Innehållsförteckning
För er med större hem – här är en gamingrouter gjord för er! Det är i alla fall vad ASUS vill få oss att tro. Denna router har mängder med finesser – med allt från höga LAN/WAN hastigheter och WiFi 6 support. Är den värt att skaffa och vem är den riktad mot egentligen?
Lite fakta om routern AX5700 (eller RT-AX86U som den också heter)! Den kommer med den nya WiFi 6 möjligheten, Mesh support, ett högst anpassningsbart gränssnitt för inställningar och inbyggt anti-virus skydd. Även multi-gigabit LAN support och en enkel installation för gemene man. Det hela blir ännu mer specifikt när det även framgår att routern är riktad mot ”gamers”.
Men en sak i taget…
Denna stående router har ASUS kännetecken så det förslår – precis som den föregående routern (AX5400) från ASUS vi recenserade. Det är spetsiga antenner, röd undersida och ufo-liknande. Tack och lov är det egentligen inget som riktigt stör – jag menar routern kommer ändå ställas på någon avlägsen plats i hemmet i alla fall, så det spelar inte så stor roll. Sedan att den vertikala designen även gör att den får plats lättare, det hjälper givetvis till ytterligare. På fronten hittar man tio LED-indikatorer som visar ström, radioband, 2,5 Gbps, 1 Gbps WAN, WPS och de fyra LAN portarnas aktivitet (en 2,5 Gbps port, en gigabit WAN-port samt två 3.2 USB portar).
På tal om portar… RT-AX86U kan använda en av LAN-portarna som en dedikerad spelport som gör att den automatiskt prioriterar bandbredd till den enhet som ansluts där. Du kan även konfigurera två LAN-portar för länkaggregering för att på det sättet få en 2 Gbps LAN-anslutning. Inte illa måste jag säga!
Den högsta teoretiska hastigheten är 861 Mbps på 2,4 GHz-bandet och upp till 4804 Mbps på 5 GHz-bandet – något som jag kunnat testa i det interna nätverket, och glatt kan medge nära nog stämmer. Själva routern drivs dessutom av en fyrkärnig 1.8 GHz processor, 1 gigabyte RAM och 256 megabyte flashminne så det finns prestanda kan man lätt säga. Lägg därtill att den använder den senaste 802.11ax (Wi-FI 6) tekniken, inklusive 160 MHz bandbredd och du får en sjuhelsikes kraftfull historia. Inte nog med det, det ingår även OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), TWT (Target Wake Time), MU-MIMO samtidig datastreaming, direkt-till-klient-signal ’beamforming’ och WPA3-kryptering. Det är med andra ord en fullödig lösning för alla sammanhang. Ja, du kan till och med styra routern med ASUS mobilapp för enklare access – där du kan se alla anslutna enheter/klienter och säkerhetsstatus, inkopplade USB enheter samt Wi-Fi information kring 2,4/5.0 GHz bandet. Detta kan förvisso även nås via gränssnittet på ens dator, men det skadar aldrig att få en extra möjlighet till att hålla koll på läget.
Under användning!
Efter en lätt installation är det bara att köra igång. Vill man ändra på gästnätverk, hålla koll på sin trafik, konfigurera molntjänst (med USB lagring) eller bara optimera spelprioriteringen, då finns det tillgängligt i dess gränssnitt. För att inte tala om en smidig användning för att sätta upp ’portforwarding” av portar och liknande för specifika spel. Sedan att du även får tillgång till inbyggt antivirusskydd, samt kan ställa in föräldrakontroller och blockera skadliga sidor gör detta till en ännu mer lämplig lösning för hem med många yngre medlemmar. På detta sätt kan föräldrar få en bättre koll på läget – även om gränssnittet kan komma att läras in lite innan man sätter sig med det.
Om vi ska prata prestanda, går det verkligen inte att klaga. Hastigheterna internt i LAN var utan problem över 135 Mbps på nära håll (2,4 GHz bandet), men dessvärre betydligt lägre på längre avstånd. Särskilt om det var väggar eller andra saker i vägen för signalen. Vid de tillfällen mättes hastigheter av runt 40 Mbps, vilket givetvis är avsevärt mindre, men å andra sidan är detta på motsatta sidan av boendet, med ett gäng väggar mellan mig och routern. Det må ha varit lägre, men själva anslutningen var stabil och det är det som spelar roll här. Bättre var det över 5 GHz bandet, där vi kunde mäta en signal på cirka 820 Mbps på nära håll och cirka 60 Mbps på längsta avståndet. Även här väldigt stabilt – om inte ännu bättre.
Värt att köpa?
För de som verkligen vill få bästa onlineupplevelsen som möjligt, men samtidigt vara trådlös så är detta utan tvekan ett toppval. Frågan är bara om det är för alla. Prislappen på nära 3000 kronor gör det mer snävt, men då får du tillgång till den senaste Wi-FI 6 tekniken som utan tvekan kan leverera bra stabila hastigheter, samt förbereda för Playstation 5 (som i nuläget också är bekräftad till att ha stöd för tekniken). Det är en allroundlösning som utan tvekan kommer ge föräldrar koll på läget, hastighet så det både räcker och blir över samt anpassningsbara inställningar som kan ändras direkt i mobilen. Visst, bor du själv kommer detta vara en onödig investering, men är det ett flerpersonshem, då kan det sannerligen vara legitimt att köpa in denna router.
ANSLUTNINGAR
FUNKTIONER
KOMMUNIKATION
ASUS AX5700 Dual Band RT-AX86U. Lägsta pris 2912 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-03.
Recensionsex tillhandahållet av ASUS.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.