Innehållsförteckning
Dags för andra prylen i MX Masters serien; MX Master 3. En trådlös mus som Logitech vill ska optimera den kreativa processen och arbetsflöden överlag. Med andra ord, de har många snygga ord – men står sig musen mot allt den lovar? Vi sätter oss därför direkt in i arbete – så ser vi hur långt musen når.
Precis som med MX Keys, så går denna arbetshäst till mus, i ett grå-silver-eskt utförande, där musens breda plats för tummen står ut extra mycket. Handen vilar bra över musen, som väldigt tydligt tagits fram med långtidsanvändande i åtanke. Även om vissa knappar kräver att du som användare behöver vänja dig vid deras placering och funktion, så blir det snabbt tydligt att MX Master 3 gör allt den ska – på ett väldigt proffsigt sätt.
Hela idén med musen, är egentligen att den ska ackompanjeras med MX Keys tangentbordet – så att du under det dagliga arbetet, smidigt kan editera, redigera och ta med dig olika projekt på flyende fot. Sidoskrollhjul, gestknapp (liten miniknapp längst ner vid tummen) och ett skrollhjul som ändrar hastighet och funktionalitet beroende på hur du använder det; gör det hela till ett fantastiskt redskap under tiden du exempelvis skapar bilder i Photoshop, editerar film i Premiere Pro eller bara flippar mellan fönster och aktiviteter. Det är här som MX Master 3 skiner verkligen.
När det kommer till användandet, så förser MX Master 3 oss med en DPI på upp till 4000, vilket märks redan under arbete. Precisionen i t.ex. bildredigering gör det hela än mer tydligt, även om musens acceleration kan kännas ovan. Sedan att musen även håller i nästan 70 dagar på en enda laddning gör att du verkligen inte behöver oroa dig för att den ska dö i första taget. Att den dessutom kan snabbladdas med USB-C kontakt – gör det hela än mer enkelt.
Precis som med MX Keys så är det dock i springet mellan olika system som verkligen visar upp styrkorna i musen. Med Logitechs Easy-Switch funktionalitet, så kan du enkelt koppla musen via Bluetooth eller via 2.4 GHz bandet via USB dongel – och på tre system samtidigt. Så för över bilder och projektfiler smidigt genom ett enkelt knapptryck, från t.ex. din PC över till din Mac.
Ja, det är sannerligen en innovativ produkt som Logitech tagit fram – men det kommer med en del tillkortakommanden i alla fall, som man som potentiell köpare kan behöva ha i åtanke innan ett eventuellt köp. Först och främst, så är musens primära arbete just produktivitet. Så det här med gaming bör avvaktas med även om den så klart är görbart.
Men framförallt så är det skrollhjulet som med sin MagSpeed teknik, som inte riktigt klickar med mig. Tanken är enkel. Hjulet växlar sömlöst mellan stegbaserad rullning och snabbrullning, där den känner av hur du snurrar och anpassar sig därefter. De stegbaserade stegen känns aldrig exakta nog, och de snabbrullande stegen accelererar alldeles för snabbt, och känns märkligt nog lite trögt. Det känns inexakt och får mig att inte vilja använda funktionen, även om du kan med ett knapptryck även välja på vilket sätt skrollhjulet ska köras (det återgår dock alltid till MagSpeed läget om du snabbskrollar).
Sedan har vi även samma elefant i det metaforiska rummet som i MX Keys recensionen – priset. Men till skillnad från tangentbordet, så är priset än mer legitimerat då musens användningsområden är betydligt mer tydliga. Sidskrollhjulet, med vilket du lätt ställer in individuellt för en mängd olika program – exempelvis kan den användas till att automatiskt öka eller minska storleken av en pensel i Photoshop, eller skrolla tidslinjen i Premiere Pro – det är upp till dig som användare, och det är lätt att ändra.
Sedan är övergången mellan olika system helt integrerad och enkel – vilket gör att musen, särskilt i kombination med MX Keys tangentbordet, verkligen gör att arbetet effektiviseras. Men bara om du på riktigt sätter in dig i funktionerna som ges. För det säger jag, att det hänger mycket på att du faktiskt kommer att behöva funktionerna, innan du funderar på ett köp. De är ändå väldigt nischade, och även om kvaliteten i produkten och användandet är simpelt, så är det inte en mus för alla.
-
MX Master 3-mus
- Höjd x bredd x djup:
- 51 mm x 84,3 mm x 124,9 mm
- Vikt: 141 g
USB-mottagare
- Höjd x bredd x djup:
- 18,4 mm x 14,4 mm x 6,6 mm
- Vikt: 2 g
USB-mottagare
Krävs: ledig USB-port, Windows 7, Windows 8, Windows 10 eller senare, macOS X 10.13 eller senare, Linux
Bluetooth®
Nödvändig: Bluetooth-lågenergiteknik, Windows 8, Windows 10 eller senare, macOS X 10.13 eller senare
iPadOS 13.1 eller senare, Linux -
SPECIFIKATIONER
Sensorteknologi
- Darkfield med hög precision
Nominellt värde: 1000 dpi
DPI (minimalt och maximalt värde): 200 till 4 000 dpi (kan anges i steg om 50 dpi)
Knappar
- 7 knappar (vänster-/högerklick, bakåt/framåt, appväxlare, hjullägesväxlare, mellanklick)
Rullningshjul: Ja, med automatisk växling
Tumhjul: Ja
Gestknapp: Ja
Trådlös räckvidd
- 10 m
Trådlös teknik
- Avancerad trådlös 2,4 GHz-teknik
Batteri
- Uppladdningsbart Li-Po-batteri (500 mAh), Få tre timmars användning med en minuts snabbladdning.
Valfri programvara:
- Logitech Options och Logitech Flow
- Darkfield med hög precision
Logitech MX Master 3. Lägsta pris 1190 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-08.
Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.