Hem RecensionerTillbehörsrecensionerSmarta hem Deltaco Smart Tower Fan SH-FT01

Deltaco Smart Tower Fan SH-FT01

av Fredrik Olsson

Varma vindar i vardagsrummet! Det är vad som potentiellt väntar, när vi tar oss an en ’Smart Home’ produkt utöver det vanliga – en ”intelligent” tornfläkt! Dags att koppla upp fläkten mot Wi-fi och se om det gör något speciellt i kontrast mot andra tornfläktar!


Denna 132 cm höga tornfläkt står verkligen ut där den står i hörnet av mitt sovrum. Med tre fläktlägen och sex hastighetsinställningar bjuder den på relativt många val. Dessutom kommer den med möjligheten att sätta timer när den ska stängas ner (på upp till tolv timmar). Allt detta för ett pris som i nuläget är så pass lågt som 739 kronor (med ett standardpris på 999 kronor). Utöver att vara enormt hög, får vi möjligheten att koppla tornfläkten mot Deltacos Smart Home app, där du enkelt kan ställa in hastighetsläge, oscillator (som svänger i en 60° vinkel fram och tillbaka) och om du vill få någon av de tre vindlägena. Utöver detta möjliggör Smart Home appen att du kan röststyra tornfläkten med antingen Amazon Alexa eller Google Assistant – för att verkligen känna av framtidens röststyrning. Nåja, det är i alla fall vad Deltaco och alla andra Smart Home produkter vill att du ska känna. I detta fall blir det till viss del överflödigt då det medföljer en fjärrkontroll där du minst lika enkelt styr fläkten.

Sett till själva tornfläkten är det en relativt plastig historia, men där det finns plast, finns det även en låg vikt. Den är därför lätt att justera och även om dess svartavita utseende blir aningen malplacerat vart den än står, är givetvis fokuset på vad den levererar, inte hur den ser ut. Dess sex fläkthastigheter varierar bra i styrka och bör förse även den mest kräsne värmefientlige person en skön bris i lägenheten (eller en något starkare ”snålblåst”, på ett bra sätt). De tre vindlägen som följer med (’Vanligt’, ’Naturligt’ och ’Tyst’) fungerar väl bra, men för mig personligen blir det aldrig aktuellt att byta till någon annan än ’Vanligt’. ’Naturligt’ ska simulera en vanlig vind, där styrkan går upp och ner lite slumpmässigt. ’Tyst’ fungerar enbart på de högre hastigheterna, med att sänka sig från och till för att skapa mer tystnad. Med det sagt, kan du bara köra ’vanligt’ på lägsta nivå i min mening. På fronten av tornfläkten finns dessutom en LED-display där du kan se vilka lägen som är aktiverade, samt vilket nummer av de sex hastigheterna som körs. Det är en enkel och anspråkslös design, som inte skriker ’hipster’-pryl, utan faktiskt är tydlig och intuitiv.

Ett kungarike för en ljummen bris…

Är det då värt att köpa Deltacos SH-FT01? Utifrån priset, och vad du får är närmsta konkurrent cirka femhundra kronor dyrare, och därmed blir det betydligt lättare att rekommendera den. Dock dras den med ett (om än minimalt) högfrekvent ljud när fläkten går igång, oavsett hastighet. Troligtvis är detta bara strömmen som går in, men om du är väldigt känslig mot små pipande ljud, bör du ta en extra funderare innan ett köp, då detta säkerligen kan bli irriterande i längden. För min del går det utmärkt, men jag vill ändå påpeka det.  Att den även tar en del plats (mest på höjden då) är något man behöver ha i åtanke, särskilt om man har det mer trångt i hemmet. Jag hade även önskat att den högsta styrkan av fläkt tagit tillvara på kallluft bättre… visst den är duglig, men det känns som att man också får vad man betalar för, då jag instinktivt känner att den borde vara ännu mer aggressiv i sin styrka.

Överlag är det en gedigen tornfläkt, där Smart Home-funktioner snarare är grädde på moset, än det stora säljargumentet. Det viktigaste är snarare att den presterar bra för sitt pris, och utan tvekan kommer göra många övervarma stackare mer nerkylda under sommarens mest varma dagar — varken mer eller mindre…


Specifikation

• 55 W motor
• 3 vindlägen
• 12 timmars av/på timer
• 6 hastighetsinställningar
• Svänger (oscillerar) i bred vinkel upp till 60°

Produktvikt: 5.1 kg
Produktmått: (BxDxH) 280 x 280 x 1320 mm

Recensionsex tillhandahållet av Deltaco. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar