Den trådlösa samt något mindre spelmusen Pulsefire Haste 2 Mini, må avskräcka oss spelare med större händer – men om jag ska vara helt ärlig är detta en förvånansvärt välavvägd spelmus, trots sin petita storlek. Detta från en som i regel brukar ha svårt för mindre spelmöss!
I skenet av sin storebror – Pulsefire Haste 2 – kommer denna tämligen lilla variant, med den slugt uttänkta formuleringen ’mini’ som addering till dess namn. Något som direkt märks när den trådlösa samt lågprofilerade spelmusen hamnar under handen. Med enbart 59 g i vikt, 115 mm i längd samt 63 mm i bredd är det en blygsam ambidextriös spelmus milt sagt. Men låt inte dess små dimensioner lura dig, det visar sig snabbt att den lilla rackaren färdas kvickt över samtliga ytor, och gör detta på ett tillfredsställande precist sätt. Mycket på grund av den HyperX 26K-sensor som kan mäta upp till 650 IPS i hastighet. Med andra ord lyckas den vara rapp nog för de som behöver det, utan att tumma något på avläsningshastigheten från sensorn.
Under daglig användning, såväl som medan du spelar kommer allt detta till sin spets. Den kvicka respons som krävs för FPS-spel är fullgod, såväl som när du behöver använda den för bildredigering. Visst hade jag personligen gärna sett en större storlek (förhoppningsvis täcker vi dess storebror snart), men otroligt nog känner jag ändå att musens låga profil (höjd som toppar av vid 35 mm) placerar sig väl även för mig under såväl spel- som normal användning. Helhandsgrepp är alltså möjligt även för mig, även om klo-grepp nog är att föredra med tanke på storleken. Oavsett är det intressant å se att båda dessa tillvägagångssätt faktiskt fungerar.
Dessa HyperX-brytare levererar ett tydligt, om än aningen dämpat klickljud, vilket jag verkligen gillar. De osar kvalitet, något som sedan sjunker in ytterligare när HyperX dessutom sett till att spelmusens brytare ska klara upp till 100 miljoner klick under sin livslängd – något om ändå är en ansenlig mängd. I övrigt – sett till knappar i alla fall – kommer den med två sidoknappar på vänstersidan, en DPI-knapp, samt ett stegbaserat skrollhjul. Ett skrollhjul vilket huserar den enda plats där en någorlunda timid RGB-belysning kan hittas – samtidigt som dess sköna motstånd gör den till en lättanvänd sådan, oavsett om det är för spel eller annat.
Om vi hoppar över till programvaran, är det HyperX NGENUITY som den så fint döpts till. I mångt och mycket duger den utmärkt då den är intuitiv lätt att använda sig av, såväl som att den ger dig som användare ett gäng funktioner. Ställa in skrollhjulets RGB-belysning, byta funktioner på knapparna samt ändra DPI-profilernas hastighet; allt du behöver finns här. Givetvis även möjlighet att sänka ’polling rate’ (1K Hz som standard) eller ’lift-off distance’. Den senare ger dig valet att låta musen känna av antingen underlaget från 1 eller 2 mm avstånd i upplyft tillstånd. En detalj mycket riktigt, och inget unikt kanske, men det förmedlas tydligt i programvaran och kändes värt att ändå nämna.
Slutligen har vi batteritid samt anslutningslägen att beröra. På en laddning får du ungefär 100 timmars batteritid, och givetvis kan du använda dig av musen även medan den laddas via dess medföljande USB-C laddningskabel. En idag nästan standardiserad batteritid för denna typ av spelmus, men ändå imponerande, särskilt med tanke på att den samtidigt kan nå 26K DPI, och har ett visst mått av RGB-belysning i sig.
Sedan har vi multianslutningslägen; vilket innebär att du kan ansluta till en dator via USB-dongel (2.4 GHz) eller blåtand. Bytet mellan dessa sker med ett litet reglage på undersidan av musen, och är väl i sig tämligen rättframt. Att använda detta reglage är tacksamt enkelt, och då det i sig är riktigt stelt, lär den inte förflytta sig av sig självt i första taget heller. Nåja, allt detta är inte detta direkt något unikt. Det är dock nu när vi har börjat rada upp ett gäng smådetaljer som gör att musen – om än en kvalitativ sådan – börjar urskönja en tydlig svaghet; den är lik helt enkelt väldigt många spelmöss på marknaden idag.
Värd att köpas – och för vem?
På det stora hela är inte Pulsefire Haste 2 Mini Wireless en revolution – utan snarare en återhållsamt framtagen evolution. För användare med mindre händer, men med stora planer för ’gaming’ kommer denna mus vara ypperlig. Rent funktionellt har den egentligen inga direkta nyheter – även om dess höga DPI, snabba sensor och tillfredsställande ’under-arbete’-känsla når höga höjder. Det är när vi sneglar mot dess prisbild som saker och ting blir mer kluvna. Det går inte förneka dess goda kvalitet – men inte heller att den kommer med aspekter vi sett i många andra spelmöss, vilket gör mig aningen mer tveksam när dess standardpris är på runt 1 100 SEK. Ambivalensen har sitt ursprung i att den större HyperX Pulsefire Haste 2 idag kan hittas för runt 800 SEK på den svenska marknaden. Förvisso finns även denna då och då för ett nedsatt pris, men det gör det hela lite knepigare. För många lär den ordinarie modellen vara den du bör köpa (även om vi givetvis ännu ej testat den bör nämnas) – medan denna minivariant lämpar sig för de med mindre händer. Båda är bra för olika personer, och för sitt riktpris kan detta vara ett bra köp i sig. Bara du vet vad som passar din hand. Det är storleken som behöver matchas och inget mer.
Fotnot. Denna modell kommer i två utföranden; svart eller vitt.
- Form: Symmetrisk
- Sensor: HyperX 26K-sensor
- Upplösning: Upp till 26000 DPI
- DPI-förinställningar: 400 / 800 / 1600 / 3200 DPI
- Hastighet: 650 IPS
- Acceleration: 50G
- Knappar: 6
- Vänster/höger knappomkopplare: HyperX Switch
- Vänster/höger knapp Hållbarhet: 100 miljoner klick
- Ljuseffekter: Per-LED RGB-belysning
- Inbyggt minne: 1 profil
- Anslutningstyp: 2,4 GHz trådlös / Bluetooth® 5.1 / trådbunden
- Pollingfrekvens: Upp till 1000Hz
- Batterityp: 370mAh Li-ion polymerbatteri
- Batteritid: Upp till 100 timmar
Recensionsex tillhandahållet av HyperX.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
HyperX Pulsefire Haste 2 Mini. Lägsta pris 1190 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-04-04.