Jabra Elite 4 Active

av Danny Larsen

Tillbaka till att lufsa runt och svettas, men att samtidigt kunna göra det utan att tappa de in-ear lurar som sitter i öronen! Ja det är något som vi ska utröna hur bra det går med de senaste in-ear sportlurarna från Jabra. Hur väl presterar de egentligen och orkar jag genom träningspasset? Flås och pust, dags att stiga framåt i rask takt!


Tidigare har jag testat på Jabra Elite 7 Active, storebrodern till Jabra Elite 4 Active. Därför ska nu bli intressant att se hur väl dessa lurar står sig och om de håller samma standard och kvalitet.

För dig som är ute på språng eller tränar väldigt mycket och vill ha musik som du kan pumpa skiten ur till är det var de här är perfekt utformade till för. Med en bra och lättöverskådlig programvara som gör att du kan ändra hur ljudet låter och en hög IP-klassning som låter dig svettas mycket eller när det regnar lätt när du är ute och joggar. Men de fungerar också väldigt väl om du som mig är lite av en soffpotatis och bara vill ha ett par bra in-ear lurar.

I förpackningen får vi följande: in-ear lurarna, en laddningskabel, två extra gummiduttar utöver de som redan sitter på och till sist laddningsetuiet. Precis som storebror är det inte de största lurarna, men som jag sa om dem är det perfekt då de ska sitta i örat och sitta väl fast där. Med tre olika gummiduttar, små, mellan och stora har vi möjlighet att hitta den som passar våra öron bäst. Jag tycker alltid att det borde finnas fler storlekar då vi alla har olika öronkanaler, och mer val ger större chans att hitta de som sitter perfekt.

Precis som storebror kommer Jabra Elite 4 Active i tre färger; Mint, Svart och Marin (de vi fick till oss var Marin). Det är inte många val men det duger och ger större variation än att bara ha svarta.

Då jag åker väldigt mycket buss och är uppe på stan och rör mig i stadstrafiken finner jag att funktionen ”HearThrough” är väldigt givande. Genom att ha den aktiverad kan jag lyssna på något, samtidigt som jag kan höra min omgivning runtomkring mig. HearThrough använder lurarnas mikrofoner för att plocka upp och förhöja ljudet som är runt mig, så jag kan höra om det är någon som tutar eller plingar på mig eller om någon skulle ropa på mig. Behovet att hela tiden plocka ur dem när man ska prata med någon är något jag inte behöver göra längre. Inne i programvaran kan man ställa in hur mycket eller lite som mikrofonerna ska plocka upp av omgivningen.

Om du däremot sitter på bussen eller är någonstans där det är väldigt bullrigt eller högljutt kan man istället slå igång dess ANC. ANC är aktiv bullerdämpning, med andra ord du stänger ute allt oljud. Det är skönt att sitta på en full buss och slå igång ANC och nästan allt försvinner bort och jag kan fokusera på det jag lyssnar på. Jag har sagt det för och jag säger det igen, det här är en funktion som borde finnas i alla in-ear lurar framöver. Bara jag och det jag lyssnar på och inte en värld fylld av oljud.

Det är enkelt att använda ANC eller HearThrough, genom att klicka på den vänstra lurens utsida kan du välja mellan att byta mellan dem. Inne i programvaran kan man välja om man vill ha ANC, HearThrough eller alternativet ingen av dem. Jag har bara ANC och HearThrough, då det är bara dem jag behöver ha som val. På den högra luren pausar eller startar man det man lyssnar på, man svarar också genom att klicka på den högra luren. Något som de har är att man kan Mono-Läge, d.v.s. använda lurarna helt individuellt. Vanligtvis slutar båda att spela upp om man plockar ur en. Men här har man valt att man kan lyssna på en lur om man vill ladda den andra och sen byta när den man använt tagit slut, ganska smidigt om man ska åka någonstans långt borta.

Jabra Elite 4 Active kommer med Bluetooth 5.2 vilket gör att lagg i ljud och bild är minimal – om ens alls. Lurarna är enkla att koppla och har instruktioner i programvaran som hjälper en. Eftersom de är klassade som sporthörlurar kommer de med IP57-klassificeringen, detta betyder att de är vatten- och svettåliga och kan klara av ett hårt och svettigt träningspass – eller mig fem minuter på min orbitrek.

Något som alltid är en sak att kolla på är hur bra de låter i samtal och precis som storebror är de faktiskt riktigt bra. Vanligtvis är hörlurar eller in-ear lurars mikrofon svag och brusig, men här kan jag lätt höra vad de andra säger och jag hörs klart och tydligt från min sida. Så helt godkända mikrofoner.

Jabra Elite 4 Active kommer med kortare batteritid än storebrodern, dock bara en timme mindre i lyssningstid. Du får sju timmar som du kan lyssna på lurarna innan batteriet i dem är dött, genom tio minuters laddning får du en timmas lyssning. Den sammanlagda batteritiden du får genom lurarna och laddningsetuiet är upp till 28 timmar, om man använder lurarna separat kan man få ut mer lyssningstid. Något som de inte kommer med är trådlös laddning, vilket hade varit smidigt. Men det är storebror som har den funktionen.

Ljudet är precis lika i dessa som Jabra Elite 7 Active. Det är väldigt bra och har ett välrundat ljud. Vi har en varm och tydlig bas som lyftes fram och diskanter och ett mellanregister som lyser igenom väl. Basen är inte för tung och tar över som andra in-ear lurar jag har testat gör. Mellanregistret och diskanterna är godkänt tydliga och de individuella bitarna hörs bra. I mina tester har jag lyssnat på allt från rock till Beethovens femte symfoni, samt workout musik som gick i 102-140 takter bara för att testa på musik som ska användas i träningspass. Jag hade inget problem med att urskilja instrument även när det var tung bas på, visst det är inte audiofil-klass på dessa men de är faktiskt riktigt bra. Sen att vi har ANC där vi kan stänga ute annat oljud och verkligen kan avnjuta av ljudbilden som det var tänkt.

Jabra+ är programvaran som man kommer att använda. Här kan du välja förgjorda ljudprofiler eller skapa din egen precis som du vill ha ljudet. Du kan även gå in och ställa in hur mycket eller lite som du ska höra igenom med ANC och HearThrough.

Nu låter allt bra i min bok, men hur ser det ut med priset, kommer vi att bli fattiga för att få ta del av dessa in-ear lurar? Svaret är blankt nej! Priset för dessa ligger på ca 1 300 kronor i dagsläget. Storebror hade ett högre pris och dessa som är likvärdiga på alla sätt och vis (plus/minus på några saker) är helt klart ett smart val prismässigt om man vill ha någon av dem.

Jabra Elite 4 Active är verkligen till för dig som vill ha ett par in-ear lurar som sitter där de ska under hårda träningspass eller bara för att lyssna på musik. Med ANC och HearThrough kommer man att kunna avnjuta det man lyssnar på i lugn och ro eller säkrare om man är ute i trafiken. Med Bluetooth 5.2 och IP57-klassificeringen kommer man kunna lyssna utan lagg och i de svettigaste passen utan problem. För vad man får här är de utan tvekan ett bra köp precis som storebror.


Specifikation

Allmän information

Innehåll i förpackningen Öronsnäckor, EarGels, Laddningsfodral, USB-C- till USB-A-kabel,
Garanti- och varningsblad
Förpackningens mått – e-handelsförpackning
(B × H × D)
158mm x 38mm x 110mm | 6.22in x 1.5in x 4.33in
Förpackningens mått –
detaljhandelsförpackning (B × H × D)
130mm x 40mm x 110mm | 5.12in x 1.57in x 4.33in
Huvudenhetens mått (B × H × D) 20.85mm x 20.49mm x 27.3mm | 0.82in x 0.81in x 1.07in
Laddningsfodralets mått (B × H × D) 28.4mm x 38.9mm x 64mm | 1.12in x 1.53in x 2.52in
Vikt på öronsnäckor (varje öronsnäcka) 5g | 0.176oz
Vikt (laddningsfodral) 37.5g | 1.322oz
USB-kabelns längd 0.2m | 0.65ft
Kapslingsklassning IP57
LED-funktioner Batteristatus, Bluetooth-parning
Certifiering och efterlevnad FCC, ISED, CE, RoHS, REACH, Proposition 65, Google Fast Pair
Ljud Aktiv bullerdämpning Ja
Inställbar HearThrough Ja
Ljudisolerande passform Ja
Brusreducering under samtal Ja
Högtalarstorlek 6mm | 0.236in
Högtalarens bandbredd (i musikläge) 20Hz – 20000Hz
Högtalarens bandbredd (i samtalsläge) 100Hz – 8000Hz
Ljudkodec som stöds Qualcomm® aptX™, SBC
Mikrofontyp MEMS
Antal mikrofoner 4
Mikrofonbandbredd 100Hz – 8000Hz
Tryckavlastning i örat Ja
Programvara och appar Kompatibla programvaror och/eller appar Jabra Sound+
Google Fast Pair (Android only) Ja
Spotify Tap-uppspelning (endast Android) Ja
Inbyggd Alexa Ja
Röstassistent aktiverad Inbyggd Amazon Alexa (Android 6.0 eller senare), Siri®, Google
Assistant™
Passform och komfort Formfaktor Äkta trådlösa öronsnäckor i örat
EarGels Large, Halvfullt, Small
EarGels-material Silikon
Mono-läge Ja
TEKNISKT DATABLAD
ELITE 4 Active
Avancerad ljudteknik. Säker aktiv passform. Designad för att sitta
kvar när du tränar.
› Säker aktiv passform › Aktiv bullerdämpning (ANC)
› Anpassningsbar equalizer › HearThrough för högre medvetande
› 4-mikrofonteknologi
TEKNISKA SPECIFIKATIONER
Batteri Total musiktid (öronsnäckor och
laddningsfodral)
Upp till 28 timmar
Musiktid (öronsnäckor) Upp till 7 timmar
Viloläge Ja
Laddningstid Upp till 180 minuter
Snabbladdning Upp till 1 timmes användning vid laddning av öronsnäckorna i 10
minuter i laddningsfodralet
Passningstid Upp till 275 Dagar
Batterityp Laddningsbart litiumjonbatteri
Anslutningsbarhet Anslutningsbarhet Bluetooth®
Bluetooth-version 5.2
Bluetooth-profiler A2DP v1.3, AVRCP v1.6, HFP v1.7, HSP v1.2
Räckvidd Upp till 10m | 33ft
Ihopparade enheter Upp till 6 Bluetooth -enheter
Automatisk påslagning Ja
Automatisk avstängning Ja
Ytterligare information Driftstemperatur -10°C till 55°C | 14°F till 131°F
Förvaringstemperatur -20°C till 60°C | -4°F till 140°F

Recensionsex tillhandahållet av Jabra. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar