Länge har tangentbordstillverkarna fått fritt spelrum i Sverige, men nu har en ny utmanare klättrat upp på scenen, som kombinerar flera aspekter: flexibilitet, kompakthet och en känsla av premium. Men når nya Everest 60 de bergshöga toppar som tillverkaren lovar eller kommer de knappt ut ur dalgången? Vi sätter oss ner för att både arbeta och spela för att ta reda på just detta!
Med smala kanter runt tangenterna ser Everest 60 inte ut mycket för världen. Dess kompakta design är genomtänkt och försedd med en smakfull aluminiumyta – i alla fall på de platser som kan ses. I vårt fall recenserar vi ett tangentbord i amerikanskt utförande (europeiska är på väg), men trots detta är detta några av de mest sköna brytare vi upplevt på länge. Testexemplaret kom med Everest 60:s brytare som heter ”Tactile 55”. Det finns två andra brytare att välja mellan (Linear 45, Linear 45 Speed) men just dessa var otroligt sköna att arbeta med. Cherry-brytare med ett dämpat, nästan mjukt men samtidigt med tydlig registrering gör att de snabbt blir en ny favorit. Visst hämmas jag till viss del av tangentbordets extremt kompakta design, där Enter-knapp, höger Shift och piltangenter placerats direkt runt varandra. Nu är detta i högsta grad en fråga om vana, och skulle du använda tangentbordet så som jag gjorde, blir detta längre fram ett icke-problem. Men visst, det bör sägas att om du är väldigt konservativ sett till var du vill ha några specifika knappar, kanske det är värt att tänka över en eller två extra gånger innan ett eventuellt köp.
Nåja, tangenternas mjukhet ackompanjeras av ett smart tänk där denna ursprungliga tenkeyless keyboard kan adderas en numpad. Everest 60 har nämligen en separat sådan som kan vara värd att införskaffa om man är en ’boomer’ som mig, och konstant använder numpad-tangenterna för diverse saker. Den säljs dock separat (cirka €50) och är en potentiell extra kostnad – så ha det i åtanke. Det fiffiga här är att på sidan av Everest 60 tangentbordet finns små skydd som sitter fast med hjälp av magneter och lyfter man bort en sådan kan man oerhört simpelt föra in numpaddelen, varpå den fästs fast av egna magneter. Att detta sköts med USB-C gör även att det är en snabb historia, och att den direkt hittas i din dator. På grund av detta kan du dessutom själv välja om du vill ha numpad delen på den högra eller vänstra delen av tangentbordet och kan därför ses som något betydligt mer unikt (jag tittar på er vänsterhänta där ute) som annars inte ses ofta.
Utöver detta, finns Everest 60 i mängder av färgkombinationer, så är du ute efter att få tag på ett tangentbord som matchar din personlighet (utöver det du givetvis kan ändra i dess RGB belysning), ja då är detta något för dig. Med ett tiotal olika tangentbordsutseenden blir det lätt att hitta en som passar just dig.
Mountain bjuder även på en gedigen och välutformad programvara i sin Base Camp. Här kan du smidigt och intuitivt ändra effekter, skapa makros eller binda kommandos enkelt. Men det som egentligen står ut mest är de redan nämnda brytarna. För utöver att de är sköna är de oerhört tysta. Mountain skryter i sin marknadsföring kring hur de utformat hela konstruktionen av tangentbordet till att vara så tystlåtet som möjligt, och ärligt talat stämmer det faktiskt. De tummar inte på komforten, utan adderar till den snarare genom att få de dämpade nerslagen knappt märkas av, samtidigt som de i sig upplevs väldigt distinkta. Riktigt bra kan man lugnt säga!
Vad som däremot inte är lika bra är påverkan på din arma plånbok. I nuläget kostar detta minimalistiska tangentbord runt $140 (cirka 1 440 SEK), och även om det inte är det dyraste är det ändå en saftig summa för något så litet. Det är i alla fall vad jag kan säga för gemene användare, där de mest ska spela lite spel. För en person som sitter vid datorn betydligt mer, om det så är en Youtuber, professionell spelare eller bara någon som sitter oftare – då blir priset mer förståeligt. På det sättet jag själv suttit med tangentbordet, om det så är spel, skrivande eller allmänt användande är Everest 60 underbar. Just den skönt mjuka men taktila känslan i brytarna vinner över mig stort, och därför blir det svårt att inte rekommendera den. Dess minus är givetvis dess storlek, men är ni redan van vid tenkeyless tangentbord (även om numpad kan köpas till), eller framförallt om ni inte vill ändra på placering av några få knappar, då kanske detta inte är för er. Men för alla andra, kommer ni inte bli besvikna över dess robusta konstruktion, sköna brytare eller smakfulla design. Redigt så det förslår!
Färg: Midnattssvart
Switch: Typ 3-Pin Hot-Swappable MOUNTAIN
Brytaruttag: 3 & 5-stifts kompatibel
Stabilisator: Cherry (plåtmonterad, smord och klippt)
Layout: Anpassad, 64 nyckel US-ANSI
Bakgrundsbelysning: RGB
Key Rollover: NKRO över USB
Omröstningsfrekvens: 1000Hz / 1ms
Keycaps: PBT dubbelskott med genomskinliga legender
MCU: Cortex M0
Inbyggt minne: Upp till 5 profiler
On-the-Fly System: Även om FN Funktionstangent
Anslutning: USB typ-C
Gränssnitt: USB 2.0
Produktens mått: 115×307,2×46,44 mm (LxBxH)
produkt vikt: 768g
Material: Topplock i aluminium, ABS bottenkåpa, Skum, Silikon
Programvarusupport: Base Camp™
Garanti: 2 år
Tillbehör som ingår: Keycap & Switch combo borttagningsverktyg
USB Typ-A till C-kabel (1,6 m)
MOUNTAIN Sticker Pack
Riser fötter (utbytbara magnetiska fötter)
Recensionsex tillhandahållet av MOUNTAIN. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Denna modell kommer nå Sverige inom kort – och har ett riktpris på €139,99.