ASUS ROG Gladius III

av Emil Nordström

Jag har varit trogen min gamla mus i åratal men när jag fick möjligheten att pröva den anrika musen ROG Gladius III kände jag att det var dags att vidga vyerna. Är denna gröna modifierbara mus det uppvaknande jag kanske har behövt?


Låt oss börja med vad jag anser är det viktigaste med en mus, nämligen handkänslan. En mus kan ha en miljon fantastiska funktioner men känns den inte bra att ha i handen är det kört. Gladius III känns som tur är ganska bra i handen – precis som dess föregångare Gladius II Wireless och Gladius II. Musen känns bra i alla former av handgrepp och känns alldeles rätt för mitt helhandsgrep. Då jag har ganska stora händer är storleken alldeles lagom. Knapparna känns bra och min fingertyngd råkar inte trycka på dem i onödan. Men det finns en sak som jag märker att jag saknar. Musen är gjord i en typ av plast som ibland får den att kännas hal. Det jag hade velat ha här hade varit någon form av gummigrepp på sidorna snarare än plast som jag mest bara glider runt på. På tal om glid är Gladius nya form av glides på undersidan i en klass för sig. Möss känns ganska fyrkantiga i sina rörelser, men här både registreras rörelser på ett utmärkt sätt och känns fantastiskt även på en gammal sliten musmatta som den jag har. Med en vikt på 79g ligger den i gränslandet för mig personligen. Jag hade gärna sett lite mer tyngd men det faller nog på personlig preferens.

Estetiskt sett är Gladius III alldeles lagom. Med RGB-profiler i alla möjliga varianter och färger körde jag på min tråkiga standard som är ljusgrön utan blinkande. Det finns tre ställen med RGB nämligen skrollhjulet (som har en väldigt trevlig grön nyans), en ROG-logga där handflatan sitter och ärligt talat näst intill osynlig och ärligt talat lite onödig text på vänstra sidan med slogans. Allt lyser fint i grönt och då man kan justera styrkan tar det inte över mitt överlag ganska svala färgval på skrivbordet.

Brytare är något jag förknippar med tangentbord. Något jag förknippar ännu mer med tangentbord är utbytbara brytare. Men denna musens brytare är just det, utbytbara! Musen har stöd för både 3 pins mekaniska brytare och 5 pins Omron micro brytare. De brytare som kommer med som standard är ROG:s egna mikrobrytare och de känns extremt högkvalitativa. Även sensorerna på upp till 19 000 DPI (justerbart till 26 000 DPI) är väldigt bra att ha att göra med. Med programvaran kan du justera vad din DPI-knapp justerar till vilket är alldeles lagom. Efter att ha justerat alla inställningarna sparade jag det till en av de fem profiler man kan spara i musens internminne. Du byter enkelt profil med en knapp på undersidan av musen när du är på språng. Väldigt bra att ha med sig på turneringar eller när du spelar på någon annans dator. Allt görs enkelt och smärtfritt via Asus egna programvara Armoury Crate.

Armoury Crate har allt jag vill ha av en programvara. Enkelt gränsnitt, pedagogiskt utformad och enkel att förstå även för någon som inte är helt införstådd med alla tekniska termer. Men även den mest pedagogiska programvaran kan behöva lite support. Tyvärr får man snåra sig fram på nätet för att hitta dokumentation snarare än direkt i programvaran vilket jag tycker är synd. I programet kan du göra allt ifrån att konfigurera knappar till att kalibrera ytkänsligheten som var en funktion jag inte visste att jag behövde. En lite kul nyhet är förmågan att sätta in ’rapid fire’ vilket kan vara kul om du vill riskera att bli hatad i varenda Apex-match någonsin. Dock är det rolig funktion att leka med i till exempel Gary’s Mod eller Serious Sam. Armoury Crate har allt jag önskar och saker jag inte visste att jag önskade så som ytkalibrering och möjlighet att ha förinställda profiler baserade på vilket spel jag spelar, vilket för mig till min sista del nämligen om spelupplevelsen är bra eller inte?

För att binda ihop säcken kommer här en liten redovisning hur musen är att spela med. Det enda jag har att säga är att allt är galet bra! Beroende på spel ändrar jag snabbt DPI, knapparna känns som en förlängning av mina fingrar och även under långa spelsessioner kände jag inte ett stort tryck på min handled som jag tidigare riskerade att göra. Det enda jag har att anmärka på är att min hand tenderar att bli ganska svettig och det var något jag inte blev innan. Helt enkelt en överlag väldigt bra spelupplevelse där Asus visar varför Gladius nu är inne på sin tredje itteration!


Specifikation

Specifikation:
Vikt: 79g
Tracking: 19,000 DPI (ROG tuned up to 26,000 DPI) / 400 ips / 50g acceleration
Responsivitet: 1,000 Hz polling rate

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar