Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset ASUS ROG Delta S Wireless

ASUS ROG Delta S Wireless

Inte längre ett sladdbarn!

av Joel Svahn

Det finns få saker som är så bekväma som ett trådlöst headset. Att fritt kunna röra huvudet, snurra på gamingstolen, till och med ställa sig upp för att hämta mer energidryck är fullt möjligt utan att du riskerar att dra ner laptoppen i golvet eller potentiella nackskador.


Det var med stor nyfikenhet jag packade upp ASUS ROG Delta S Wireless, då det alltid är lite kul att packa upp headset vars kåpor är en annan form än rund. Detta är den trådlösa varianten av ASUS ROG Delta S, ett headset som kom riktigt långt med en stor prislapp, där det störta av de få problemen var den medföljande mjukvaran.

Det finns något med utseendet på detta headset som säger ”attityd”. Med den annorlunda formen på kåporna ser man direkt at detta är ett headset från ASUS ROG, och man är inte rädd att visa det! Färgkombinationen av vitt och svart ser också riktigt bra ut, och jag saknar inte RGB alls, dels då jag inte ser det under användning, dels för att dessa små ljus brukar klyva trådlösa headsets batteritid på hälften. Batteri finns det dock så det räcker och blir över, 25 timmar om man är lite sparsam. En sista smart funktion sett till designen är att du kan förvara usb-dongeln inuti själva headsetet, vilket genast får mig att vilja ta med det till fler platser än bara hemmet. 

Det ligger ändå något i kåpornas form som inte bara handlar om utseende. Precis som sin sladdbundna föregångare sitter headsetet som hand i handsken när jag trär det över huvudet. Öronen känns mer inneslutna är på vanliga headset utan att för det bli överdrivet varma och svettiga. De PU-läderbeklädda kuddarna ligger skönt mot öronen, och går också att byta ut till tygkuddar om man lätt får det hett runt öronen.

Headsetet kommer med tre olika knappar på vänster kåpa: En knapp för på och av, där du kan välja om headsetet ska gå på Bluetooth eller 2.4ghz uppkoppling, en medieknapp där du kan pausa, starta och byta låt och ett volymhjul (som även styr systemljudet, stort plus från mig!) som också går att trycka rakt in för att tysta din mikrofon.

”Vilken mikrofon?”

Ja, vilken mikrofon menar jag? Den syns knappt, men ett litet hål på höger kåpa tar in ljud. Headsetet, eller snarare mjukvaran till det, kommer lastat med både brusfilter och AI brusreducering. Detta fungerar ypperligt bra sett till vad det ska göra, inga missljud från knarrande stolar eller klickiga tangentbord tas upp. Headsetet ser också snyggt ut utan en ”antenn” som sticker fram, men ärligt talat, mikrofonen är under all kritik. Även billigare headset med mer traditionellt utformade mikrofoner låter mycket bättre än vad jag tvingar mina discordkamrater att lyssna på när jag använder ASUS ROG Delta S Wireless. Inspelningsljudet låter både burkigt och långt bort på samtidigt och ljudkvalitén påminner om telefonen de använder på den där pizzerian man blev magsjuk från.

Det blir väldigt tydligt med avsaknaden av ”mikrofonarm” att detta är ett aktivt val, men har man valt rätt? I min mening, absolut inte. Ett headset ska i första hand låta bra för mig, men dess andra viktigaste funktion är att jag ska låta bra hos andra. Detta är två grundplattor som resten av ditt headset ska stå på, och här han man aktivt valt att amputera ena benet. Det spelar ingen roll hur mycket brusreducerande AI eller smarta reglage som finn på medföljande mjukvara, mikrofoner fungerar bäst när man riktar rätt del mot munnen. Självklart kommer dina medspelare höra vad du säger, men detta är inget man vill lyssna på under vare sig kortare eller längre stunder.

Slutligen var det då ljudet som du lyssnar på. Det är tyvärr inte mer än okej, nästan bra, men inte riktigt. Självklart hittar du en knapp för digitalt 7.1 ljud i mjukvaran, vilket fungerar riktigt bra i förstapersonsspel, och du kommer utan tvekan att höra polarna när de vrålar på discord, men högre upp och längre ner på skalan är ljudet väldigt grötigt. Trots fipplande med EQn i mjukvaran lyckas jag inte bli nöjd. Basen är grötig och för svag, medan diskanten är ett virrvarr av övertoner, allt för tätt packat mot det dominerande mellanregistret. Det är inte låter inte dåligt, men för det här priset hade jag verkligen förväntat mig mer. Drivelementen i själva hörluren är vinklade 12º för att få in ljudet direkt i hörselgången, vilket kanske låter bra i teorin, men personligen tror jag att detta kan vara en bov i dramat. Örat är utformat för att ta emot ljud hela vägen, inte bara rätt in i hörselgången, lite som att försöka skriva med bara sex av tio fingrar.

Adapter för mer frekvent förekommande USB-uttag medföljer.

 

Jag är inte ledsen eller arg, jag är besviken. Sen ser jag det tänkta priset och blir fundersam. Detta är inte en premiumprodukt förutom i komfort och trådlös uppkoppling, men de viktigaste byggstenarna i ett headset finns inte där. Om du verkligen vill ha ett ASUS ROG headset, köp då den trådade varianten.


Specifikation

Interface: Wireless
Connector: 2.4Ghz,BT
Support Platform: PC, MAC, PlayStation® 4, PlayStation® 5, Nintendo Switch, Android, Bluetooth device
Driver Material: Neodymium magnet
Driver Size: 50 mm
Headphones Impedance: 32 Ohm
Headphones Frequency Response: 20 ~ 20000 Hz
Microphone Pick-up Pattern: Bi-directional
Microphone Sensitivity: -37 dB
Microphone Frequency Response: 100 ~ 10000 Hz
AI Noise Cancelling Microphone: Yes
Active Noise Cancellation: No
Channel: Virtual 7.1
Battery: 1800 mAh
Foldablility: Yes
Weight: 310 g
Extra ear-cushion: Yes
Color: Black
Cable: USB-C charging cable: 1 m
Accessories: User guide, ROG Hybrid ear cushion, USB-C to USB 2.0 adapter

Recensionsex tillhandahållet av Asus. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar