Jabra Elite 5

Ett gyllene par hörlurar....

av Fredrik Olsson

Jabra återkommer med en utsagd välgenomtänkt kompromiss mellan funktionalitet och pris. Nåja det är i alla fall intentionen och budskapet från tillverkaren – frågan är om det är ett onödigt mellansteg eller om det faktiskt träffar precis rätt?


När vi tidigare täckte Jabras line-up av in-ear-headsets kan man lugnt säga att det fanns stora skillnader i både funktioner och prisklasser. Allt från de billigare Jabra Elite 3 till de dyraste i och med Jabra Elite 7 Pro stod det klart att kvaliteten överlag var bra – sinsemellan alla. Men när nu Jabra släpper Elite 5 går det inte annat än att fundera varför? Inte nog med att marknaden i sig är proppad av alternativ, Jabra själva bjuder på flertalet alternativ bara i sin Elite-serie! Nåja, det får vi avgöra längre ner…

Ser vi till headsetet i sig bjuder Jabra på valet mellan två utseenden; beige och svart. Utformningen känns igen från övriga i serien, och likaså komforten som träffar rätt från start. Deras mjuka former, möts upp av valbarhet i de olika gummiproppar som medföljer. Precis som tidigare modeller bjuder dessa även på Bluetooth 5.2 support och ANC + hearthrough-support. Med andra ord har vi en god anslutning som extremt sällan laggar, aktiv ljudreducering som imponerar och hearthrough som ger dig möjlighet att plocka upp omvärldens ljud via de inbyggda mikrofonerna ( 6-mikrofonsteknik), så du lätt kan lyssna på säg en podcast och ändå höra omvärlden.

Laddningsfodralet är smidigt och lätt, och ger tillsammans med lurarna totalt 28 timmars användning – även om lurarna i sig håller i ungefär 7 timmar på en laddning. Skulle du behöva ladda kan du få en timmas användning för bara tio minuters laddning. Det är till och med som så att Jabra även i denna modell försett laddningsfodralet med QI-laddning – skulle du vilja ladda upp den smidigt på trådlöst manér.

De är försedda med IP55-stöd – vilket innebär att de är svett- och vattenskyddade. Förvisso inte lika högt som Elite 7 Pro, men ändå alldeles utmärkt för gemene person. Ytterligare skillnader är i programvaran, då dess ANC inte heller tar bort lika mycket buller som Elite 7 Pro. Den gör sitt jobb, men den låter vindljud alltmer komma igenom. En smärre detalj definitivt, men ändå värt att poängtera för att belysa skillnader mot Jabras dyraste enhet.

Vad däremot denna Elite 5 har är Spotify Tap – vilket är en smidig genväg på den vänstra earbuden (snäckan), och gör att du när som helst kan starta och spela upp Spotify. Detta är en enkel men effektiv addering, som hjälper de på språng att smidigt nå sin musik, utan att behöva lyfta mobil. Särskilt under joggingrundan eller på löpbandet är detta en klar fördel.

Ja, på det stora hela har Jabra skurit ner lite här och var på funktionaliteten. Det tar aningen längre tid att ladda upp till en full laddning, kortare tid med batteri och vattenskyddet (IPxx). Men om vi tittar på prisförändringen känns det ändå grundat. Där ’high-end’ modellen Elite 7 Pro kostar runt 2 100 kronor, har Jabra skurit ner priset på denna till istället 1 600 – 1 700 kronor. Bara i denna kontrast kan jag känna att hörlurarna väger upp sitt pris relativt bra. Ljudbilden är mer eller mindre densamma – både sett till lyssningsljud och mikrofon – som sin dyrare storebror, och ger en välrundad tyngd som kommer uppskattas av de flesta användare. Det är helt enkelt kvalitativt rakt igenom, vilket är toppen. Något som byggs på ytterligare med Jabras mobilapp, som förser dig med EQ och möjlighet att byta inställningar ’on-the-fly’.

Frågan jag ställer mig dock är huruvida det inte är värt att skippa på fler funktioner för att spara fler slantar? Exempelvis har Jabra även Elite 4 Active och Elite 7 Active vilket i sig är förnämliga in-ear-headset också. Bara på Elite 4 Active kan du spara ytterligare en slant då de i nuläget ligger runt tusenlappen.

Det är just i denna mängd headsets som Elite 5 tappar bort mig. Jag vet inte riktigt varför man skulle välja denna – även om den mycket riktigt är riktigt välgjord och välljudande. Kvaliteten är där, och du som köpare kommer definitivt vara nöjd, men samtidigt… varför inte köpa någon av de billigare valen hos samma tillverkare? Svårt att svara på, även om jag vet att du kommer vara nöjd med denna. De få skillnaderna från Jabras lyxigaste modell gör att denna ändå finner sin plats – och är det så du specifikt är ute efter några av de funktioner som denna har, då är det bara att köra. Om du är osäker, bör du plugga på vilka exakta funktioner du vill ha innan du slår till.


Specifikation
 • Aktiv brusreducering (ANC): Hybrid ANC
 • Inställbar HearThrough: Ja
 • Ljudisolerande passform: Ja
 • Tryckavlastning i örat: Ja
 • Brusreducering under samtal: Ja
 • Högtalarstorlek: 6 mm
 • Högtalarbandbredd (musikläge): 20 Hz – 20 000 Hz
 • Högtalarens bandbredd (i samtalsläge): 100Hz – 8 000 Hz
 • Ljud-codec som stöds: AAC, Qualcomm® aptX™, SBC
 • Mikrofontyp: MEMS
 • Antal mikrofoner: 6
 • Mikrofonbandbredd: 100Hz – 8 000 Hz
 • Total musiktid ANC av (öronsnäckor och laddningsfodral): Upp till 36 timmar
 • Musiktid ANC av (öronsnäckor): Upp till 9 timmar
 • Musiktid med ANC (öronsnäckor): Upp till 7 timmar
 • Total musiktid med ANC (öronsnäckor och laddningsfodral): Upp till 28 timmar
 • Trådlös laddning: Ja
 • Laddningstid: Upp till 180 minuter
 • Snabbladdning: Upp till en timmes användning vid laddning av öronsnäckorna i tio minuter i laddningsfodralet
 • Standbytid: Upp till 275 dagar
 • Viloläge: Ja
 • Batterityp: Laddningsbart litiumjonbatteri

Recensionsex tillhandahållet av Jabra. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar