Logitech Craft

av Fredrik Olsson

Vi tar en paus från speltangentbord, och kollar istället in Logitech Craft – ett trådlöst tangentbord för kreatörer. Om det så är i Photoshop, Illustrator eller gamla hederliga Word, detta tangentbord kan vara övertaget som får dina verk att komma till liv. Men hur bra är det egentligen, och är det värt priset på nästan tvåtusen kronor? Jag smattrar iväg på tangenterna i hopp om att kunna ge er en bättre insikt.

Känsla, Ergonomi & Design

Det uppenbara först; utseendet och tangenterna. Ja, det är ett lågt och platt tangentbord, i smakfull och prydlig design. Den gråa metallen tillsammans med mekaniken i tangentbordet gör att det känns tungt och väldigt robust – på ett väldigt bra sätt.

De tunna tangenterna gör att man fullkomligen flyger fram när man skriver eller arbetar med tangentbordet. De tar tid att vänja sig vid, om man som mig använt mekaniska gamingtangentbord. Men efter ett kort tag, så är deras flinka registrering av nertryckning sjukt vanebildande och gör att arbetet på datorn är snabbt och effektivt. Bara det faktum att det trådlösa (med bluetooth) tangentbordet automatiskt lyser upp när man kommer i närheten gör att det funkar i alla lägen; mitt på dagen eller på kvällskvisten.

Det har från start ett gäng förprogrammerade extrafunktioner på de vanliga tangenterna (F1-F12) som man smidigt kommer åt genom att trycka ner FN knappen och F-tangenterna. Så vill du ha multimediaknappar, volymkontroller, ljussättning av tangentbordet, eller starta specifika program, kommandon eller dyl. så är det bara att ändra bäst man vill.

På det hela, så sitter man väldigt bekvämt med tangentbordet även om det tar lite tid att vänja sig vid dess vaga lutning och korta knappar.

Kronan på verket!

Men vad är då så speciellt med just detta tangentbord? Jo, det är den runda knappen längst upp till vänster på tangentbordet – även kallad Kronan. Denna touch känsliga ratt gör att du kan interagera med olika program. Det har officiellt stöd för ett gäng program – allt från Microsoft Office program (Word, Excel, Powerpoint, Edge), men även andra program som Adobe Photoshop, Google Chrome, Spotify, Firefox med flera.

Kronan anpassar sig direkt efter vilket program som är öppet, och ger dig olika sätt att bearbeta dokument och filer i de olika programmen. Exempelvis i Microsoft Word så kan du med hjälp av ratten gå genom olika temastil, temateckensnitt och färgtema. Men beroende på vad du gör i programmet så kan du ges andra möjligheter. T.ex. om du markerar en textsnutt så kan du istället ändra dess storlek, justera stycket eller skapa styckeformat. Allt genom att snurra på Kronan – och växla mellan olika val med en nuddning av den touch känsliga ytan. Kronan ändrar sig såpass att dess motor ibland är i frirörelse och ibland blir stegvis.

Under arbetet med texter så blev jag snabbt van och kunde göra betydligt fler ändringar genom att bara snurra på Kronan lite hastigt. Det hela är väldigt genomtänkt och tillsammans med tangentbordets exteriör och välbyggda metallkropp så går det inte att förneka att detta är väldigt kvalitativt.

Men innan ni springer och köper detta, så finns det ett par mindre bra aspekter som måste belysas. Till att börja med så är det inte så många program som stöds i Kronan. De är fiffigt gjorda, men inte alla är nödvändiga. I t.ex. Adobe Premiere Pro så går det minst lika bra att använda andra kortkommandon än det som Logitech Craft ger. Det är för övrigt ganska få program som stöds officiellt idag (med Kronan d.v.s.); runt tolv stycken. Du kan förvisso ställa in dina egna kommandos för Kronan i alla program, men det är inte ofta det blir hundraprocentigt bra.

Sedan har vi just generellt användande; där detta tangentbord inte är gjort för spelande, eller allmänt utnyttjande direkt. Det kommer självklart gå, men med om man vet med sig att man kommer använda tangentbordet för mer allmänna sysslor så bör man tänka efter ytterligare en gång innan ett eventuellt köp. Särskilt då prislappen är hög.


Specifikation

YTTERMÅTT: Höjd x bredd x djup: 32 mm x 430 mm x 149 mm, Vikt: 960 g,
SYSTEMKRAV: Internetanslutning krävs för att ladda ner programvara, USB anslutning: ledig USB-port krävs, Bluetooth enhet med lågenergiteknik som behöver tangentbordsstöd (Bluetooth HID), Logitech Options på Windows 7 och senare, macOS 10,11 och senare

SPECIFIKATIONER: Anslutning support: Logitech med trådlös Unifying-teknik på 2,4 GHz, Bluetooth Low Energy-teknik, Programvarusupport: Logitech Options på Mac OS 10.11 och senare och Windows 7 eller senare, Förbättrat inmatningshjul I Microsoft Word®, Microsoft PowerPoint®, Microsoft Excel® 2010, 2013 och 2016 – endast Windows. Adobe® Photoshop® CC, Adobe Photoshop Lightroom® Classic CC, Adobe® Illustrator® CC, Adobe® Premiere® Pro CC 2017 eller senare – Windows och Mac. Adobe Reader DC, VLC mediespelare – Fönster: Förhandsgranska, Quicktime, Safari® – Mac, Spotify™ – Windows och Mac,

Ytterligare funktioner: 10 m trådlös aktionsradie 2, Trådlös kryptering 3, På/av-reglage, Tre indikatorlampor för anslutning, Indikatorlampa för Caps Lock, Batteriindikatorlampa, Laddningsbar med USB Typ C, Fungerar med Logitechs FLOW-kompatibla möss.

Logitech Craft. Lägsta pris cirka 1817 kronor enligt Prisjakt.nu. 2018-08-29.

Recensionsex tillhandahållet av
Logitech.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar