Razer Kraken (2019)

av Maxx Löfström

Varför hela tiden uppfinna hjulet, när du istället kan tweaka det du har? Så verkar Razer tänka när de släpper ett nytt Razer Kraken gamingheadset. Ett headset som egentligen funnits ett par gånger med lite skillnader i specs – men här står vi med ett bultande headset över öronen, dundrande allt från klassisk musik, spelljud eller hårdrock. Ja, de har testats ut och in, och här kommer utlåtandet!


Förståeligt nog så är det säkert en fråga som dyker upp. ”- Men vad är det för skillnader mellan det här headsetet och dess föregångare?”. Det är en väldigt legitim fråga, så här kommer det snabba svaret. Ny aluminium ram i ramen ovanför huvudet, en förbättrad mikrofon som ska vara bättre på att ta bort oljud och nya gelefyllda öronkuddar som Razer säger ska förhindra att det helt enkelt blir för varmt inne hos öronen.

I övrigt är mycket sig likt. Dess 3.5 mm kontakt gör det viktigare med ett dedikerat ljudkort, då du kan få ut mer av lurarna genom att helt enkelt ha ett bättre sådant. Annars ser vi ett förvånansvärt högt frekvensomfång (12 Hz – 28 kHz) i de 50 mm drivelementen, impedans på 32 Ohm, 109 dB i känslighet och tvinnad (faktiskt med en egenframtaget kevlar) kabel . Det enda som står ut är mikrofonen som enbart rör sig mellan 100 Hz – 10 kHz (förvånansvärt lågt), och en ganska standardmässig en-direktionell utdragbar mikrofon. Dessutom finns en kontroll på kabeln för att reglera ljudvolym och stänga av mikrofonen – men det är givetvis något vi sett förut.  

Hur är då upplevelsen med det nya Kraken gamingheadsetet?

Dess största styrka är dess komfort som verkligen står ut. De gelefyllda och formbara öronkuddarna ligger mjukt mot huvudet, och gör att långtidsspelande görs utan några som helst problem. Att vikten känns väldigt balanserad – förmodligen tack vare dess fodrade huvudband och lätta aluminiumram gör att spelare som eftersöker komfort före allt – här har hittat hem.

Men sedan kommer vi in på ljudbilden, som egentligen uppfattas som acceptabel. Visst kan du få förbättring med ett dedikerat ljudkort – men då jag testar detta med Creatives SoundBlasterX G5 (externt ljudkort) så måste jag säga att jag ändå är lite besviken. Ljudbilden uppfattas artificiell och plastig och helheten känns grötig. I alla fall när det kommer till musiklyssnande. I spelomgångar så gör det sig bra – med en bra bredd över hela spektrumet, och en bas som med flit är aningen överdriven, men som gör sig bra i spel. Jag hade önskat se en bättre kvalitetsstämpel här, och även om det knappast är skräp, utan faktiskt en helt okej produkt, så hade större fokus på ljudbilden varit fördelaktig.

Sedan har vi mikrofonen som är duglig men även här lite av ett frågetecken. Visst är ljudbilden ren, men det känns som att utvecklingen haltat och att de behöver snegla mot andra tillverkare som kommit längre. Men samtidigt, så kommer du som ”casual”-spelare finna att den duger alldeles utmärkt. Särskilt sett till priset på 79.99 euro gör att det är helt okej, då du ändå får en bra helhetsbild – oavsett om du vill använda den till PC, Xbox One, Playstation 4, Nintendo Switch eller mobiltelefonen.

Avslutningsvis kan vi hålla oss lite på utseendet som denna gång kan varieras. Den nya Razer Kraken kommer i fyra utföranden (klassiskt Razer-grönt, helsvart, rosa och svart-blått), så för er som vill hitta er stil så ökar möjligheterna här. Överlag så kan man säga att utseendet är klassiskt Razer som känns lågmält och enkelt, men samtidigt fräscht.


Specifikation

Frequency response: 12 Hz – 28 kHz, Impedance: 32 Ω @ 1 kHz, Sensitivity (@1 kHz): 109, Input power: 30 mW (Max), Drivers: 50 mm, with Neodymium magnets, Inner ear cup diameter: 54 mm x 65 mm, Connection type: Analog 3.5 mm, Ultra-durable Kevlar™ reinforced cable, Cable length: 1.3 m, Vikt: 322 g.

Mikrofon
Frequency response: 100 Hz – 10 kHz, Signal-to-noise ratio: > 60 dB, Sensitivity (@1 kHz): -45 ± 3 dB, Pick-up pattern: Unidirectional ECM boom

Razer Kraken (2019). Lägsta pris 79.99 enligt Razer store 2019-05-02.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar