Logitech MX Keys

av Fredrik Olsson

Med de mängder av gamingfokuserade tangentbord som recenserats, så är det därför extra intressant att ta sig an ett tangentbord som istället fokuserar på produktivitet. Det trådlösa MX Keys har med sin extremt låga profil, slimmade design och väldigt medvetna konstruktion ett löfte om att verkligen göra skillnad när det kommer till appar och program – nåja, vi får väl se om den saken.


Med ett tangentbord fokuserat på produktionsverksamhet – så är det väldigt tydligt att MX Keys siktar in sig på en publik som snarare använder program såsom Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Office-program eller andra liknande verktyg än bara gaming. Du kan lätt föra över hela projekt, med tangentbordets Easy-Switch-funktion mellan tre olika system, där kompletta projekt enkelt förs vidare från en dator till en annan genom en enkel knapptryckning. Men framförallt att själva tangentbordet samtidigt kan vara kopplat mot upp till tre system (exempelvis en PC, en Android-mobil och en Mac), där du genom att trycka på en av tangentbordets Easy-Switch-knappar byter källa för tangentbordet. I korthet – du kan sitta på PC och skriva ett dokument, kopiera dokumentet, trycka på Easy-Switch-profil 2 som exempelvis är en jobbdator, och vips så följer både dokumentet och tangentbordet med till den datorn – och vips så fortsätter du arbeta vidare där. Det fiffiga är att tangentbordet kan kopplas antingen via en dongel eller rakt av via Bluetooth – vilket möjliggör kopplandet mot flera enheter. Det är upp till dig som användare.

Detta är verkligen en unik funktion som med all säkerhet kommer uppskattas på många firmor ute i landet, särskilt vad gäller grafisk design eller filmarbete – där möjligheten att byta mellan olika system, genom en enkel knapptryckning i praktiken kan innebära att du lättare kan hålla dig on-the-go, och gör ditt arbetssätt mer flexibelt. Visst saknar den lite av den kreativa lösning som kan ses i Logitech Craft, men trots det löser även MX Keys upp en hel del av det dagliga arbetet, bara i sin trådlösa härlighet.

Synnerligen låg profil!
Bildkälla: Logitech

Men nu har vi snurrat direkt in på några av MX Keys mer unika aspekter, utan att egentligen ta in de mer generella sidorna hos ett tangentbord; såsom utseende och känslan i tangenterna. Till att börja med så är dess låga profil och lätta lutning något som inte kan ändras. Det finns inga uppfällbara flikar på undersidan, så gillar du inte den lätta lutningen så kan detta vara ett (om än mindre) problem – men trots det så är den alldeles utmärkt för långa arbetsstunder. Tangenterna som även de är av ytterst låg profil, känns väldigt distinkta och alldeles lagom mjuka i nerslaget utan att för den delen kännas mosiga. Det känns snarare exakt och ärligt talat (och jag vill egentligen inte slänga mig med uttrycket) lyxigt.

Hela tangentbordet är i en grå skarp design, där mjuka kanter möter hård metallisk bakplatta. Ärligt talat är den extremt robust, vilket borgar för hållbarhet; något som passar bra ihop med den bärbarhet som ändå Logitech vill ha med tangentbordet. En bärbarhet som kräver batterikraft, resulterar oftast i att du behöver ladda titt som tätt, men inte i detta fall. Med USB-C-kontakt laddar du enkelt – och en laddning med bakgrundsbelysningen igång, håller upp till tio dagar. Men kör du utan bakgrundsbelysning, så är istället batteritiden på nära nog fem månader! Ja, för de som hela tiden är på språng, där arbetet kräver flexibilitet så förser MX Keys en enkelhet mellan olika system, utan att någonsin behöva byta tangentbord. Verkligen innovativt och effektivt!

Såhär kan det se ut om man plötsligt hoppar över till sin telefon. I detta fall är bilden från en Galaxy S9 – med muspekare och allt!

En intressant detalj är för övrigt tangentbordets belysning som lyses upp först när du rör handen över det. Det har nämligen sensorer i sig som känner av när du kommer i närheten, men även känner av om det omgivande ljuset är starkt eller svagt och anpassar sig därefter – allt för att spara ytterliga batterikraft. Att du även kan ställa in F-tangenterna ytterligare – och genom en knapptryckning byta mellan olika ”setups” – gör det hela än mer genomtänkt.

Användarupplevelsen är verkligen fantastisk, särskilt om man använder MX Master 3-musen i samband, där mus och tangentbord samtidigt kan användas på olika system – genom bara ett klick. Det som egentligen drar ner på intrycket är inte priset, som jag ändå tycker är väldigt överkomligt för ett så avancerat tangentbord, utan det är två andra saker. Den fasta formen gör att du behöver vänja dig vid lutningen, och skulle du vilja få stöd med ett handledsstöd så tar Logitech märkligt nog extra betalt för det? Ja, det finns ett handledsstöd specifikt gjort för detta tangentbord, vilket innebär att man får lägga till cirka 200-300 kronor för det – vilket resulterar i en tydlig prisskillnad. Vilket med all säkerhet exkluderar många aspirerande hemmakreatörer – streamers, bloggare eller designers. Men å andra sidan, är det ett tillval, och man klarar sig bra på bara tangentbordet, men jag skulle gärna sett att tangentbordet kom med handledsstöd, när det ändå kostar runt 1200-1300 kronor.

Avslutande ord…

MX Keys har potential att tillföra mycket till ett företags produktion, särskilt i kombination med MX Master 3-musen. Dess flexibla användningsområde, möjlighet att flytta över olika system och ärligt talat snygga utseende, gör det till ett unikt tangentbord som med all säkerhet kommer passa de som har råd. För det är just där skon klämmer lite – för att verkligen få ut det mesta av tangentbordet så skulle jag råda dig att även köpa med MX Master 3, som tillsammans ökar produktionen ännu mer då de båda kan samtidigt föras över till olika system. Men då är summan dubblerad, och är mer eller mindre riktad mot större verksamheter. Med det sagt, så står MX Keys utan problem på egna ben med sina sköna tangenter, flexibilitet och goda hållbarhet.


Specifikation

YTTERMÅTT
MX Keys-tangentbord:
Höjd x bredd x djup: 131,63 mm x 430,2 mm x 20,5 mm.
Vikt: 810 g.
USB-mottagare:
Höjd x bredd x djup: 18,4 mm x 14,4 mm x 6,6 mm.

SYSTEMKRAV
Logitech Options-programvara på macOS och Windows.
USB-port eller Bluetooth®-lågenergiaktiverad enhet med tangentbordsstöd.
USB-mottagare: Windows® 7 och senare, macOS 10.11 och senare, Linux®,1 Android 6 eller senare.
Bluetooth: Windows 8 och senare, macOS 10.12 och senare, Linux,1 iOS 9 eller senare, Android 6 eller senare.

Logitech MX Keys. Lägsta pris 1238 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-05.

Recensionsex tillhandahållet av Logitech.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar