ASUS ROG Keris Wireless

av Fredrik Olsson

Tricket med att få en helgjuten gamingmus är att lyckas spika lätthet, goda anslutningsmöjligheter och rimligt pris. Om man sedan lyckas få in god passform och en ordentligt precis sensor, ja då är man på banan! Lyckas då ASUS med just detta med sin trådlösa ROG Keris Wireless? Dags att införsluta mig i spelens värld, med målet att se vad denna mus går för!


Med en väldigt ren design, som vetter mot det ambidextriösa hållet, lyckas den matta, sträva ytan av Keris Wireless övertyga mig redan från start. Dess mjuka former ligger väldigt väl under mina något större händer och jag vet redan nu att den kommer fungera ypperligt oavsett vilken storlek du har – i alla fall sett till handstorlekar… Denna trådlösa gamingmus må ligga runt tusenlappen i pris, men den gör det på ett oväntat befogat sätt. ASUS har nämligen gång på gång varit upp och ner i sin kvalitet, men här bjuds på god kvalitet; en optiska sensor (PAW3335) som är responsiv oavsett DPI nivå, även när den används i RF 2.4 Ghz läge (trådlöst) såväl som via USB. Att den sedan även bjuder på Bluetooth-anslutning, som med en enkel knapptryckning på musens undersida gör att du exempelvis ögonblickligen kan fortsätta arbetet på en bärbar dator via blåtand, gör att den även fungerar som arbetsmus. Visst är blåtandskopplingen betydligt mindre responsiv, men som arbetsmus fungerar det alldeles utmärkt.

Med finesser som dessa skulle man lätt kunna tänka att det både räcker och blir över, men så är icke fallet. Sidknapparna kan bytas ut (följer med två set av extra sidknappar – rosa och gråa), för de som tänker mer på den estetiska aspekten av en mus. RGB belysningen är smakfullt återhållsam och belägen enbart till den bakre ASUS logotypen och skrollhjulet. På detta sätt hålls batteritid uppe och samtidigt känns den modern efter dagens mått mätt.

Som batteridriven gamingmus är det alltid en fråga om man är ute efter lång batteritid eller en lättare mus sett till vikt, fast då med halvtaskig batterilängd. Här har ASUS gjort en intressant kompromiss som verkligen verkar fungera. Med sina 79 gram kan man lugnt säga att musen är lätt, särskilt i jämförelse med många andra trådlösa möss. Att sedan batteritiden är på upp till 70-80 timmar (utan RGB) eller cirka 55 timmar med RGB gör att man verkligen bjuds på det bästa av två världar. Visst, den har knappast batteritiden som exempelvis MX Master 3 eller MX Master 2S har (runt 70 dagar), men för en gamingmus är det ändå alldeles överkomligt.

Skulle det däremot vara något jag slår ner på är det ROG Armory Crate (ASUS programvara). Den gör förvisso jobbet, men kräver omstart av datorn vid lättare uppdateringar och har ett ålderstiget gränssnitt – om än funktionellt. Självfallet är dess utseende högst subjektivt, men jag hade gärna sett att de funderat en gång till. Dessutom är musens väldigt lena former också ett minus, för på ett estetiskt plan är musen… ja, väldigt ordinär. Visst är den stilren, men man skulle lika lätt kalla den något oinspirerad och identitetslös. Tack och lov är detta en högst personlig aspekt där din smak dikterar huruvida den passar hem på skrivbordet eller inte.

Utöver att ändra DPI-nivåer i programvaran, kan du tack och lov även ändra direkt på musen. Här får du dock vända på den och göra det på dess undersida. En strategi många använder sig av, då flertalet proffs enbart håller sig till en DPI-nivå, och kan vara garanterade det på förhand genom att musen har sparade sådana. Att du dessutom kan spara profiler som lagrar DPI-nivåer, belysning- och knappinställningar (ja, det går givetvis lätt att mappa om knapparna) gör att fördelarna sakta men säkert ökar ännu mer.

Det goda med musen slutar inte där, utan fortsätter med oerhört lättryckta OMRON-brytare i huvudknapparna (vänster och höger), 16000 DPI och en USB-C kontakt. Med andra ord kan man kasta många superlativ på denna mus… men är den då bra nog för gemene gamer? I min mening är svaret ett rungande ja! Dess stora mängd fördelar överväger de få svagheter det har, och är därför inget annat än en ren rekommendation, oavsett vilken typ av spelare du är. Att musen lätt kan föras över mellan olika enheter med en enkel knapptryckning (bluetooth) och gör sig som bäst under handen på en FPS-spelare, gör den till ett givet köp!


Specifikation

Anslutning: USB 2.0 – Blåtand – RF 2,4 GHz
Sensor: PAW3335, Upplösning: 16000DPI, Högsta hastighet: 400IPS, Max acceleration: 40G
USB-pollingrate: 1000 Hz, RF 2.4G Rapportfrekvens, 1000Hz, L / R-omkopplare
ROG 70M mikrobrytare, Knapp, 7 programmerbara knappar. AURA Sync: Ja
Batterityp: 500 mAh, Batteri-liv: 78 timmar utan belysning 52 timmar med standardbelysning (Andning)
Form: Högerhänt, Greppstil: Klo grepp, Helhandsgrepp, Speltyp: FPS, Kabel: 2,0 m typ-ROG Paracord
OS: Windows® 10, programvara: Armory Crate, Mått: 118 (L) x62 (b) x39 (H) mm
Vikt med kabel: 79g, Vikt utan kabel: 79g, Färg: svart
Innehåll: 1 x ROG Keris trådlös spelmus 1 x ROG Paracord 1 x Användarhandbok 1 x garantikort 2 x Reservknappar 1 x Musfötter 2 x Omron 1M mikrobrytare

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

ASUS ROG Keris Wireless . Lägsta pris 990 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-03-29.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar