NZXT LIFT

av Joel Svahn

Med ett vitt hölje och lätt vikt dundrar NZXT in på musmarknaden! Med reflekterande RGB och en multikompetent mjukvara är detta tveklöst en mus som riktar sig till dig som spelar dataspel – men till vilken typ av spelare?


Det som jag plockat upp ur lådan är väldigt vitt, väldigt stilrent och väldigt lätt. Med bara 67 gram till sitt namn är denna mus inte någon tungviktare, och det märks från första stund jag håller i den. Utseendet är väldigt rent, få detaljer och väldigt lite krimskrams. Man har dock gjort plats för RGB, men på ett lite annorlunda vis.

I stället för att lysa åt alla håll och kanter finns det två små remsor utmed musens sidor. Dessa små ljusstrimmor är riktade neråt, vilket resulterar i att det som syns i ljusväg är reflektionen i musmattan mer än ljuset självt. Om du älskar RGB i alla dess former är detta inte riktigt musen för dig, då denna mus behöver rätt typ av underlag för att ljuset ska få bra effekt. Detta underlag måste också bytas ut beroende på vilken färg du vill ha för stunden, då fel färgkombination helt kan ta bort ljuseffekten. Nu är RGB en extrem smaksak, så hur det fungerar på denna mus är varken plus eller minus, men det är något som är extremt viktigt för vissa och måste därför nämnas. Musen har ett extremt cleant utseende med sina få färger och lite RGB. Den är också formad att användas av både höger som vänsterhänta, vilket ger den en väldigt rak form. En liten tråkig grej med just denna snövita färg vi fått till oss (den finns även i svart!) är att vartenda litet dammkorn syns som… Ja, ett dammkorn mot vit yta.

Jag gillar skarpt detta rena, raka och de få antal färger. Det passar helt enkelt in på så många platser utan att sticka ut, men också utan att försvinna helt.

NZXT LIFT har mekaniska brytare av namnet Omoron som ska leva igenom en överdrivet stor mängd klick (20 miljoner!). De känns bra att klicka och ger en bra respons oavsett om det är snabba eldstrider i det senaste FPS spelet eller långsammare pusselspel. Musen ligger bra i handen, och den raka designen känns inte ”fel” ergonomiskt under kortare eller längre spelsessioner.

Något som dock känns lite konstigt, även efter att ha använt denna produkt i nästan två veckor, är designen på scrollhjulet. Nu är jag väldigt petig, men då en stor del av min vardag består av att läsa rad efter rad av text från en skärm scrollar jag väldigt mycket. Istället för de klassiska ränderna som brukar användas som textur på dagens spelmöss har man valt små cirklar. Trots att jag umgåtts länge och väl med NZXT LIFT tycker jag att dessa små cirklar inte känns bra. Det ger känslan av att varje stopp i scrollningen är större än vad det faktiskt är. Detta är egentligen en väldigt liten detalj, men något jag inte kunnat sluta tänka på sen dag ett jag satt med musen.

Musen har inte någon ”egen” mjukvara, men du kan skapa macros, ändra DPI och skräddarsy din RGB i NZXTs mjukvara NZXT CAM. Detta program gör dock mycket mer än bara hjälpa till med din mus och bevakar din hårdvaras arbetsbörda, värme, klockhastighet etc. Det är mitt bland allt detta som du kan förändra allt som rör din mus. Personligen blir jag lite obekväm av detta. Självklart finns det en marknad för dessa typer av program, men jag vill ändra färgen på RGB:n på min mus, inte ladda ner ett övervakningsprogram som spårar varenda liten förändring i min dators hårdvara. Jag hade gärna sett en separat programvara, eller möjligheten att helt stänga av övervakningen.

Lite mer än det jag frågade efter.

Allt som allt är detta en stabil mus till ett bra pris som är tänkt att hålla länge. Texturen på scrollhjulet är obehaglig, men om du inte sitter och läser tre till fyra timmar om dygnet är det nog inget större hinder. Den är tänkt för längre spelsessioner där musens lätta vikt ska underlätta för användaren. Lite tråkigt med en mjukvara som ger starka ”storebror ser dig”-vibbar, men detta kan också vara en inkörsport för andra att faktiskt ta reda på vad som händer där i metallådan när man spelar tyngre spel.

Det som gör att denna mus till slut får en ”bra köp” utmärkelse beror på dess fördelaktiga pris i kombination med att den inte har någon riktig nisch. Det låter kanske negativt, men jag tycker att detta istället blir den perfekta nybörjarmusen, en inkörsport till den som vill bli lite mer seriös med sitt spelande, speciellt om man vill spela längre sessioner.

Som att ta på en bläckfisktentakel.


Specifikation

NZXT LIFT

Dimension: 126.8 x 67.23 x 38.35 mm

Weight: 67 g

Sensor: PixArt 3389 (16,000 DPI maximum)

Polling Rate: 500Hz, 1000Hz

Mechanical Mouse Switches: Omron — rated for 20 Million+ keypresses

Cable Length: 2 m

Material: Paracord sheath

Connection: USB 2.0

Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar