QPAD MK-90

av Fredrik Olsson

Qpad är erkända för god talang i att utveckla gaming headset. Men hur är det med tangentbord. Med Qpads MK-90 så stiger de in på tangentbordsscenen med ett redigt kliv. De ger användaren många funktioner och snygga RGB finesser. Men frågan är, håller det upp emot andra tangentbord i samma prisklass?

Känsla & Design

Från start är det tydligt att Qpad går in för design och framförallt funktionalitet; deras MK-90 är gjord i en robust plastkonstruktion, där även handledsstöd medföljer. Vad gäller utseende så är det på många sätt ordinärt, men dess upplysta markeringar för scroll lock, num lock m.m. skänker det ändå en egen identitet. Ytbeläggningen på tangentbordet och dess knappar, har en gummibeklädd känsla, som ger det en aningen mer skönare accentuation (nertryckning).

Och handledsstödet, känns även det som att det har en gummibeklädd yta, och låter användaren skönt vila sina händer jäms med dess sträva, mjuka yta.

Till skillnad från andra tangentbord, så är detta enbart beskrivet som mekaniskt. Vad jag lyckats få fram, så rör det sig om Kailh brytare, som trots att de ses på som sämre än Cherry MX, ändå kommit en bra bit under senaste tiden. Och om vi provar dom så märker jag att vid nerslag, så har de ett väldigt distinkt motstånd. Faktiskt så kan jag tycka att motståndet är aningen för starkt, då jag vid många tillfällen kommit på mig själv att faktiskt missat skriva vissa bokstäver, då de helt enkelt inte gått ända ner vid nerslaget på vissa av tangenterna (märks extra väl på t.ex. shift tangenterna).

Det är verkligen en smaksak i hur pass stort motstånd man vill ha, men då detta inte är något som man kan ändra (mig veterligen), så kan jag tycka att de borde ha lättat upp motståndet något, då det kan bli irriterande i längden om du inte lyckas vänja dig.

Tangentbordet har för övrigt en full N-Key rollover, vilket innebär att den ska kunna känna av varje individuellt klick oavsett antal.

Tangentbordet har även en inbyggd USB hubb, med två uttag, så att du kan koppla in andra enheter rakt in i tangentbordet om så önskas, samt headset ingång (mic och hörlurar), om man vill slippa gå till baksidan av dator för inkoppling av t.ex. ett gaming headset.

Ergonomi

Tangentbordet har en någorlunda hög profil på sina knappar, och har en knapp sluttning på sin yta, så man sitter väldigt bra; extra bra med tanke på att du även har ett handledsstöd med från start. Och med dess robusta stål platta i botten, så är det i sanning en robust konstruktion som lär hålla under lång tid.

Ren och enkel design...
..med bra handledsstöd...
...och tydlig RGB lösning.

Interface, Användning & installation

I sin helhet, så är det ett adekvat tangentbord. Du får tillgång till över 16 miljoner färger via dess RGB lösning, du får en inbyggd USB hubb samt en smidig ljudingång/utgång. Och om vi sedan kollar på Qpads tillhörande programvara, så kan man där konfigurera ljussättningen av tangentbordet,. Om man vill ha det pulserande, gå i takt med musik, eller gå i regnbågens färger i vågor; allt går att ändra där. Du kan dessutom finlira, genom att ändra varje individuella tangents färg, om du t.ex. vill få en egen design och styrka i ljuset. Du kan dessutom spara i upp till fem olika profiler som alla kan ha olika uppsättningar och makros kopplade till sig (du kan givetvis skapa makros för övrigt).

Dessvärre märkte jag att programvaran led av buggar; allt från att stängas ner när som helst, till att vara långsam i uppdateringen av förändringar, och ibland helt enkelt inte ens starta. Vilket är tråkigt ifall man faktiskt är ute efter att göra olika inställningar på sitt tangentbord.

Programvaran lämnar lite att önska...

Men i övrigt så funkar det ändå bra; du får ett tangentbord med bakupplysta tangenter, där du kan ändra färger själv. Den mekaniska känslan i nertryckningarna har lite för mycket motstånd enligt min ringa smak (tips. Testa att känna på tangentbordet ute hos återförsäljare innan ev. köp) så det faller lite där. Men med ett rikt förråd av media funktioner (som nås genom att kombinera FN knappen med olika knappar), så är det ändå en bred repertoar av funktioner, däribland funktionen att stänga av Windows knappen.


Specifikation

2-portars USB 2.0-hubb, 3.5 mm headset anslutning, 60 miljoners klick försäkran, 16,8 miljoner färger i RGB, 5 profiler, Kailh brytare, 2 meter flätad kabel.

Cirkapris – 1400 kr
Recensionsex tillhandahållet av Qpad

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar