Corsair Katar Elite Wireless

En indisk dolk (google it!)

av Fredrik Olsson

Ren elitism i ett litet format – men på ett positivt sätt! Det är vad Corsairs nya spelmus Katar Elite Wireless vill uppnå. Elitism inte bara sett till sitt namn, men även i dess specifikationer som vill springa om alla och finna sig själv i sin egen liga. Därför laddar jag upp med extra mycket koffeinförstärkt läskeblask, Doom Eternal och ett jävlaranamma, för att se vad den går för!


Fakta och utseende

Med sina ynka 69 gram i vikt, smått konvexa form och hela 2 000 Hz i polling-rate, vittnar detta om en snabb liten mus, som gjord för gaming. Dess återhållsamma RGB belysning hittas enbart i den logotyp som finns mot baken av musen, och tillsammans med sina sex knappar är det en komplett lösning – om än naggande liten. Under skalet göms en Corsair Marksman sensor, vilket innebär ofattbara 26 000 DPI med upp till 50 G i kraft sett till hur mycket acceleration den klarar. I korthet; den må vara liten, men den håller inne mycket kraft!

Utöver detta bjuder den på mekaniska knappar (OMRON), och trådlös överföring antingen över 2.4 GHz bandet eller via blåtand. Använder du dig av den senare överföringstekniken kan du få över hela 110 timmars användning (!), men om du inte är helt bananas över blåtandsanslutningars smått sega responsivitet – är 2.4 GHz bandet tillräckligt, men där halverar du batteritiden. Nu är runt 60 timmars kontinuerlig användning definitivt inget att fnysa åt, men det är ändå tydligt att dess högpresterande innandöme kräver sitt.

Om vi går tillbaka till dess design, är det en liten men välsittande mus (115 mm x 64 mm x 38 mm) som framförallt kommer gillas av de med mer normalstora eller rentav små händer. Det är i mitt fall (stora händer) mer påfallande, men aldrig en bromskloss. Mycket på grund av en bra greppyta jäms med sidorna av musen, och en oerhört rapp respons under användning. Dess tillbakalutade design gynnar dess flexibilitet – i det att den passar in i de flesta miljöer.

Under användning

Där Katar Elite Wireless verkligen imponerar är under längre spelsessioner. Mycket tack vare sin goda ’polling-rate’ på 2 000 Hz känner jag att musen är än mer precis och exakt. Oavsett långa svepande rörelser eller korta små upplevs det välkontrollerat och verkligen något som du kan hantera. I rappa spel som exempelvis Doom Eternal verkligen skiner musen, och spelandet blir en fröjd. Att den gör allt detta trots att den är trådlös (givetvis kan man även köra via USB kabel om så önskas) imponerar ytterligare. Att timme in och timme ut inte heller oroa sig för batteritiden gör den extra attraktiv i mina ögon. Särskilt om man tar med dess listpris som i skrivande stund (då den ännu ej lanserats) kommer ligga på 890 kr, gör att den konkurrerar väl mot andra spelmöss.

Programvara

Ser vi till Corsairs ICUE känner jag att musen lätt kan justeras efter eget behov, även om programvara var lite mer känslig denna gång. ICUE har varit bra de flesta gånger jag testat den – men något som varit gemensamt för de flesta recensioner på sistone är att produkterna jag testat inte hittats. Det har sedan visat sig att i merparten av tillfällen funkar det inte med att uppdatera ICUE från inuti programvaran, utan istället behöver du avinstallera det och ladda ner senaste versionen via Corsairs hemsida. Det är bökigt givetvis, men troligtvis barnsjukdomar – i alla fall för denna mus specifikt.

Däremot har firmware uppdateringar krånglat, och även om spelmusen hittas i iCUE, är det aningen irriterande att det inte går att uppdatera ordentligt. Särskilt när ICUE tydlighet gör det initialt så lättillgängligt.

En spännande avslutning på en fenomenal spelmus

Nackdelarna tar dock snabbt slut, och kvar står en spelmus som kommer passa de flesta användare – oavsett om det gäller deras händer eller deras plånböcker. Att spelmusen kommer med ”multipoint” möjlighet (d.v.s. om du har en annan trådlös Corsair produkt, kan musen använda befintlig dongel), smart ’sleep mode’ som aldrig gör musen seg att börja använda igen, och inbyggt minne för hårdvaruprofiler gör denna spelmus till ett bra tips för de flesta. Gör den något nytt, nja kanske inte, men samtidigt kan man glädjas över en spelmus som gör saker mer rätt än nytt! Och det är väl ändå det man är ute efter i slutänden!


Specifikation

Ultralätt och kompakt på bara 69g
CORSAIR MARKSMAN 26 000 DPI optisk sensor
Hypersnabb SLIPSTREAM TRÅDLÖS anslutning
Upp till 110 timmars laddningsbart batteritid
Ljussnabba CORSAIR QUICKSTRIKE-knappar
Upp till 2 000 Hz hyperpollingfrekvens
Stora 100 % PTFE-musfötter
Sex fullt programmerbara knappar
Dynamisk RGB-bakgrundsbelyst logotyp
Växla mellan DPI-förinställningar i farten
Drivs av programvaran CORSAIR iCUE
Inbyggd profillagring

Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Riktpris enligt Corsair – 890 kr.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar