Creative Zen Hybrid

Bekväma lurar för dig på vift!

av Martin "Fyghar" Johansson

Creative marknadsför dessa hörlurar som något som kommer att bidra med lugn och ro för de som använder dem. Men är det bara prat eller kommer jag att anpassa mitt hem efter feng shui-principen efter min tid med dessa lurar? Dags att ta reda på det!


Det är ett par bekväma lurar att ha på sig under längre perioder. Jag går mycket och då är det skönt att ha hörlurar på mig som inte klämmer åt, känns tunga eller skaver efter att jag har haft på mig dem i en timma. Knapparna ligger även bekvämt placerade på lurarna med alla kontroller på botten av den högra kåpan. Där kan man starta eller stänga av dem, styra volymen eller starta Active Noice Cancelling (ANC). Det är de grundläggande funktionerna för knapparna men det finns lite mer att hitta om man läser bruksanvisningen eller bara testar sig fram. Det går att byta låt som spelas, pausa musiken, aktivera assistenten som finns i mobilen (i mitt fall Bixby) samt svara i telefonen. Rätt grundläggande funktioner egentligen men definitivt bra att ha. Det är oerhört bekvämt att kunna stänga ute stadsbullret när jag går och lyssnar på podcast, men när det blåser hörs det rätt tydligt då det ofta blåser rätt in i mikrofonerna som sitter på kåporna. Sen finns ju även ambient mode som istället låter mig höra omgivningarna trots att jag har på mig hörlurarna. Kan vara praktiskt när jag vill höra trafiken omkring mig, eller varför inte fågelsången under en promenad i skogen men samtidigt vill jag inte avbryta det jag lyssnar på eller samtalet jag har.

Jag tycker dock att ljudet känns lite platt. Lurarna fungerar utmärkt för samtal samt podcasts där mellanregistret används men jag saknar bas och ibland lite diskant när jag lyssnar på musik. Det är ju egentligen mer av en smaksak, jag brukar föredra lite mer bas när jag lyssnar på musik, men vissa skulle istället tycka att de här lurarna är perfekta för deras öron. Men på tal om samtal, när jag är ute och går verkar de inte ta upp alltför mycket “skräpljud” från omgivningarna. Visst, det hördes när vinden blåste in i mikrofonerna som sitter på sidorna, men när det åkte förbi en moped hörde inte den jag pratar med denna. Det var inte någon tyst scooter heller, utan den bröta på rätt bra, vilket brukar höras tydligt i telefoner. Det är ju ett definitivt plus.

Anslutningsmässigt kan man göra på två olika sätt. Antingen kopplar man upp hörlurarna med en enhet via Bluetooth eller så kopplar man in den medföljande 3,5mm-kabeln. Personligen föredrar jag den trådlösa uppkopplingen, men om man ska ut och resa, vilket lurarna är väl anpassade för, kan det vara bra att ha med kabeln ifall batteriet dör. Batteritiden är dock riktigt bra, med upp till 37 timmar utan ANC igång och 27 timmar om man har igång ANC konstant. Laddningen tar inte någon längre tid heller vilket då innebär att man kan använda lurarna hela dagar om man bara laddar dem med jämna mellanrum.

Jag förstår inte riktigt varför man har valt att skriva in att de har ANC samt kan användas med Creatives SFXI-app runt båda kåporna. På avstånd ser det rätt snyggt ut med gulddetaljer som går runt kåpan, men när jag kollar in dem närmare verkar det nästan som att Creative tror att användarna ska glömma av hörlurarnas funktioner. På tal om SFXI-appen tar denne och anpassar ljudet i lurarna baserat på hur dina öron samt huvud är format. För att appen ska kunna få den här informationen behöver man ta kort på båda öronen samt sitt huvud. Jag rekommenderar att du har någon som hjälper dig ta kort på öronen, då det visade sig vara hyfsat svårt att lyckas med detta själv. Efter jag har tagit dessa bilder och är färdig med inställningarna märker jag inte av någon som helst skillnad i ljudet när jag lyssnar på Spotify. Jag flyttar om spakar i equalizern men ingen skillnad hörs, det märks däremot av på den musik jag har liggandes på mobilen. Vilket är ringsignalerna som följde med telefonen. Inte riktigt vad jag vill använda för att testa. Men för de som lägger in sin favoritmusik direkt i mobilen istället för att använda Spotify, Youtube Music eller någon annan app kan det förbättra ljudet en hel del.

Det här är kanske inte hörlurarna jag skulle använda mig av för att lyssna på min favoritmusik när jag är ute och går, men däremot är de en rekommendation om man enbart lyssnar på podcasts eller vill använda dem för samtal. De är riktigt bekväma att ha på sig, även under längre perioder, och ljudet jag hör är klart och fint. 

Specifikation
Bärstil
Över örat
Användningstemperatur
0 °C till 45 °C
Batterityp och batteritid
*Based on moderate volume level. Actual battery life will vary with usage settings and environmental conditions.
(1 x uppladdningsbart litiumjon-polymerbatteri (500 mAh))
Med ANC på: Upp till 27 timmar
Med ANC av: Upp till 37 timmar
Laddningstid
2–3 timmar
Mikrofon
Avtagbar: No
Bluetooth-profiler
HFP (Handsfree-profil), A2DP (trådlös stereo-Bluetooth), AVRCP (Bluetooth-fjärrkontroll)
Bluetooth driftsfrekvens
2402-2480 MHz
Räckvidd
Upp till 10m
Färg
Svart, Vit
Produkttyp
Trådlösa hörlurar, Kablade hörlurar
Vikt
Hörlurar: 273g , 3,5 mm AUX-in-kabel: 69,8g, USB-laddningskabel: 69,8g
Frekvensrespons
20–20,000 Hz
Driveenhetsstorlek
40 mm neodymium-drivenheter x 2
Anslutningstyp
Bluetooth 5.0, 3,5 mm stereoingång
Ljudcodec
AAC, SBC
Öronkuddar
High-quality, soft protein leather

SYSTEMKRAV

För Bluetooth-ljud

  • Kompatibla Bluetooth-enheter som stöder trådlös Stereo Bluetooth-profil (A2DP)

För analogt ljud

  • Enheter med 3,5 mm hörlursport i CTIA-konfiguration

Recensionsex tillhandahållet av Creative. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar