tanke på dess pris…
För det som potentiellt blir den första riktiga bromsklossen är något så tråkigt som dess pris. Function 2 med numlocksektion (full storlek), kommer med ett standardpris på hela 1 999 SEK, vilket innebär att konkurrenter nu blir högpresterande modeller så som Corsair K70 RGB Pro, den något billigare G815 Lightsync från Logitech, eller rentav den trådlösa G915 – även den från Logitech. Funktionalitet, anpassningsbarhet och i viss mån trådlöshet, men ändå med en rejäl dos hållbarhet blir ledorden här. Huruvida de lättsamma brytarna håller i långa loppet är därför svårt för oss att sia om, då vi enbart fått till oss detta tangentbord ett par veckor innan release, men en sak är säker; det är störtskönt att använda. Det är snarare att det faller på små lyxsaker som saknas.
Då detta ändå är ett trådat tangentbord, hade jag gärna sett en USB-port, så att du kunde plugga in saker och ting direkt in i det. Förvisso har du möjligheten att istället lätt ta med dig Function 2, då det kopplas in i tangentbordet med en USB-C-port, och därför är smidig att forsla med dig. Men det är å andra sidan inte direkt en lockvara i sig självt.
Så sett till frågan; är det värt att köpa? Ja, då skulle jag ändå säga ”absolut!”. Den har en egen unik air kring sig, som med sin snygga rena design, alldeles förträffliga brytare – för att inte tala om tysta sådana – lär uppskattas under fingrarna av såväl kontorsarbetare såväl som heltidsspelande ’gamers’. NZXT har lyckats skapa en välpresterande best här, som samtidigt är nästan oförskämt ödmjuk – åtminstone sett till dess ljudprofil. Härligt!
Keycaps: Doubleshot Shine-Through PBT
Polling Rate: Upp till 8,000 Hz
Material: 5000 Series Aluminum
Lighting: Per-Key RGB
Connectivity: Wired (Avtagbar)
Kabeltyp: Braided USB-C to USB-A
Kabellängd: 2 m
Höjdjustering: 2 nivåer
Actuation Force: 40g
System OS: Windows, Mac, Xbox, PlayStation
Warranty: 2 år
Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Vid skrivande stund ännu ej släppt, dock ska riktpris vara följande per den 2024-02-21:
Function 2 full version: 1 999 SEK
Function 2 mini TKL: 1 899 SEK
Butiker såsom Inet.se, komplett.se & proshop kommer ha produkten vid dess release.