Hem RecensionerTillbehörsrecensionerKringutrustning (annat) Sennheiser Profile Streaming Set USB Mic

Sennheiser Profile Streaming Set USB Mic

Är detta vad Du behöver!

av Fredrik Olsson

Alla med någon form av podcast- eller musikintresse har säkerligen hört talas om Sennheiser – mycket på grund av deras välkända hörlurar vilket servat många ljudintresserade användare genom åren. Denna gång är det dock specifikt en mikrofon – OCH – mikrofonarm istället, och ärligt talat är det svårt att inte se detta som annat än en fenomenal start före alla ’wannabe’-podcasters där ute! Sennheiser har paketlösningen som mycket väl kan bli din bästa start in i poddradions förlovade land!


Överblick av boomarm

Sennheiser har mycket riktigt länge varit främst förknippad med hörlurar, men med detta startpaket, innehållandes en USB-C mikrofon, samt mikrofonarm kan vi lugnt säga att de sätter en hög ribba från start. Den ca 88 cm långa boomarmen (mikrofonarmen), levereras i en trepunktskonstruktion, vilket innebär att den smidigt justeras på tre separata platser jäms med sin längd. I botten, i dess mitt, och direkt under mikrofonhållaren. På detta sätt kan du smidigt ändra höjd och lutning – i vad som är en oväntat stabil, och framförallt självlåsande boomarm. Med andra ord, är den lätt att justera, men oavsett vinkel håller sig den sig på plats och låter inte sin fjäderuppbyggnad att exempelvis höja mikrofonen skulle den vara för lätt. Varje justering ligger strikt kvar dit du justerar den – en aspekt som inte är helt vanlig tyvärr.

Som boomarm, påminner den starkt om exempelvis Blue Compass – med en bred bas genom armens längd, och rundade mellanpartier, där justeringar görs. Inte konstigt då detta alltid varit en stabil design, och precis som med Blue Compass, kommer även Sennheiser arm med en bas (delen närmast bordet) som skjuter upp en bit innan själva armen smidigt förs in i den. På detta sätt ges vi en gnutta mer längd från bordet till där armens första ”veck” hittas. Inte helt originellt måhända, men effektivt.

Överblick av mikrofon

Om vi istället rör oss över till mikrofonen, är det en gedigen sådan – om en aningen lättare än andra kondensator modeller – med sina 350 gram. Mikrofonen fästs lätt fast, och i och med dess USB-C anslutning, är den bara en USB port ifrån att vara helt fungerande. Bara plugga in och köra igång egentligen…

Vad som slog mig först dock var att dess USB-C port, samt 3.5 mm port (för medlyssning) var placerade på baksidan av mikrofonen. Inte helt oävet, men det skapade ändå en disharmoni i mitt tycke då både USB-C kabel och ljudkabel får den att kännas onödigt rörig där bak. Jag hade gärna sett att den istället anslutits (på något sätt) via dess undersida – men icke. Nåja, nu är detta knappast en stor nackdel för mikrofonen på det stora hela, utan mer av en designfråga – men fortfarande en sådan jag vill lyfta. För att inte tala om USB-C porten i sig självt. Förvisso givet det att de flesta datorer av idag har en USB-C port, men för att utöka sin potentiella användarbas hade jag gärna sett en adapter inkluderad.

Att mikrofonen har en sådan port är definitivt inget hinder, men att detta set inte kommer med en USB-A adapter, gör att du specifikt ser till att den förhåller sig enbart till nyare datorer.

Utifrån en mer estetisk aspekt skänker USB-C mikrofonen ett propert sådant – med stilrena detaljer som upplevs genuint ”Sennheiser”-mässiga. Effektiv design, där själva mikrofonhuvudet går att skjuta fram och tillbaka på ett smidigt sätt. Den upplevs i korthet som restriktiv i sin stil – något som vi sett många gånger i andra Sennheiser produkter.

Sett till funktionalitet, saknar den dock funktioner vilket vi sett på exempelvis Blue Sona – det vill säga finns varken någon knapp för ”Bass cut” eller ”Presence”. Men tack och lov är det inget som egentligen behövs – vilket berörs längre ner ang. dess ljudkvalitet. Vad som däremot är värt att nämna är att den istället kommer med ett par reglage på dess framsida. Denna ’cardioid’-mikrofon, bjuder på ett frekvensomfång som går mellan 20 till 20 000 Hz, 44.1/48 kHz sample rate och 16/24 Bits ljudupplösning. Detaljer som adderas av en riktigt god SPL (sound pressure level) som går mellan 125 dB till 85 dB. Dessa detaljer innebär i korthet att mikrofonen inte bara är bra på att hantera höga såväl som låga ljudkällor – men framförallt med ett gott spektrum sett till ljudupptagning, vilket för oss till…


Ljudkvalitet

Sång & instrument

När det kommer till sång, visar det sig att mikrofonens varma upptagning passar riktigt bra för sköna ballader och akustiska gitarrer. Känsligheten i kondensatormikrofonen blir däremot för ansträng med allra största sannolikhet av mer avancerade instrument, och därför skulle jag nog inte rekommendera denna i första hand för en musiker. Inte för att den presterar dåligt – men att dess utstakade nisch mot ’streamers’ – eller podcasters blir så tydlig i både design, paketlösning och ljudbild i övrigt.

Podcasting och ’spoken word’

För väl i talande form, skiner verkligen Sennheisers USB-C mikrofon. Varm, luftig upptagning, som om än aningen för känslig – ändå lyckas ge ett rejält omfång i din stämma. På ett sätt som gör att den definitivt får känslan av att vara en ’broadcast’-mikrofon. Är du dessutom försedd med en något djupare röst, amplifieras mikrofonens omfång, och fångar sådana röster än mer. Ja, sett till just rösthantering på det stora hela representeras din röst på ett högupplöst manér som i vissa fall utan tvekan kan konkurrera med även den mest avancerade XLR- och preamplösning där ute. Imponerande är bara förordet alltså!

Lägg med det faktum att frontsidan av mikrofonen ger dig möjlighet att inte bara justera medlyssning, en ’mute’-funktion och tydlig indikation i färgat ljus skulle du vara för högljudd – men du kan även direkt på mikrofonen justera dess egna upptagning, samt justera ljudupptagning mellan mikrofon och pc. Om du använder dess medlyssning kan du därför lätt justera dina vänner, eller andra källor direkt på mikrofonen. Och är du – enligt dina vänner – för låg, kan du alltså snabbt justera din egen upptagning utan att behöva gå in i Windows ljudhanterare. Bara denna lilla detalj lyfter – tro det eller ej – mikrofonen avsevärt i mina ögon, då detta länge varit något jag efterfrågat. Särskilt hos USB-C mikrofoner, som i regel enbart dikteras av Windows inställningar. Att den dessutom har en så professionell ljudbild gör det hela bara än mer mysigt!

Upptagning – känslighet för slag/knuffar

Det finns dock två mindre svagheter hos mikrofonen/streaming setet som behövs lyftas – och det är först dess känslighet vid hantering. Detta är inget som är ovanligt för denna typ av mikrofon, men att den lätt plockar upp minsta lilla hantering av mikrofonskalet är lite synd. Givet att du som användare kan till viss del lära dig att hantera den – med minimala och uttänkta rörelser – men är du en mer aktiv podcaster (exempelvis), som envist vill vara mer rörlig i sin användning av mikrofonen, då kan det bli ett problem. Den andra svagheten är dess känslighet mot specifikt ’plosive’-ljud. Med andra ord mer hårdföra p-ljud (där luft slussas in mot mikrofonhuvudet), plockas upp lätt. Tack och lov visade det sig att USB-C mikrofonen kunde hantera dessa typer av ljud relativt bra, men det var tydligt i inspelning att en felkalkylering i exempelvis ingångsnivåer säkerligen kan resultera i dåliga inspelningar. I alla fall om du är en person som har extraordinär användning av dessa typer av ljud. För min del blev det aldrig ett problem – och tack vare mikrofonens goda hantering av dessa – lär det heller sällan bli ett problem för dig. Justera bara mikrofoningången så lär du aldrig ha något problem, utan kan bara njuta av dessa varma ton.

Köpa eller inte köpa?

Många gånger när jag täcker mikrofoner, blir det en fråga om pris kontra prestanda. Men i detta fall finns det en nivå till – då denna faktiskt kommer med en mikrofonarm. Och dessutom en som är genuint välgjord och lätt justerbar. Visst, jag hade gärna sett både en adapter – och nu när jag tänker på det även en ’shockmount’ (för att leda bort vibrationer som letar sig genom mikrofonarmen), men ärligt talat är helheten oerhört attraktiv.

Mikrofonens ljudkvalitet är både bra sett till dess specifikationer, men framförallt i praktiskt användande, då du får en skön luftig men samtidigt varm känsla – oavsett vilka typer av stämband du har. Att mikrofonen dessutom bjuder på några riktigt bra funktioner (främst justering av ljudupptagningen i sig) gör att mervärdet ökar ännu mer. Sedan avslutas det hela med en otroligt lätt installation – där allt du behöver är en USB-C port – för att sedan njuta av en högkvalitativ ljudbild.

Som paketlösning, med mikrofonarm och mikrofon – redo att placeras och nyttjas direkt – för ett pris på cirka 2 000 kronor känner jag verkligen att detta är ett bra steg för nybörjare (tänk dock på p-ljuden!) – men nästan ännu mer för mer professionella användare som vill ha lika god ljudkvalitet som kvalitet i mikrofonarmen. Det är en helhet som skriker hög klass för överkomligt pris… och är därför en stark rekommendation!


Specifikation
Övergripande
 
Driftstemperatur
0 °C to +40 °C
Förvaringstemperatur
20 °C to +70 °C, 10 to 95 %, non-condensing
Mått
Microphone: Ø 50 x 152 mm, Boom arm: 780 mm (horizontal reach)
Anslutning
USB Type-C (USB 2.0 Full-Speed), 3.5 mm TRS
Kabellängd
3 m (Profile Streaming Set)
Strömförsörjning
5 V ⎓, max. 200 mA
Vikt
Microphone: 350 g, Boom arm: 820 g
   
Microphone
 
Transducer principle
Pre-polarized condenser microphone
Pick-up mönster Cardioid
Sensitivity at min. gain
-10 dBFS at 80 dB SPL
Sensitivity at max. gain
-50 dBFS at 80 dB SPL
Max. ljudtrycksnivå (Max. sound pressure level)
Min. gain: 125 dB SPL
 
Max. gain: 85 dB SPL
Frekvensomfång
20 to 20,000 Hz
Motsvarande ljudnivå
Min. gain: 34 dB(A) SPL
 
Max. gain 28 dB(A) SPL
Samplingsfrekvenser 44.1, 48 kHz
Samplingsupplösning 16, 24 Bit
   
Hörlursutgång
 
Anslutning 3.5 mm TRS
Min. utgångsimpedans 16 Ω

Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar