SteelSeries Apex 3

av Fredrik Olsson

Hur viktigt är det med vattenresistenta tangentbord? Ja, oavsett vad du tycker, så är detta en aspekt av SteelSeries Apex 3 tangentbord som marknadsförs ganska rejält. Men är det å andra sidan allt som Apex 3 har? Hmm….kanske inte. Eller nåja, det är i alla fall det vi ska försöka utröna i denna lilla recension! Undrar om jag behöver hälla lite vatten på tangentbordet i undersökningssyfte….


På ett sätt är det en trygghet i det att denna nya Apex-serie från SteelSeries är så pass enhetlig i sitt utseende. Det har en välbekant design där detta mer budgetinriktade tangentbord (inom sin serie) ändå fått förses med en multifunktionsknapp, ljudreglage i form av ett hjul, samt en mängd multifunktioner på några av F-tangenterna.

Man kan helt enkelt säga att om du gillar utseendet i någon av de andra Apex-tangentborden, så kommer du definitivt gilla även detta. Jag personligen tycker att den avskalade ”looken” matchar riktigt bra med den (för denna gång) väl upplysta RGB belysningen som denna gång är mer påtaglig. Varför just belysningen märks mer, är främst på grund av att detta är mer av ett rubberdome tangentbord – d.v.s. gummibeklädda brytare. Under tangenterna så har det vattenbeskyddande gummit skapat en mer upplyst belysning, utan att för den delen bli för skarp. Ljuset dämpas liksom av gummit, och är därför både en fördel och nackdel, beroende på din smak.

I mitt fall, så hjälper det till att skapa en behaglig och tydlig överblick av tangentbordet – som tillsammans med de tysta gummibeklädda brytarna faktiskt gör användandet väldigt skönt för både fingrar och ögon. I vanliga fall skulle jag föredra mekaniska tangentbord, men i detta fall så har mjukheten och den ändå precisa accentueringen av tangenterna skapat en mix som är väldigt angenäm. Sitter du och skriver enorma texter (som jag i nuvarande stund) så är det härligt följsamt och rentav tillfredsställande. Visst saknas den där klickiga charmen från de mer mekaniska tangentborden – men jag skulle nog säga att jag ändå är väldigt imponerad av vad Apex 3 klarar av här.

Att det sedan medföljer ett gummibeklätt handledsstöd (som dock lätt blir oljigt) som är skönt att vila mot är också bra – för att inte tala om att du med programvaran SteelSeries Engine 3 kan ställa in belysningen (i 10 zoner), mappa olika knappar och skapa makros gör det än mer flexibelt. Bör dock säga att de justeringsmöjligheter med RGB belysningen som finns – i de 10 zoner man kan ändra tappar ganska mycket, då tangentbordets redan dämpade belysning ärligt talat har svårt att visa de nyanser och skillnader som du vill ställa in – är ganska dålig. Men det är tack och lov en lyxvara i sig så det gör inte så mycket kan jag tycka. Likaså saknas det någon USB port, som jag kommit att känna nära nog bör vara standard, men kan ändå förstå att det saknas då det med all säkerhet tar ner priset än mer.

Som ett första tangentbord för en ny spelare eller en person som vill använda datorn även till mycket skrivande, så är detta tangentbord inte bara väldigt skönt och rikt på funktioner; det är även billigt sett till vad du faktiskt får. I nuläget kostar det i Sverige runt 850 kronor, och då får du ett tangentbord som funkar minst lika bra i spel som i kontorsarbete, och på detta sätt går det inte annat än att rekommendera det starkt. Sen är det ju också vattenskyddat också hi hi…vilket jag testade med en liten skvätt (pun intended).


Specifikation

Toppmaterial

Polymerram av hög kvalitet

N-Key Roll Over

24 tangenter

Belysning

10-zons RGB-belysning

Vikt

0,8 kg

Höjd

39,69 mm

Bredd

444,7 mm

Djup

151,62 mm

SteelSeries Apex 3. Lägsta pris 849 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-02-05.

Recensionsex tillhandahållet av SteelSeries.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar