Blue Microphones EnCore 300

av Fredrik Olsson

När vi slutligen kommer till EnCores sista nummer i serien; 300, så ser vi en sångmikrofon som trots att den är en dynamisk sådan, ändå har relativt högt frekvensomfång. Ja mikrofonen är på pappret väldigt lik de tidigare i serien, men det finns ändå saker som står ut, och det är det vi ska ta och se över här!


Med en upphöjd grill, svart design och bra längd, så går det inte att förneka att den både ser unik ut, såväl som snygg. Dess tyngd på 0,38 kg ligger bra i handen; något som späds på ytterligare med de räfflade sidorna som verkligen skriker ”-fläng runt mig hur mycket du vill, jag ska ingenstans!”.

Som den XLR mikrofon den är, så kräver den fantommatning, men trots dess utseende (likt en ”vanlig” dynamisk mikrofon), så skiljer den sig under ytan. Istället för en spole som omvandlar elektriska signaler genom ett membran, så är detta istället en kondensatormikrofon, där två plattor – med ett elektriskt fält mellan sig – skapar en spänning som tillsammans med vibrationer (väldigt förenklat) skapar ljudet. Vad detta rent praktiskt innebär är att mikrofonen är mer känslig och klarar ett högre frekvensomfång. Till skillnad från de andra mikrofonerna i serien, så går denna ändå upp till 20000 Hz, och har därmed en större bredd, särskilt när den hanterar de mer ljusa tonerna/frekvenserna.

Vad allt detta i slutänden innebär är att du får en känsligare mikrofon, med fördelarna hos en dynamisk mikrofon (mer tystlåten), men med studiomikrofon kvaliteter – d.v.s. större omfång och bättre känslighet. Men så kostar mikrofonen (i sitt ordinarie-pris) mycket mer också.

En pre-amp eller mixerbord är ett måste!

Men visst, det kräver att du sitter på en pre-amp, eller mixerbord, för att kunna få ut mer av mikrofonen. Dessutom så rekommenderas ett ytterligare skydd mot exempelvis starka p-ljud och s-ljud – även om det redan finns inbyggt pop-filter i grillen.

Inkluderat:
Mikrofonhållare och förvaringspåse

Men idag, när priset i skrivande stund är så lågt som 730 kronor, så är det verkligen mycket kvalitet man får för pengarna. Men tänk på att priset är just nu detta, och att ordinarie pris mer hamnar på cirka 1800 kronor, så ser ni att frågan om ett köp då istället kan ifrågasättas mer.

I den högre prisklassen så finns det mängder med riktigt bra studiomikrofoner att välja mellan, men med denna dynamiska mikrofons tendens att inte plocka upp särskilt mycket miljöljud, så kan den ändå vara en riktigt bra mikrofon för streaming eller podcasting.

Blue bryggar studiokvalitet med den klassiska dynamiska sångmikrofonen och får här något som kan funka lika mycket för live-framträdanden med bandet, podcasting i större grupp eller varför inte streaming. Visst behöver du köpa in ytterligare prylar för att få den att komma igång – men läser du detta så har du säkert redan koll på detta.


Specifikation
  • Typ: Condenser capsule
  • Polar Pattern: Cardioid
  • Frekvensomfång: 40 Hz-20 kHz
  • Sensitivity: 11 mV/PA
  • Output Impedance: 25 ohms
  • Maximum SPL: 146 dB SPL
  • Vikt: 0.38 kg.
  • Dimensioner – Längd: 200.5 mm
  • Dimensioner – Diameter: 23 mm (min); 52 mm  (max)

Blue EnCore 300. Lägsta pris 731 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-07-12.

Recensionsex tillhandahållet av Blue.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar