Razer Stream Controller

"One controller to bind them all.... The shortcuts that is!"

av Fredrik Olsson

Aspirationerna är bra höga när nu Razer ger sig in i streamingvärlden på riktigt med Razer Stream Controller. En sambandscentral för streamers och produktivitetstörstande personer! In med dess USB-C kabel in i dator, sparka igång Razer Synapse och se om den hittas! Kan en ny utmanare till Elgato Stream Deck äntligen uppenbarat sig? Vi får väl se…


Den platta lilla plattform som döljer sig i Razers ask är en strömlinjeformad pjäs som direkt ur boxen snabbt hittas och ber dig ta ner programvaran Loupedeck – ett program som liknar Stream Decks programvara. Denna programvara är vad som speglas i de tolv monitorknappar som finns på Razers Stream Controller. Den kommer även med sex reglagerattar samt åtta profilknappar – vilka alla är till för att ge dig som användare största möjliga mängd av alternativ under tiden du arbetar, streamar eller bara lyssnar på musik. Sett till vad du faktiskt kan göra med denna kontroll är helt upp till dig, och ger dig möjlighet att koppla kortkommandos direkt till specifika program själv, eller rentav ta ner olika uppsättningar av inställningar från online där allt redan är uppsatt och redo att köras. Det kan vara kortkommandos för allt från Cubase, Streamlabs OBS, Audacity, Premiere Pro, Photoshop… Just denna mängd valalternativ gör Stream Controllern till ett vasst verktyg i rätt händer.

Men denna mängd av alternativ ger även huvudbry då det även gäller att ha både tid och ork att sätta sig in i hur den fungerar. Under våra tester märktes det att enheten var för mer avancerade eller tech-savvy individer, och är definitivt något som bör påpekas extra noga. Där Stream Deck mer eller mindre föll de flesta i smaken mest på grund av sin intuitiva design och lättillgänglighet, så bjuder istället Stream Controllern på en ofantlig mängd mer val. Val som kan kännas överväldigande.

Men som med det mesta handlar det om att testa sig fram och gör man det löser det sig alltid. Bra exempel på saker som inte riktigt framkom är att de tolv knapparna som finns på fronten är swipe-bara, vilket innebär att om du t.ex. har ställt in flera sidor av snabbkommandon, behöver du bra dra över yta åt exempelvis höger, och vips når du sida två. Just dessa välgenomtänkta designval går igenom alla aspekter av Stream Controllern.

Reglagen kan ställas in individuellt, profilhanteringen är djup och den rena mängd av inställningsmöjligheter som ges är otrolig. Än mer intressant blir det när man i Loupedeck även kan ställa att programmet känner av vad som körs – och ändra förinställda knappar på Stream Controllern därefter. Startar du exempelvis Photoshop, så kan knappar bytas automatiskt till dess snabbkommandos och ikoner. Öppnar du därefter Cubase eller Premiere Pro så anpassar sig Stream Controllern automatiskt till de istället. Vad detta innebär är att Stream Controllern blir alltmer ett välsmort verktyg i en PC-användares arsenal.

Här kan flertalet profiler placeras t.ex.

Smakar det, så kostar det!

Nog finns djupet, men det kommer bokstavligen till ett högt pris. I nuläget är dess riktpris (via Razer själva) på hela $269.99 vilket ungefär landar någonstans mellan 2 800 – 2 900 kronor. Detta är dubbelt så mycket som exempelvis Stream Deck MK.2 som har fler knappar (dock utan hjulreglage och profiler). Nu är det förvisso äpplen och päron, då djupet är avsevärt större på denna enhet, men ändå, för de mer lekmannamässiga användarna där ute skulle jag säga att detta är lite overkill. Inte nog med det så är den inte heller perfekt.

I vissa fall kan man få problem när och om vissa program installeras efter programvaran Loupedeck installeras. Den automatiska övergången mellan program fungerar i regel, men har ibland inte gått över till rätt inställningar. Dessa saker var inga som händer frekvent, snarare tvärtom, men är ändå barnsjukdomar som också bör tas med i åtanke om ett köp skulle vara intressant för dig.

Gör dina val i programvaran Loupedeck.

Vad som i slutänden vinner över mig är inte bara dess rena design, stora djup och tydliga användning i mängder av program – utan märkligt nog dess haptiska feedback och intuitiva gränssnitt. Idag är vi inte vana vid att såna här enheter ska ha haptisk feedback som känner av när du trycker in en längre tid (vilket till och med kan ställas in att göra saker om tillräckligt med tryck ges), men just att en teknik som liknar mobiltelefonshantering även är möjlig här är något som gynnar intuition. När detta slutligen klickade hos mig, skrollade jag tidslinjer i Cubase, zoomade in i Photoshop projekt eller helt sonika höjde eller sänkt musikvolymen – allt via Razer Stream Controller.

Att Razer Stream Controller fungerar på både Windows såväl som Mac ökar användningsområdet, parat med mängder av inställningsmöjligheter som automatiskt kan ändras utifrån vad du använder för program i stunden gör detta till ett drömverktyg för entusiaster. Ja, för mer ordinära användare kan det vara överväldigande och egentligen onödigt, men för de som verkligen vill justera saker och ting mer djupgående, då är detta en stark rekommendation.


Specifikation
  • Systemkrav: macOS X 10.14 (och senare), Windows 10-system, Loupedeck-programvara
  • Storlek: 151 x 101,5 x 30,2 mm.
  • Vikt: 210 g (endast strömkontroller), vinkelstativ är 216 g (inklusive avtagbart stativ)
  • Gränssnitt: 12 LCD-pekknappar, 2 sido-LCD-skärmar, 6 multifunktionsrattar, 8 multifunktionsknappar
  • Anslutning: 2 meter USB-A till USB-C-kabel
  • Inuti kartongen/paketets innehåll: Razer Stream Controller, 2 meter USB-A till USB-C-kabel, löstagbart stativ

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Razer Stream Controller. Lägsta pris 269.99 Euro enligt Razer 2022-08-30.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar