Nördliv loggan lyser starkt men lågupplöst på Apex 7s lilla OLED skärm. Ja, detta är ett tangentbord först och främst, men det har något extra, när man kan följa allehanda statistik eller information på en liten skärm. Men frågan är om ordet kuriosa är det enda som stämmer in på detta tangentbord, eller om det faktiskt har andra mer nyttiga förmågor! Dags att spela, skriva och göra allmänna sysslor vid detta mekaniska tangentbord från SteelSeries! Nu kör vi!
Trots den gimmickartade tonen, som jag beskrev i början, så är faktiskt detta tangentbord allt annat än ploj. Den aluminiumkonstruktion som går igenom tangentbordet, tillsammans med SteelSeries (i detta fall – finns även i blå & bruna) röda mekaniska brytare ger en stilig, välaccentuerad känsla – både i utseende och i nerslag på de lättryckta tangenterna. På många sätt så är tangentbordet väldigt standardiserat; i samma gamla robusta, och nästan trista utformning, men säg vilket tangentbord som inte har denna gamla form idag. Nej, det som står ut är framförallt den redan nämnda OLED skärm, själva hållbarheten i tangentbordet, RGB-belysning som verkligen känns ymnig och tydlig. För att inte tala om den upplysta USB-port på tangentbordets vänstra baksida. Det är lika mycket traditionellt som modernt, och jag gillar det skarpt.
OLED skärmens förmåga ligger i att (tillsammans med programvaran SteelSeries Engine) framhäva information om kompatibla spel och program. Det kan vara allt från ammunitionsmängd och livmätare i spel, till notiser om nya meddelanden i Discord; allt för att hjälpa dig att få en extra liten skjuts i användandet. Det är bra, i alla fall de funktioner som finns, men det saknas väldigt mycket. Jag hade hoppats på en betydligt större pool av inbyggda appar, än det som finns. Men det gör inte så mycket i slutändan om vi istället faktiskt tittar på tangentbordets riktiga styrkor.
De lätta tangenterna gör sig extra bra under spelande, och även skrivande, och även om de med all säkerhet kan kännas lite flimsiga, så känner jag ändå att responsiviteten och snabbheten är tangentbordets bästa kvalitet. Sedan att det även tillkommer med RGB-belysning som mer eller mindre är standard idag, är bra – men det är egentligen när man tittar på helheten som jag förstår att detta tangentbord kommer serva användare väl.
Den goda designen, USB-porten, den sköna (men gimmickartade) OLED skärmen, ett litet skrollhjul direkt på tangentbordet (ljudvolym främst), och den hållbara konstruktionen gör att det på det stora hela är en bra affär. Men frågan är om inte priset ändå känns aningen för högt i dagsläget.
Hos de återförsäljare som har detta tangentbord (och listprismässigt) ligger det på cirka 1800-2000 kronor, vilket för dess kvalitet och hållbarhet är för mig på gränsen för dyrt. Jag tror att när tangentbordet kommer ner till runt 1500 kronor, så kommer det bli ett riktigt bra köp, men i denna prisklass så slåss den mot några riktiga tungviktare, förutom det faktum att det ändå är ett tangentbord i grund och botten….jag menar ni får själva bestämma hur mycket ni vill lägga ner på ett sådant, men för mig så ska tangentbord i denna prisklass verkligen vara något utöver det vanliga.
Visst är det ett riktigt bra tangentbord – men jag känner att jag ser allt för många likheter i andra tangentbord i prisklasser under, för att det ska kännas legitimt. Visst är OLED skärmen cool, men då den enbart klarar svart och vita bilder i extremt låg upplösning, så blir den aldrig riktigt relevant.
Bakgrundsbelyst, RGB (16.8 miljoner nyanser), Mekaniska brytare,
Typ av brytare: SteelSeries QX2, (QX2 Red), Programmerbar, Anti-Ghosting, N-key Rollover, Multimediaknappar
USB, Handlovsstöd medföljer
Paketbredd 43.7 cm, Pakethöjd 4 cm, Paketlängd 13.9 cm, Paketvikt 1.725 kg
SteelSeries APEX 7. Pris cirka 1859 kronor enligt Pricerunner 2019-08-06.
Recensionsex tillhandahållet av SteelSeries.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.