Innehållsförteckning
Så Blue är tillbaka med en ny Yeti? Ja, ärligt talat kan många nog tycka det är tjatigt i nuläget. Men frågan är om det ens är värt att plocka upp den, eller om det snarare är att det är nu det gäller! Dags att plugga in, sjunga upp och spela in! Detta är Blue Yeti X!
När den ursprungliga Yeti mikrofonen kom, så etablerade den sig snabbt som nästa ett standardval för gröna poddare, entusiastiska hemmaspelande musiker och streamers i startgropen. Och så har det egentligen fortlöpt sedan dess. Nyligen så introducerade Blue sin Yeti Nano; men den verkar inte ha slagit igenom på samma sätt som den ursprungliga Yetin – så nu hoppas de istället att nya Yeti X ska toppa originalet.
Men är då det värt att ens kika på denna nya, om man har kvar den gamla Yetin?
Det första som du ser är att designen är omgjord något. En mer Nano liknande stil har förts in, lite mer fyrkantig i sitt utförande samt en mer nutida färgsättning i dess grundutförande. Mörkblå metallfinish, som känns distinkt Blue-ish; om ni förstår vad jag menar. Storleksmässigt och viktmässigt är det sig väldigt likt. Utan den medföljande foten så väger mikrofonen strax över ett halvt kilo, vilket också kommer att kräva en mikrofonarm som klarar den vikten (om man funderat på ett inköp). Allt som allt är det ändå en angenämt söt liten mikrofon, som trots att den blivit mindre bulkig, ändå är förhållandevis otymplig, där den står stadigt med sin gummibeklädda fot.
Men utseende i all ära, hur tusan presterar den sett till ljud?
Gränsen har på en gång flyttats fram – från original Yetins 16-bits ljud, till 24 bitar. Med en extra kapsel under grillen (nu 4 totalt) så är upptagningsförmågan mer skärpt. Just kvaliteten sett till bits, innebär egentligen för gemene poddare inte allt för mycket, men det innebär egentligen ett större spektrum av detalj i ljudet om man ska förenkla det. Annars är det en klart funktionell upplevelse, där tillgången till medlyssning ökar möjligheten för poddare/streamers att lätt balansera ut hur ljudbilden ser ut.
Det är också här vi kommer till de mer unika aspekterna med denna nya iteration av Yeti mikrofonen. Denna gång har ljudvolymknappen flera funktioner. Du kan givetvis tysta mikrofonen genom ett enkelt klick – men om du istället håller inne knappen så växlar du istället mellan olika lägen. Ett där du ställer in mikrofonupptagning (äntligen!), en där du balanserar medlyssningen mellan mikrofonupptagningen och ljudet från datorn, för att inte tala om den LED mätare som visar via ljus din ljudnivå. Alla styrs intuitivt genom denna enkla ratt, och är ärligt talat riktigt bra som idé då du på detta sätt har mer styrning över ljudet och vad du hör (och andra i förlängningen).
Men det tar inte riktigt slut där, för sedan Logitech köpte upp Blue, så har det nu medföljt att Blue äntligen kunnat använda mjukvara med sin mikrofon. Logitechs G HUB låter dig justera mikrofonens ljud – antingen kan du själv justera limiter, högpassfilter, kompressor med mera, eller så använder du dig av några av de förgjorda profiler som finns (rekommenderar Broadcaster 2). Sedan kan du även justera medlyssningen via EQ och belysningen på fronten av mikrofonen. Det är ärligt talat en perfekt kombo av en aspekt som setts länge som en av Logitechs främsta styrkor (programvaran), med Blues kvalitet sett till mikrofon. En aspekt som ärligt talat är värd en bra slant – bara i hur du faktiskt kan påverka din röst, justera hur du vill höra själv – allt genom din mikrofon. Något som förut varit bundet till Windows. Ljudmässigt är den redan från start krisp och rundad; men med dessa profiler så gör det mikrofonen till en unik hemmalösning som kommer passa ambitiösa poddare eller streamers.
Men är det då värt att lägga strax över 2000 kronor på denna mikrofon?
Både ja och nej måste jag säga. Mikrofonens stora fot är fortfarande något som känns otympligt och i vägen – och kommer per automatik kräva uppgradering till mikrofonarm, i alla fall om du är en streamer eller poddare med höga ambitioner. Vilket kommer resultera i en större summa än du kanske budgeterat för. Sedan att det ärligt talat finns andra mikrofoner att få tag på för samma summa – ja t.ex. en Samson C01U för runt tusenlappen, eller rentav en Samson C01 + Behringer U-Phoria UMC22 (Pre-amp) för runt 1200 i sig, gör att denna mikrofon mer riktar sig mot de som verkligen vill göra det hela så enkelt det bara går.
Det man betalar för är de inbyggda inställningsmöjligheterna, den solida byggkvaliteten och Logitechs G HUB programvarustöd. Dessa unika aspekter får mikrofonen att leverera bra kvalitet – men tyvärr med priset som dess största bromskloss.
Mikrofon/Prestanda
- Power Required/Consumption: 62 mA – 203 mA
- Sample/Bit Rate: 48 kHz, 24-bit
- Capsules: 4 Blue-proprietary 14 mm condenser capsules
- Polar Patterns: Cardioid, Omnidirectional, Bidirectional, Stereo
- Frequency Response: 20 Hz – 20 kHz
- Max SPL: 122 dB
- Dimensions (extended in stand): 4.33″ (11 cm) x 4.80″ (12.2 cm) x 11.38″ (28.9 cm)
- Weight (microphone and stand): 2.8 lbs (1.28 kg)
- Weight (microphone only): 1.14 lbs (.519 kg)
Headphone Amplifier
- Impedance: 13 Ohms min, 16 Ohms typical
- Power Output (RMS): 72 mWrms per channel
- Frequency Response: 20 Hz – 20 kHz
- Signal to Noise: 100 dB
Blue Yeti X. Lägsta pris 2090 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-10-10.
Recensionsex tillhandahållet av Blue.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.