Steelseries Xbox-designade gamingheadset Arctis 9X har fallit Nördliv i händerna – och en enorm spelsession på den gamla kryssboxen blir därför än mer nödvändig. Så frågan är om Steelseries lyckats väl i sitt försök att tillfredsställa den Microsoft-anhängande spelpubliken. På med lurarna, in i spelvärlden med Spotify dånandes i bakgrunden! Nu kör vi!
Redan från start så står det klart en väldigt tydlig grej med dessa lurar; komforten är alldeles underbar. De tygförsedda öronkuddarna ligger mjukt men bestämt över hela öronen och lyckas balansera trycket jämt. Om jag ska vara helt öppen, så måste jag säga att detta är en av de mest sköna (om inte de mest trevliga) lurar jag haft på flera år. Huvudbandets tyg sveper sig om huvudet och får även den mest nördiga recensenten att knappt känna av lurarna, medan de vilar där på min fagra skalp.
Trådlösheten är sedan det mest påtagliga, då Xbox inte haft allt för mycket tur sett till de trådlösa lösningar som funnits. Men Arctis 9X ansluts lätt och smidigt redan efter några klick, och vips så får man ett par trådlösa lurar som inte kräver någon 3.5 mm kontakt till handkontroll eller dylikt. Nej, enkelheten i anslutningen, och den extremt goda komforten, är redan så här på förhand så pass stora styrkor att de övervinner det mesta i den trådlösa kategorin av headsets.
Sett till ljudbild, så levererar Arctis 9X en ren ljudbild, där fokuset ligger på balansering och bra mellanregister. Huruvida lurarnas trådlöshet spelar in i avsaknaden av en fyllig bas lämnar jag därhän, men det går inte att förneka att basen är skral, även om det inte är ett skäl att dissa lurarna, då helheten ändå är bra. Sett till ljudet så kommer de flesta vara nöjda, särskilt för plattformen de är utformade för (Xbox One) – så där har Steelseries ändå lyckats bra, trots att ljudets dynamik fått vika lite i de nedre bastonerna.
En annan intressant aspekt är att lurarnas blåtandskoppling är användbar på flera sätt – då du samtidigt kan koppla Arctis 9X till exempelvis din telefon samtidigt, och därmed besvara telefonsamtal eller lyssna på media från den om du så önskar. Denna funktion är verkligen en stark aspekt som många trådlösa användare kan intyga. Du kan dessutom om du har en Xbox USB-dongel på PC (för handkontrollen) koppla lurarna till din dator – om du så önskar.
Men…och ja, det kommer ett ”men” här – lurarna är inte perfekta, så låt oss titta på några av deras svagheter.
Den för mig mest tydliga saken som kommit fram är att sändningen av data mellan Xboxen och lurarna är känslig, och kan resultera i enstaka signalförluster. Det vill säga under någon millisekund här och där, så tappar lurarna ljudet. Visst är det inte ofta, och inte heller direkt påtagligt, men det finns där. Men detta är något som kan variera för användare, då jag har saker som står i vägen för signalen, medan många kan ha fri sikt – och på den senare så kommer det fungera nära nog felfritt.
Sedan kommer vi till priset, som trots headsetets goda kvalitet ändå är väldigt högt. I dag går det inte heller att hitta Arctis 9X på alltför många ställen, vilket skapar priser som ibland är rentav galna. Lurarnas listpris på Steelseries ligger på 199,99 €, vilket är runt 2130 kronor. Lurarna finns även hos en och annan återförsäljare i Sverige, men där är priserna väldigt varierande på grund av vad som verkar vara låg åtkomst. Det vill säga det finns väldigt få som säljer den än så länge. Dock bör det påpekas att priset kan sjunka när lurarna letar sig ut till fler återförsäljare.
Om vi ska samla ihop intrycken, så står det klart att om du är ute efter ett Xbox-fokuserat gamingheadset så är det svårt att hitta en mer komfortabel och multifacetterad ljudupplevelse än Arctis 9X. Trots dess större prisbild, så kombinerar det blåtandsfunktionalitet med en adekvat ljudbild – som med all säkerhet kommer fungera alldeles utmärkt för de flesta konsolkramare. Lurarna håller i regel cirka 15-20 timmar på en laddning, så där går det inte att klaga. Det finns dessutom en 3.5 mm kontakt på lurarna om man vill koppla dem till sin dator på det gamla beprövade sättet. Men av någon märklig anledning så skickar inte Steelseries med en 3.5 mm kabel – utan den får man fixa själv. Lite snålt kan jag tycka med tanke på prisbilden…men men…ingen ”big deal” i det stora hela.
Drivelement:
Neodymium Drivers: 40 mm, Headphone Frequency Response: 20–22000 Hz, Headphone Sensitivity: 98 dBSPL, Headphone Impedance: 32 Ohm, Headphone Total Harmonic: Distortion < 3%
Mikrofon: 100–10000 Hz, Bidirectional, Microphone Sensitivity: -38 dBV/Pa, Microphone Impedance: 2200 Ohm, Utdragbar mikrofon
Trådlösa avstånd: 6 m, Batteritid: 20 timmar, Bluetooth version: 4.1, Bluetooth profiles
A2DP, HFP, HSP
Steelseries Arctis 9X. Rekommenderat listpris cirka 199,99€ – 2019-06-21.
Recensionsex tillhandahållet av Steelseries.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.