Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Logitech G502 LIGHTSPEED Trådlös gamingmus

Logitech G502 LIGHTSPEED Trådlös gamingmus

av Fredrik Olsson

Än en gång har Logitech stigit ner från himlen, och med ett bländande leende proklamerat ”En ny mus finns att skåda!”. Och här står vi nu, med en trådlös gamingmus i en välbekant skrud. Både välkomnande och härligt uppfinningsrik. I alla fall är det vad Logitech vill ge sken av. Men frågan är om vi kommer låta oss konverteras, eller bara vända andra kinden till. Detta är G502 LIGHTSPEED!


För ett gäng år sedan kom G502 Proteus Spectrum, vilket var en mångfacetterad gamingmus, med vikter, bra optisk läsare samt RGB belysning ”up-the-wazoo”. Så vad händer nu då, jo mer eller mindre samma mus återinkallas, men är denna gång framförallt utnämnd till att vara den optimala trådlösa gamingmusen. Men skillnaderna är tack och lov fler än så…

Till att börja med så kan vi konstatera att den nya G502 LIGHTSPEED, har samma goda komfort och ergonomi som föregångaren. Musen är relativt stor, och vilar bra under handen, även om jag personligen skulle önskat aningen mer längd, men har på det stora hela en riktigt bra konstruktion som kommer serva alla typer av spelare. För att inte tala om de elva programmerbara knapparna, nya Hero sensorn på 16K, och möjlighet att ändra vikten – gör att musen verkligen känns lyxig och modern.

Men sedan kommer vi till två aspekter som adderar än mer till upplevelsen…för vissa. Dels är den Lightsync kompatibel, vilket egentligen betyder att dess RGB belysning är möjlig att synka med andra Logitech prylar, samt att du framförallt har möjlighet att välja hur den ska lysa. Sedan har vi Powerplay-kompatibiliteten som innebär att den har stöd för Logitechs musmatta laddare med samma namn. De släppte nämligen en så kallad Powerplay musmatta (och tillhörande möss), som med sina trådlösa designer, automatiskt laddades upp av Logitechs specialmusmatta. En bra idé om än kostsam sådan.

Så nu när de utökat sin gamla Proteus med 16K sensor, uppladdningsfunktion via musmatta (för de som har en sådan), bra viktmöjligheter, och framförallt bra komfort (återigen), så ställer man sig frågan. Är det värt att byta upp sig till denna om man t.ex. har en befintlig G518 eller föregångaren Proteus?

Svaret är dessvärre tråkigt, då det är båda ja och nej. Om du vant dig vid den trådlösa upplevelsen, så går det inte annat än att understryka hur väl G502 Lightspeed funkar i spel. Den är responsiv, anpassningsbar och ligger bra i handen (även om helhandsgrepp föredras). Men å andra sidan kostar bara musen nästan 1600 kronor, vilket är mycket för de flesta spelare – särskilt då dess Powerplay funktionalitet kräver att man även har Logitechs specialmusmatta, som i sig kostar runt 1100 idag.

Med det sagt, så går det givetvis bra att ladda upp enkelt via den tillhörande USB kabeln, och med en batteritid på upp till 60 timmar, så klarar man sig givetvis länge och väl. Hur som helst, allt handlar än en gång om vad du är van vid, och dina preferenser. Är du en person som vill ha en mer spartansk mus, och i ärlighetens namn med mer rundade former, jag då bör du titta åt något annat håll. Men om du är fast besluten om att köra trådlöst, högkvalitativt och framförallt med möjligheten att ändra in i minsta detalj din styrning – om så i spel eller kontorsarbete, jag då går det inte att förneka förträffligheten i G502 LIGHTSPEED.

En sista detalj, som jag vill dröja mig kvar på är dess skrollhjul, som kommer med en knapp där du kan byta mellan stegbaserat och frispinnande läge. Ja, jösses det är en sådan liten detalj jag vet – men har man en gång fått in det i muskelminnet att snabbt byta mellan frirullande skrollhjul ute på sajter, eller skönt stegbaserat läge i spel, då vill man inte gå tillbaka. Alla möss borde ha den här typen av skrollhjul.


Specifikation

FYSISKA SPECIFIKATIONER
Höjd: 132 mm, Bredd: 75 mm, Djup: 40 mm, Vikt: 114 gram, endast mus, Valbara extravikter: upp till 16 gram
AVLÄSNING
Sensor: HERO™, Upplösning: 100–16 000 DPI, Zero-utjämning/acceleration/filtrering, Maxacceleration: >40 G, Maxhastighet: >400 IPS
REAKTIONSTID
Dataformat för USB-gränssnitt: 16 bitar/axel, USB-rapporteringsfrekvens: 1 000 Hz (1 ms), Trådlös rapporteringsfrekvens: 1 000 Hz (uppdateringstid 1 ms), Trådlös teknik: LIGHTSPEED – Trådlös, Mikroprocessor: 32-bitars ARM
TEKNISK LIVSLÄNGD
PTFE-fötter: cirka 250 km räckvidd
BATTERITID (KONTINUERLIG ANVÄNDNING)
Standardbelysning: upp till 48 timmar, Utan belysning: upp till 60 timmar, 5 minuters laddning på USB 2.0 ger 2,5 timmars speltid
ÖVRIGA FUNKTIONER
POWERPLAY-kompatibel, Inbyggt minne, LIGHTSYNC RGB: 2 zoner, Mekaniskt knappfjädringssystem

Logitech G502 LIGHTSPEED. Lägsta pris 1590 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-05-21.

Recensionsex tillhandahållet av Logitech.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar