Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Corsair HS80 RGB Wireless Headset

Corsair HS80 RGB Wireless Headset

av Fredrik Olsson

Det må stå RGB i namnet, Corsair HS80 RGB Wireless, men trots det är det en oväntat smakfull pjäs som inte lyser för starkt, åtminstone rent visuellt. Bara utifrån dess utseende och allmänna design står den ut — men även inom områden vi inte förväntat oss.


Med ett gäng trådlösa headset runt samma prisklass under vårt recensionsbälte — allt från Astro A20 Gen 2, Logitech Pro X och Logitech G733 — står det klart att HS80 RGB Wireless ligger relativt nära med sitt listpris på strax över 1 500 kronor. Dess utseende går i helsvart med egentligen väldigt lite RGB, då det enbart syns i den lilla Corsair logotypen som finns på vardera sida. Med en mer oval form där dess nedre kant böjer sig på klassiskt Corsair-manér ger det ett sofistikerat utseende, då den nedtagbara mikrofonen enbart står ut lite med sitt ljus i rött eller vitt (uppfälld eller nerfälld). De tygförsedda öronkuddarna kommer med ’memory foam’ vilket gör att de motverkar att användaren bygger upp svett och framförallt vilar okristligt skönt mot dina öron. Komforten är verkligen enastående trots att lurarna ändå väger något mer än en del andra (411 g), men trots tyngden upplever jag inte att de blir jobbiga att bära — inte ens efter ett flertimmarspass framför datorn eller konsolen.

Jag kan dock inte bärga mig och hoppar direkt till ljudbilden som på många sätt blev en ögonöppnare för mig, särskilt när det kommer till trådlösa headset. Den otroligt krispiga ljudbilden sträcker sig alldeles utomordentligt över hela spektrumet för en gångs skull med tydlig tung bas, artikulerat mellanregister och hög diskant som aldrig tar över, utan rentav känns naturlig, nära nog analog?! Hur tusan Corsair lyckats med denna bedrift i ett trådlöst gamingheadset går lite över mitt förstånd, särskilt när lurarna även kan använda Dolby Atmos (för PC) för en fenomenal surroundkänsla i film och spel. Då musik och surroundljud har en varm omfamnande känsla jag saknat i många andra headset når detta den totala toppnivån som verkligen tog mig på sängen och jag har svårt att lägga ifrån mig lurarna.

Vilket för oss till mikrofonen… som även den imponerar utav bara den! Under samtal på Discord och TeamSpeak stod det klart att de personer jag pratade med inte trodde att det var ett gamingheadset, utan en studiomikrofon! Jag spelade därefter plikttroget in audio i Audacity för att dubbelkolla, och mycket riktigt är det ett fylligt ljud som möter mig, värt att upprepas: i ett gamingheadset! Förvisso fanns det ett svagt surr i tystnaderna, så det var i ärlighetens namn inte perfekt, men själva ljudkvaliteten av din röst övergår många andra (om inte alla) trådlösa headset som vi testat hittills. Alldeles fantastiskt är det enda jag kan säga!

Det stannar inte där, för givetvis har Corsair dedikerad programvara (iCUE) för PC, där du kan justera EQ, eller nån av de förgjorda ljudprofiler som finns. Ljudprofiler som dessutom kan nås även UTAN programvara, bara genom att trycka ner volymreglaget på headsetet. Nåja, utöver detta kan du ändra RGB-belysningen eller rakt av stänga av den för att spara ännu mer batterikraft, eller justera hur lång tid det tar innan headsetet stänger av sig (om det förblir oanvänt).

Nu må jag ösa smäckra ord över HS80, men givetvis finns det fläckar även på detta headset. Här talar jag om batteriet, indirekt. I programvaran iCUE kan du enbart se batterinivån genom att det står ”low”, ”medium” eller ”high”, vilket gör det väldigt inexakt i min mening. Det finns en graf man kan ta fram om man leker i iCUE, men ärligt talat hjälper den föga. Här hade ett procenttal varit tydligare, då jag ibland gick från ”high” till ”low” på vad som verkade vara kort tid? Var jag på sluttampen av ”high” och den hann gå förbi ”medium”, eller är batteriet dåligt och gick snabbt ner till ”low”? Det blir lätt att man ifrågasätter lurarna när detta händer och det hjälper inte att batteritiden varierar (i alla fall vårt exemplar). Vid ett tillfälle laddades lurarna tills de visade grönt (det finns en diod på själva headsetet som växlar mellan rött, gult och grönt) men efter bara två timmar var det redan på ”low”? Efter att ha lämnat lurarna på laddning över natten stod det i alla fall klart att de borde varit fullt laddade, och mycket riktigt höll de bättre. Men med RGB igång är den utsatta maximala batterikraften knappast 20 timmar utan snarare hälften. Nu är tio timmar inte fy skam, men i denna prisklass och för ett par trådlösa hörlurar för spelare som sitter länge och väl, borde detta vara bättre. Tack och lov att man då kan stänga av RGB:n och tjäna ett par timmar till — men då tappar de lite av sin unika stil kan jag tycka. Självklart kan man justera hur RGB lyser också för att få mer batteritid, men någonstans vill jag se att Corsair utökar batteritiden, utan att kompromissa på elegansen med lurarna.

Nåja, batteri i all ära, vad som får oss tillbaka på banan igen är multiplattformsstödet i HS80. Det är inte stort utan håller sig till PC, Mac och Playstation 4 och Playstation 5, men vad det gör är att leverera samma god kvalitet över alla spelkonsoler. Särskilt på Playstation 5 stod det ut under mer tuffare actionspel där spel känslan utökades enormt. Om det saknar något är det stöd för Xbox One och Xbox Series S | X, ja, inte ens 3.5 mm kontakt följer med… men å andra sidan är kvaliteten så hög överlag att detta inte gör något. Det är en nischad skara människor som egentligen besitter alla plattformar, så det kan jag ändå låta passera.

Sammanfattning

Batteriet är inte perfekt, men mycket av det andra är det. Med den bästa komforten, ljudkvaliteten och mikrofonen vi testat i ett trådlöst headset, för att inte tala om en komplett och seriös programvara, känns det som ett perfekt paket för audiofilen såväl som ’gamern’. Det är ändå dessa egenskaper som gör ett bra trådlöst headset, och utöver det hamnar det på ett riktigt överkomligt pris för denna prestanda och kvalitet, som gör att utlåtandet inte kan vara annat än prisande. Ska ni införskaffa ett trådlöst headset, är den nya kungen på tronen HS80 RGB Wireless!


Specifikation

FEATURE DESCRIPTION
Audio Driver Custom 50mm Neodymium
Frequency 2.4Ghz
Wireless Range Up to 60 feet
Battery Life Up to 20 hours
Frequency Response 20Hz – 40kHz
Impedance 32 Ohms @ 2.5kHz
Sensitivity 109 dB (± 3 dB)
Mic Type Omni-directional broadcast-grade
Mic Impedance 2.2k Ohms
Mic Frequency Response 100Hz – 10kHz
Mic Sensitivity -40 dB (± 3 dB)
Dimensions 205mm(L) x 97mm(W) x 183mm(H)
Weight 411g
Warranty 2 years

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

HS80 RGB Wireless kommer landa på ett listpris av 1,529 kronor när den väl letar sig ut i handeln.

Uppdatering:

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar