ASUS ROG Strix GS-AX5400

av Joel Svahn

– ”Nu är internet så där långsamt igen”, klagar min sambo från vardagsrummet. Jag ställer mig upp från min kontorsstol och beger mig till sovrummet där routern står. Jag knackar på den, luktar lite förvånat i luften, petar på antennerna för att slutligen suckandes skaka på huvudet. Inget jag kan göra. Tillbaka vid kontorsstolen ser jag att det bara är en kvart kvar tills steam har laddat ner spelet. Jag kollar på kön hur routern prioriterar, högst upp: gaming, längst ner: strömmad media. En kvart till utan Friends borde nog gå bra… 


ASUS ROG Strix GS-AX5400 (hädanefter kallad AX5400) är en router som riktar sig till gamern i behov av extra höga hastigheter, oavsett vad andra kan tänkas göra på nätverket, och oavsett om du lirar på PC, Xbox, Playstation eller mobil.

Vi börjar med det absolut viktigaste när det kommer till internet, hastighet. Med introduktionen av Wi-fi 6 har vi gått in i en helt ny era av snabbhet när det kommer till nedladdning och uppladdning. Förvisso kan inte alla maskiner ännu utnyttja denna nya hastighet, men det är egentligen bara en tidsfråga innan Wi-fi 6 är normen. AX5400 har dock tagit allt ett steg längre, och implementerar ett 160 mHz band, som tillåter hastigheter upp till 5 400 MB/s. Det är helt tokiga siffror vi pratar om, som kräver en rejäl hårdvara för att ens kunna utnyttjas. Med andra ord, detta är tänkt att inte bara vara en router som du har nu, utan en router du har i flera år framöver.

Med det i åtanke är detta en gedigen konstruktion, ingen liten mesrouter som något fegt litet telefonbolag har skickat som en ”bonus” med sitt abonnemang. Detta är en rejäl pjäs, som inte alls är diskret, utan den är både stor och lyser med din egen skräddarsydda RGB. Eller som i mitt fall, inte lyser alls då den står i sovrummet.

Men varför ska en gamer köpa denna specialrouter? Gör den dig bättre på spel? Nja, inte riktigt. Förutom att du kan styra din router genom administratörssidan kan du ladda ner ASUS egen app till din smartphone. Denna app är väldigt praktisk, och du kan snabbt ändra alla grundläggande inställningar så som SSID-namn, lösenord, slå på/av 5 GHz bandet etc. Här kan du också ändra i en speciell kö, så kallad QoS, hur nätverket ska prioritera olika typer av anslutningar. I denna smidig lilla kö kan du sätta, till exempelvis, gaming först. Det är här som gamingaspekten på produkten ska skina som starkast. Nu slipper du plötsliga lagspikes för att brorsan börjar ladda ner Kung-fu Panda 2 mitt i ditt LoL-maraton. Pappas nya tv-serie får hålla sig åt sidan, du ska lira WoW.

Bestäm vem som ska få nät eller inte.

Denna kö är smidig och lätt att använda, men hur mycket den faktiskt påverkar i praktiken när du sitter och spelar märker jag sällan av, även med flera nedladdningar på andra maskiner. Om du vill slippa hålla på med trådlöst jox i någon app kan du istället ansluta till den dedikerade gaming-anslutningen på baksidan. Denna anslutning prioriteras alltid först, oavsett vad den gör. Väldigt enkelt, väldigt praktiskt.

Stick din kabel i gamerhålet.

Här hittar du också föräldrakontroller, port-forwarding inställningar, och inställningar för VPN-fusion och AiMesh. Dessa två sista är riktigt intressanta. Routerns egen VPN tillåter utvalda enheter i nätverket att inte använda VPN, vilket man till exempel inte vill göra när man spelar online. Riktigt smidigt om du har en speldator och en mediamaskin. AiMesh är en funktion där flera olika routrar kopplas samman för att dela på samma SSID, eller kort förklarat flera routrar=ett nätverk. Detta tillåter dig att slippa koppla upp till fem olika routrar i ditt hus, och du kan sömmlöst gå från ett rum till ett annat utan att mobilen förvirrat försöker koppla om till den router som för tillfället ger mest signalstyrka.

Det andra som ska locka gamers är det boostade mobilläget. Med ett enkelt knapptryck ska dina tidigare laggiga Fortnite-matcher på din androidtelefon plötsligt glida som en anka på vatten. Det ser flashigt ut när jag trycker på knappen, men ärligt talat, märker jag ingen skillnad alls. Det står en massa bra siffror på min mobil, men det rör mig inte i ryggen, och allra minst mina mobilspel verkar det som.

Det ser iallafall snyggt ut.

Jag bor på 56 kvm2 med routern i ena rummet och datorn två rum ifrån. Jag lyckas nästan utnyttja alla mina 500 MB/s i både uppladdning och nedladdning trots att jag befinner mig nästan 15 meter och två betongväggar från routerns position. Med mobiltelefoner är det en annan historia. Förvisso är signalstyrkan god, men det finns en tydlig skillnad när jag befinner mig i olika rum. För mig är dessa siffror mer än acceptabla då jag inte gör några tyngre nedladdningar med mobilen, men till större hus kommer du nog behöva köpa en andra router. (OBS! Båda testerna gjordes på det kraftigare 5 GHz bandet.)

Allt som allt är denna router ett riktigt kraftpaket. Något överdriven i sin marknadsföring till gamers, men jag har ändå blivit positivt överraskad. Det som verkligen får mig att känna att denna router är värd (nästan) varje krona är AiMesh funktionen, den smidiga appen, VPN flexibiliteten och framförallt att detta är en router gjord för framtiden. Min hårdvara känns som den kommer från stenåldern när jag ser vilka siffror AX5400 kan pumpa ut, nu måste resten av världen komma ikapp så att jag kan ladda ner Call of Duty: Warzone på tio minuter.


Specifikation

Nätverksstandard
IEEE 802.11a
IEEE 802.11b
IEEE 802.11g
IEEE 802.11n
IEEE 802.11ac
IEEE 802.11ax
IPv4
IPv6

AX-teknik: Ja.

Datahastighet:
2.4GHz N: 2×2 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40MHz, upp till 500Mbps.
5GHz AC: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80MHz, upp till 2167Mbps.
2.4GHz AX: 2×2 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40MHz, upp till 574Mbps.
5GHz AX: 4×4 (Tx/Rx) 1024 QAM 20/40/80/160MHz, upp till 4804Mbps.

Antenn: Extern antenn x 4.

Skicka/Ta emot:
2.4 GHz 2 x 2
5 GHz 4 x 4

Processor: 1.5 GHz tri-core processor.

Minne: 256 MB Flash, 512 MB RAM.

Wi-Fi-teknik:
OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access)
Beamforming: standard-based and universal
1024-QAM high data rate
20/40/80/160 MHz bandwidth.

Driftsfrekvens: 2.4G Hz / 5 GHz.

Portar: RJ45 for Gigabits BaseT for WAN x 1, RJ45 for Gigabits BaseT for LAN x 4, USB 3.2 Gen 1 x 1.

Strömförsörjning: AC Input : 110V~240V(50~60Hz). DC Output : 19 V with max. 1.75 A current.

Trådlös:
IPv6 : Ja
Wi-Fi Encryption : WPA3-Personal, WPA2-Personal, WPA-Personal, WPA-Enterprise , WPA2-Enterprise , WPS support.
UTF-8 SSID : Ja.
Guest Network : Ja.
Maximum Guest Network rule : 2.4GHz x3, 5GHz x3.
WPS : Ja.
Wi-Fi MAC address filter : Ja.
Maximum MAC filters : 64.
Wireless scheduler : Ja. 
Wi-Fi Radar : Ja.
Airtime fairness : Ja.
RADIUS Server : Nej.
Universal beamforming : Ja. 

Recensionsex tillhandahållet av Asus. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar