Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Endgame Gear MPC450 | Musmatta

Endgame Gear MPC450 | Musmatta

av Fredrik Olsson

Det här är inte den första musmattan vi recenserar, men det är den första gjord i materialet Cordura, vilket får mig att fråga mig själv, ”- Hur stor skillnad kan materialet göra? Hänger det inte mer på musens kvalitet?”. Nåja, vad vi märkte var att det faktiskt kunde påverka en hel del. Frågan är bara om det var på ett bra eller dåligt sätt! Nåja, dags att träna mushanden, nu kör vi!


Endgame Gears piffiga musmatta, med det ambitiösa namnet (nåväl…) MPC450 är en musmatta primärt gjord för eSport. I alla fall om vi ska lyssna på tillverkaren. Egentligen så är det framförallt det redan nämnda materialet Cordura som primärt står under luppen – då det säger sig ha betydligt bättre beständighet mot smuts och vatten än ”vanliga” musmattor. Allt medan du samtidigt ska kunna njuta av utmärkta glidegenskaper, oavsett vilken gamingmus du använder, och tro på den heliga bananen om det faktiskt inte stämmer!

Cordura som mest används för bl.a. bagage, ryggsäckar och militärkläder är ett samlingsnamn för olika typer av nyloner, som mixats med bomull och andra fibersorter. Vilket i detta fall resulterar i en relativt stel musmatta, som paradoxalt nog är lätt att böja på. Sedan att den mer slitstarka nylonen i sig skapar en hal yta, där musen (i vårt fall Cooler Master MM711) mer lättsamt glider fram, gör det hela ärligt talat till en än mer njutbar situation när du t.ex. spelar kvicka förstapersonsspel eller kommandostyrda RTS.

Rent storleksmässigt kommer för Endgame Gears MPC-musmattor i tre olika storlekar (detta recensionsexemplar är 450x400x3mm), vilket gör att du får fler val som potentiell köpare. Och med andra tillverkares priser i bakhuvudet, så kan jag ändå se att de håller konkurrenskraftiga grundpriser borta hos Endgame Gear – från denna musmatta (MPC-450) på €18.95 till den största musmattan (MPC1200) för 54.95. I just relation med andra kändare märken, så är dessa priser ändå förhållandevis överkomliga. Frågan är bara om du kan hitta Endgame Gears musmattor för ett lika bra pris på den svenska marknaden – då denna nya Cordura-serie inte letat sig in här fullt ut än.

Men frågan är då, lyckas Endgame Gear få musmattan att stå över konkurrensen från andra musmattor, som t.ex. Razers Gigantus V2 som recenserades senast? Nja, både ja och nej, för i slutänden är det ändå ”bara” en musmatta, och som med allt här i världen, så kommer det nerprioriteras hos den generella publiken.

I detta fall, så ligger listpriset för MPC-450 på cirka €18.99, vilket borde landa på runt 240-260 kronor i Sverige – vilket gör att jag förvisso känner att det är överkomligt, då dess slitstarka material och glatta underlag gör det till en alldeles adekvat investering. Men problemet för musmattan är snarare huruvida spelare ens kommer prioritera denna, och istället lägga nån extra hundring på en bättre mus eller tangentbord, och istället köpa en billig musmatta från IKEA.

Men för att summera upp detta, så är Cordura-materialet en stark fördel, även om drivet hos köparna nog med rätta gör att merparten av slanten läggs på själva hårdvaran först och främst. Det går inte förneka att MPC450 har en välgjord grund, där din gamingmus kan få glänsa ännu mer, allt medan dess slitstarka konstruktion gör att den med all säkerhet kommer hänga med ett bra tag. Så ja, det är faktiskt en stark fördel för de som vill lyfta sitt spelande – i alla fall om man sitter med en lättviktare till mus, vars främsta syfte är att flyga fram över musmattan. Då är MPC450 något för dig!

PS. Plus i kanten för dess vattenbeständiga yta, som gör det ännu lättare att hålla den ren.


Specifikation
Mått: 450 x 400 x 3 mm (BxDxH)

Material: CORDURA / Gummi
Färg: Blå

Endgame Gear MPC450. Lägsta pris €18.99 enligt Endgame Gears officiella hemsida 2020-08-21.

Recensionsex tillhandahållet av Endgame Gear.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar