HyperX DuoCast

Mikrofonen för nybörjaren?

av Martin "Fyghar" Johansson

Ännu ett år, ännu en ny mikrofon. Kan HyperX locka till sig köpare med en billigare prislapp eller försummade de viktiga funktioner i mån av pris? Dags att ta reda på det.


När jag plockar upp mikrofonen ur sin förpackning ser jag att den redan har en fot fastmonterad, vilket innebär att jag bara behöver plugga in USB-kabeln i mikrofon och PC för att kunna använda den. Det är skönt att bara plocka en upp en produkt och direkt kunna börja använda den om man vill. Nackdelen kan vara att om man har den ståendes på skrivbordet kan den dels vara en del i vägen, men även ta in lite för mycket ljud från tangentbord och mus när man antingen spelar eller skriver. Som tur är kan man montera loss foten och istället montera fast mikrofonen i en mikrofonarm utan några större bekymmer. Det enda bekymret jag hade vid den monteringen var att jag inte använde rätt skruvar för att montera upp den, men det var ju snabbt åtgärdat. Jag uppskattar att mikrofonen även har ett shock mount monterat som minskar vibrationer som kan uppstå via mikrofonarmen eller foten och som då minskar mängden skräpljud som kan dyka upp och irritera de man pratar med. Det är definitivt ett stort plus i min bok att den är med.

Det finns en mjukvara att ladda ner om man vill, den heter HyperX NGENUITY och där kan man pilla på inställningarna för de olika HyperX-produkter man har inkopplat. Till exempel kan man synka deras belysning så de lyser i samma mönster, vilket är småkul att dona med. Utöver ljuset kan man även ställa in mikrofonens olika ljudnivåer för både ljudet som går in och ut ur mikrofonen. Man kan nämligen plugga in en 3,5mm-kontakt för ett par hörlurar om man inte vill ha dem inkopplade i datorn. Jag reagerade dock ganska rejält på att ljudet som kom ur mitt headset blev förbannat mycket högre än vad jag hade förväntat mig. Även om jag bara använde 2% av maxvolymen var det nästan för högt under olika stunder och är inget varken jag eller mina öron kan rekommendera. Koppla in dina hörlurar i datorn istället för att spara på hörseln.

Jag hade även velat se någon form av inställning för att noice-cancellation eller något liknande som skulle minska mängden ljud som kan finnas i omgivningen. Inte livsnödvändigt, men det hade varit en trevlig inställning att se i mjukvaran. Den har visserligen ett high pass filter som stänger ute elektriskt surrande, men det är inte riktigt tillräckligt för min smak.

När man tittar lite noggrannare på mikrofonen kan man hitta lite olika knappar och rattar som gör olika saker. En stor knapp som sitter högst upp på micken stänger av dess ljudupptagning, en ratt på baksidan ökar samt sänker dess gain (volymen för ljudet som går in i mikrofonen) och om man trycker in ratten ändras hur mikrofonen tar in ljud. Den har två inställningar, cardioid som ser ut som en njure i symbolen och när den är igång tar mikrofonen in ljud från framsidan vilket fungerar utmärkt i samtal, podcasts med en person, gameplay eller streams. Sedan har vi omnidirectional som ser ut som en cirkel och när den är igång fokuserar inte mikrofonen längre på att ta in ljud framifrån utan tar nu in ljud från runtom. Den här inställningen är utmärkt om man ska intervjua flera personer eller spela in en podcast och alla sitter runt samma bord.

När det kommer till ljudet av mikrofonen får den in en klar röst när jag pratar, men jag kan tycka att ljudnivån är lite låg. Det är dock en grej som går att ändra bland inställningarna i andra program om man tycker det är för lågt, för jag kan inte öka hur mycket som helst i den dedikerade mjukvaran. Sedan kan jag även tycka att den tar in lite för mycket ljud från min omgivning som när jag skriver på tangentbordet. Även när jag har hängt upp den tar den upp varje tangentslag i min inspelning men jag tycker fortfarande att min röst låter för lågt vilket skapar ett litet dilemma. Det kan vara att mikrofonen är lite för långt ifrån mig, men den är på samma avstånd som jag brukar ha när jag använder min ordinarie mikrofon, vilket är ca 10 – 30 cm ifrån mig. DuoCasten är dock mindre än min ordinarie mikrofon så avståndet kan vara större än vad jag tror.

Jag kan inte säga att DuoCast är en dålig mikrofon, men den är inte heller något fantastiskt. Den gör sitt jobb hyfsat och med en prislapp strax över en tusenlapp känns överkomligt. Jag kan tänka mig att rekommendera den till de som vill ha något hyfsat för prislappen eller för de som vill börja med streaming, podcasts eller något liknande –förutsatt att de har det någorlunda tyst runtom sig.


Specifikation
Upptagningsmönster: Cardioid/Unidirectional, Flerriktad/Omnidirectional
Samplingshastighet: 96, 48, 44,1 kHz/ 24-bit
Frekvensomfång: 20 – 20.000 Hz

Anslutning

Anslutning: USB-C
Hörlursuttag: Ja
Kabellängd – Mikrofon: 2 m

Övrigt

Färg: Svart
Paketbredd: 12.4 cm
Pakethöjd: 23.2 cm
Paketlängd: 13.9 cm
Paketvikt: 0.761 kg

Recensionsex tillhandahållet av HyperX. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar