Logitech G915 TKL

av Fredrik Olsson

Vad som är nytt kan vara gammalt, men också vad som är gammalt kan vara nytt… ? Detta är frågan som bubblar till ytan med det nygamla tangentbordet G915 TKL. En tenkeyless version av den trådlösa klassikern G915 som vi recenserade för flera år sedan. Men håller den måttet än idag?


Logitechs G915 TKL är en mindre version där numlock-området är bortplockat. Precis som dess föregångare är även denna trådlös och finns tillgänglig i tre olika brytarutföranden; taktil, klickig eller linjär. Vad detta innebär är att du kan välja känslan i nerslaget. Det klickiga utförandet är sjukt tillfredsställande och för tankarna till gamla tidens skrivmaskiner, det taktila kombinerar ett mer ljudligt nedslag – samtidigt som det går rakt ner och det linjära (som vårt recensionsexemplar) är tystlåtet och rakt i sina nerslag. Inget större motstånd, utan luftigt och lättanvänt. Ja, det är egentligen identiskt med originalen – oavsett om det är som G815 eller G915 – sett till både konstruktion och känsla. Med andra ord en fantastisk skriv- och spelupplevelse under användning.

Dess kompakta metallkropp känns oerhört gedigen och med ett gäng dedikerade extraknappar i gummi känns den lika unik idag som när dess original släpptes. Förutom då att den nu är kortare i bredd i och med sin tenkeyless design. För spelare innebär det egentligen inga större skillnader om man redan är van vid serien – men för nya är det ett taktilt och responsivt tangentbord som fungerar i alla situationer. Nu än mer lätt att ha med på exempelvis LAN, turneringar och liknande.

Återigen är det ett RGB-upplyst tangentbord där varje tangent tydligt kan urskiljas och trots att det är trådlöst ändå lyckas hålla länge sett till sin batteritid. Visst, det är inte i närheten av Logitech MX Keys eller POP Keys – där det handlar om år av batteritid, utan snarare 40 konsekutiva timmar i rad av arbete. Det behöver således laddas lite från och till, men blir aldrig ett gissel, utan snarare en tidsrymd mellan laddningarna som känns bekväm. Du kan dock få ännu mer användning ur tangentbordet då det går att skifta mellan USB-dongel och blåtand. Använder du blåtand finns det alltså ännu mer batteritid att hämta här samt att det möjliggör möjligheten att smidigt växla mellan exempelvis en stationär dator och en bärbar sådan.

Vad som även är bekvämt är detta TKL tangentbords lilla form som möjliggör ännu lättare kan smuggla med det i väskan till skolan eller arbetet. Däremot för spelare finns en tydlig skillnad: avsaknaden av G-knappar (inställningsbara makro- eller funktionsknappar). På G915 satt dessa till vänster om tangentytan, men här lyser de med sin frånvaro. För mig personligen gör detta inte så mycket, utan är mer förståeligt med tanke på målet att få ner bredden. Det är bara att det varit en stapel från Logitechs sida att jag mer blev förvånad att de saknades.

Håller G915 TKL i jämförelse med dagens TKL tangentbord?

Det korta svaret är ”ja för bövelen!”. Nog har denna typ av tangentbord kommit långt, men trots det står sig detta som en otrolig utmanare på denna scen. Visst vi hade gärna sett att Logitech gjort mer för att föryngra tangentbordet (det finns dock i vitt utförande åtminstone, och det är ändå något), men å andra sidan… varför ändra något som funkar? Komforten är enastående, valen av brytare och Logitechs (som vanligt) oerhört välgjorda programvara plussar på ännu mer. Att den sedan har de där fiffiga extraknapparna för musik, ljus och avstängning av Windows-tangent gör det bara så mycket mer lockande. Detta må vara en äldre variant i en ny form… men oj vad den håller än idag!

Det må sakna dedikerade G-knappar. Men givetvis kan du ställa in andra knappar som du vill.


Specifikation

FYSISKA SPECIFIKATIONER

 • Längd: 368 mm
 • Bredd: 150 mm
 • Höjd: 22 mm
 • Vikt (utan sladd): 810 g
 • Sladdlängd: 1,8 m

TEKNISKA SPECIFIKATIONER

GL Tactile-tangentbrytare med låg profil:
 • Avstånd till aktiveringspunkten: 1,5 mm
 • Aktiveringskraft: 50 g
 • Totalt avstånd: 2,7 mm
Batteritid:
 • 40 timmar (100 % ljusstyrka
Inbyggt minne:
 • 2 ljusprofiler
 • 3 makroprofiler
Andra funktioner:
 • Trådlös LIGHTSPEED
 • Bluetooth
 • LIGHTSYNC RGB, belysning per tangent
 • Dedikerad mediekontroll och kantlöst volymhjul

Recensionsex tillhandahållet av Logitech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar