Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Corsair Virtuoso RGB Wireless XT

Corsair Virtuoso RGB Wireless XT

av Fredrik Olsson

Läderimiterade kuddar, rustik och metallisk finish är två saker man möts av när man trär på sig det nya Virtuoso RGB Wireless XT headsetet från Corsair. Dess eleganta yttre visar sig bara vara förrätten när man djupdyker in i spel- och musikvärldar. Hur välsmakande är helheten? Vi får väl se!


Corsairs trådlösa lurar är gjorda för att fungera på både PC och Playstation och kopplas lätt samman via den USB-dongel som medföljer. Givetvis följer även 3.5 mm kontakt med om man vill koppla den mot andra konsoler eller rentav din mobil (finns även blåtandssupport). Det är ett mångfacetterat headset som samtidigt domineras av ett snyggt yttre där runda linjer kombineras med en lättsam konstruktion. Redan från första sekund skjuts de nätt ner över öronen och även om jag gärna sett att de täckt aningen bättre på baksidan av öronen är det ändå en rejält bra omslutning som ges här.

Komfortmässigt är det därför en väldigt angenäm sådan, där många speltimmar framför konsolen eller PC:n sker smärtfritt. Precis lika smärtfritt som dess installation där det bara är att ’pluppa’ in dongeln och köra igång. Har du dessutom programvaran iCUE installerad kan du justera ljuseffekter (som dock är oerhört sparsamma), men framförallt kan du justera ljudnivåer i den ’equalizer’ som finns med. Då headsetet har stöd för Dolby Atmos och Windows Spatial Sound kan dessa användas från start också om så önskas. Här rekommenderar jag att använda Dolby Atmos då det skapar en fantastisk atmosfär i spel.

Om vi därför sätter just ljudbilden under förstoringsglaset är det en härligt varm och detaljrik sådan som hittas här. Tack vare EQ kan bas, mellanregister och diskant hamna i en skön harmoni sinsemellan. Toner täcks väldigt separat från varandra och detta resulterar i ett lika rent som detaljerat ’sound’ som kommer gillas av både spelfantaster såväl som musiknördar. Just denna balans mellan artikulerad bas och rika diskanttoppar gör att headsetet verkligen står ut. På många sätt likt ett annat från Corsair; HS80 RGB Wireless Headset.

Precis som med HS80, bjuder även Virtuoso RGB Wireless XT på en oväntat kompetent mikrofon. Många gånger lider nämligen mikrofoner på trådlösa headset av lagg eller sämre kvalitet, men här lyckas Corsair väldigt bra. Ljudkvaliteten är robust och framförallt relativt fyllig för att vara ett trådlöst headset. Tydligheten är det som står ut mest, och även om det i kontrast med många andra headsetmikrofoner kanske inte står ut alltför mycket är det ändå en som utan problem kommer höras i de flesta sammanhang. Det når inte riktigt upp till HS80:s kvalitet, men så länge det är över godkänt räcker det känner jag.

Vad som däremot kunde förbättrats är batteritid, och något som hör samman med ovan nämnda mikrofon. Under en och annat tillfälle har mikrofonen läckt. Med andra ord har den plockat upp ljud som spelas upp från headsetet och ger likt ett eko tillbaka till de du potentiellt pratar med. Det har gått att justera med mikrofonvolym till viss del, men är ändå något som bör anmärkas. Och varför kan man inte justera mikrofonen mer i iCUE istället för att behöva göra det i Windows? Här hade jag gärna sett mer påverkan, eller ANC (active noise cancelling) support för att främja ljudbild mer.

Sedan har vi batteritiden som i sig knappast är dålig (ca 15 timmar) men som har varierat en del beroende på hur vi använder headsetet. Här hade jag gärna sett minst ett 5-10 tal fler timmar tillgängliga – särskilt då det ändå kostar nära 2 000 kronor!

Men det finns skäl till priset egentligen, beroende på vad man är ute efter. Som jag nämnt tidigare har headsetet stöd för både blåtand och trådlös koppling via USB-dongel, vilket innebär att du med detta kan vara kopplad samtidigt mot din telefon som din dator. På så sätt kan du medan du spelar smidigt svara samtal och framförallt inte missa om någon skulle höra av sig. Detta är förvisso lite av en lyxvara, men ju mer man använder det desto vanare blir man – och ärligt talat allt som kan förenkla vardagen är ett stort plus i min bok.

Är då Corsair Virtuoso RGB Wireless XT något för dig?

I slutänden är det två saker jag håller högst: ljudbild och komfort. Dessa trådlösa lurar är oerhört smäckra dessutom vilket läggs samman till att bli en riktigt härlig upplevelse. Dolby Atmos och Playstation support parat med en hejdundrande ljudbild gör detta till ett klart köp för de som suktar efter med ’umph’ i sina spel- och musikupplevelser. Det är inte på något sätt perfekt, men det når ändå så långt, trots några svagheter att det är en klar rekommendation. Det smakade alltså tämligen gott hela vägen igenom!


Specifikation
Audio CUE-programvara: Ja
Surround-ljud: Ja
Löstagbar mikrofon: Ja
Uppladdningsbart batteri: Ja
Headset Frequency Response: 20Hz – 40 kHz
Headsetets batteritid: Upp till 15 timmar
Hörlurskänslighet: 109dB (+/-3dB)
Headset trådlöst räckvidd: Upp till 60 fot
Impedans: 32 Ohm @ 2,5 kHz
Typ av headset: Trådlöst och Bluetooth
Headsetkontakttyp: Trådlös USB-mottagare
Drivelement för headset: 50 mm
 
Audio: Dolby Atmos
Belysning: RGB
Plattform: PC, Mac, PlayStation 4/5, Mobila enheter
Mikrofonimpedans: 2,0k ohm
Mikrofontyp: Rundstrålande
Mikrofonens frekvenssvar: 100Hz till 10kHz
Mikrofonkänslighet: -42dB (+/-2dB)

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar