Deltaco DC440D (GAM-121-DG)

Lenaste tyget på länge...?

av Fredrik Olsson

Deltaco levlar upp och siktar på att ge användare en än mer luxuös upplevelse, där de sitter framför sina upplysta skärmar. Huruvida Deltacos nya 4400D (art.nr GAM-121-DG) faktiskt ger denna flådiga känsla, ja det återstår att se!

Följande områden kommer att beröras:
Montering & Manual, så ni får en bild av hur pass lätt stolen är att sätta samman.
Komfort & Ergonomi; hur bra är det att sitta i stolen under längre tid, och hur är den rent ergonomiskt.
Funktioner & Inställningar; vilka inställningsmöjligheter finns.


Installation sker utan några större problem, även om stolsryggens montering rekommenderar att du har en vän hjälpandes bara för att smidigare få till det hela. Sett till stolens instruktioner är det tacksamt enkelt och väl sammanfattat vilket är ett litet plus i kanten. Stolen framstår pampig, inte bara utifrån sitt Alcantera tyg (syntetisk mocka), utan även på grund av en bredare stolsdyna än genomsnittet och tillika en högre rygg. Det är förvisso marginellt, men stolen inbringar en mer kvalitativ känsla i sitt material än tidigare gamingstolar från tillverkaren. Bara det att stolen har en rekommenderad maxvikt på 130 kg och passar utmärkt för 180+ cm långa individer gör att man finner sig sittandes som en smärre kung (eller drottning). Tar man även med det så kallade 4D armstödet (vilket kan skjutas fram/bakåt, uppåt/neråt och åt sidorna) kan du enkelt anpassa komforten efter hur du vill sitta.

På ett mer estetiskt plan är stolen mer distinkt och stram, på ett attraktivt sätt. Dess mörkgråa uppsyn ackompanjeras av smakfullt återhållna stygn i rött, vilket skänker den en mer sällsam men samtidigt elegant look. Något som förvisso går hand i hand med det dyrare priset (för att vara Deltaco i alla fall) på lägst 2 990 kronor gör att tillverkaren potentiellt lyckas fånga såväl mer ekonomiskt sinnade gamers, som de individer som vill ha det där lilla extra.

Nåja, utifrån dess utseende i alla fall, för på andra områden faller den mer platt – även om det aldrig blir något som stjälper. Stolen är nämligen mer eller mindre en kopia till mängder av stolar i detta 4D segment, och trots att den står ut lite med sin låtsasmocka, är resten väldigt regelmässigt. Nära nog tröttsamt traditionellt…

Svankkudde och huvudkudde upplevs lågbudget, och ackompanjeras inte lika bra, då stolsryggens längd snarare får de att antingen vara för högt upp eller på en relativt obekväm position om du faktiskt är av det längre slaget. Höj- och sänkmekanismen duger alldeles utmärkt, men känns redan från start lite ”klickig” och billig måste jag tyvärr säga. I flertalet dyrare stolar finns det en känsla av att när du låser stolsryggen, kommer den inte röra sig alls, men här finns det lite utrymme ändå som rör sig fram och tillbaka skulle du böja dig bakåt eller framåt. Självfallet är det knappast något att såga en gamingstol för, men när Deltaco ändå riktar stolen mot ett dyrare segment, kommer en högre nivå av kvalitet med i tankarna. I alla fall hos mig…

Delvis en paradox, delvis ett bra köp… men vilket är det?

En sak är säker, konstruktionen på det stora hela känns ändå stabil, särskilt om vi tittar på dess fempunktshjulbas som i sig känns otroligt hållbar. Likaså en rejäl 80 mm Klass 4 gaslift och dessutom god form runt sits och svank, gör ändå att den är biffig. Men samtidigt går det att lägga till ett par hundra kronor i vissa fall för att kanske få ett mer erkänt märke – eller rentav för en billigare slant… Som sagt denna DC440D är definitivt inte dålig, tvärtom så levererar den en överlag god upplevelse som kommer gillas av merparten av användare där ute. Den saknar bara lite extra jävlaranamma för att stå ut mer. Ibland definieras vi av inte summan av våra delar, utan delarna separat, i alla fall om det är i en bransch där konkurrensen är mördande. Nåja, DC440D må ha det tufft i denna fajt, men kommer åtminstone ut levande i slutänden, och det är inte fy skam i sig.


Specifikation
Antal armstöd 2
Bredd 58 cm
Design Femuddig stjärna
Form T-formad
Funktioner Klass 3 gaslyft, hydraulisk gasventil
Färg Mörkgrå
Förpackningsinnehåll Ryggkudde, nackkudde
Hjul 5
Hjul Ja
Höjd 30.5 cm – 37.5 cm
Höjd 45 cm – 53 cm
Höjd 80 cm
Höjdjusterbart intervall 7 cm
Justerbar höjd Ja: 8 cm
Justerbara armstöd Höjd
Justerbart huvudstöd Ja
Material Aluminium
Material Aluminium, Alcantaratyg
Max. användarhöjd 175 cm
Max. laddningsvikt 90 kg
Montering erfordras Ja
Mått och vikt (komponenter) Sittdyna – bredd: 55 cm djup: 50 cm
Produkttyp Spelstol – ergonomisk – högsvart – armstöd – lutning
Tillverkarens garanti 5 år

Recensionsex tillhandahållet av Deltaco. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Deltaco DC440D (GAM-121-DG). Lägsta pris 2 990 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-10-13.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar