Sennheiser har med sin nya GSP serie (i detta fall GSP 500, men finns även GSP 600) intentionen att ge oss spelare ett lyxigt headset. Inte bara till dess ljudliga kvaliteter, men även komfort, hållbarhet och utseende. Men för ett pris på cirka 2200 kronor, så ska alla dessa egenskaper verkligen separat för sig vara bra…men är de verkligen det? Vi trär därför på oss headsetet, låter diverse musik och spel ljuda genom dess drivelement i jakt på sanningen.
Känsla, Design & Ergonomi
Rakt av så går det direkt att säga att utseende är väldigt likt den andra modellen GSP 600. Några av de estetiska dragen hos 600 var mer rektangulära och fyrkantiga, men här så har det istället rundats av. Det är dock små detaljer, och på det stora hela så är det välbekant för de som känner till 600:an.
När det kommer till komforten, så blir det dock snabbt tydligt att de ändrat på saker och ting. Denna gång är konstruktionen öppen – d.v.s. ljudet stannar inte i öronkuddarna utan kan bredda sig utanför, vilket möjliggör ett mer naturligt ljud, för att inte tala om att man nu kan höra omvärlden. Men utöver att ljudisoleringen försvunnit, så är även materialet ändrat, till tyg, vilket inte bara är skönare än 600:an utan gör även hela upplevelsen betydligt mindre svettig. Bokstavligen talat.
Dock har detta headset, ett hinder med dess konstruktion såpass att kåpornas nedre del ger ett tryck under öronen. Detta är delvis något som givetvis mjukas upp efter längre användning, men det var ändå något som var tydligt långt in i testperioden. Tack och lov så finns reglage på ovansidan av headsetet för att justera hur de sitter på huvudet. Nåja, hur som helst på 600:an kunde det bli som så att man var tvungen att ta av sig headsetet då och då, med tanke på hur slutna de var. Men här så går det bra i regel hela tiden, även om trycket kan bli lite väl påtagligt ibland. Tack och lov så är detta en aspekt som snarare återspeglar användarens huvudform än något annat, och har du ett stort huvud som mig, så är det definitivt något att ta med i beräkningarna.
På det stora hela så är dessa tygbaserade öronkuddar (vilket innebär lite mindre vikt dessutom), sköna att ha på sig, och låter huden andas, så du svettas betydligt mindre. Huruvida det är bättre med ett slutet eller öppet headset är en klar smaksak, men i mitt fall så föredrar jag denna modell.
Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon
Vi har varit där förut, och nu är vi där igen. Ljudbilden hos Sennheiser är alltid (än så länge) bra. Likaså i detta fall. Det är en varm och framförallt bred ljudbild, där basen framförallt står ut. Inte så mycket att den är påfallande tung, mer som att den är välartikulerad och tydlig även i ett mischmasch av ljud. Under spelomgångar med stora explosioner, bakgrundsljud och musik så separeras samtliga ljud väldigt tydligt, och gör samtidigt en välbalanserad upplevelse utan att skjuta fram någon separat del extra mycket. Dessutom är det värt att nämna att för en gångs skull så fick jag lika bra resultat på ett dedikerat externt ljudkort som ett inbyggt i moderkortet, vilket är riktigt bra.
Mikrofonen i sig är dessutom väldigt tydlig och framförallt ren från störningar. För att vara en mikrofon (för övrigt med Bi-directional ECM – tar upp från två sidor) till ett gamingheadset så är det förvånansvärt fylligt, men dessvärre så märkte vi av ljudläckage. D.v.s. när höga eller medelhöga ljud spelades upp i hörlurarna så plockade mikrofonen upp detta, vilket var irriterande för de personer man spelade med alt. bara samtalade med över exempelvis Discord eller TeamSpeak. Detta är dessvärre inte första gången Sennheiser haft problem med just denna aspekt, så man tycker att de borde ha kommit förbi detta vid det här laget.
Interface, Användning & installation
Sett till installation så finns inte mycket att säga, mer än att detta är med 3.5 mm kontakt, vilket innebär att det går att koppla till dator såväl som surfplatta/mobil eller konsol för den delen. Ett par väl tilltagna kablar medföljer, så längden behöver man inte oroa sig för. Headsetet har en frekvensåtergivning mellan 10 – 30,000 Hz vilket är långt över vad som behövs, men för de med extra bra hörsel/är audiofiler så finns det definitivt bra kvalitet att utvinna här. Dock så är det en saftig prislapp på headsetet, vilket kommer stanna upp många potentiella köpare, men så får man ändå en produkt som på nästan varje område ger riktigt bra klass.
Impedance 28 Ω – Anslutning 2 x 3.5 mm (3-pole connectors) 1 x 3.5 mm (4-pole connectors), Frekvensåtergivning (mikrofon) 10–18,000 Hz, Frekvensåtergivning (Hörlurar) 10–30,000 Hz, Ljudtrycksnivå 107 dB SPL @ 1 kHz, 1V RMS, Ear coupling Over-Ear, Kabellängd 2.5 m PC kabel / 1.5 m konsolkabel, Högtalarprincip Dynamic, open, Vikt 358 g, Riktverkan Bi-directional ECM, Microphone sensitivity -47 dBV/PA
Sennheiser GSP 500. Lägsta pris 2149 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-05-04
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.