Jabra Elite 7 Pro

av Fredrik Olsson

Portabilitet, ditt namn är Jabra! Med nya Jabra Elite 7 Pro vill tillverkaren vara lika mycket elitistisk som professionell (?), men frågan är om det faktiskt håller hela vägen, och om de små rackarna är så bra som tillverkaren viskar om i dess namn.


Dessa nya öronsnäckor från Jabra kommer med Bluetooth 5.2 support, och låg vikt (5,4 g per snäcka) samtidigt som de ändå har en välbalanserad sådan, vilket får dem att sitta bra i öronen. Sett till funktioner kommer själva laddningsfodralet med QI-laddning (trådlös laddning) och själva öronsnäckorna ruvar på cirka 8 timmars batteritid, med möjlighet till upp till 30 timmar om man laddar ytterligare med hjälp av det portabla laddningsfodralet. Att de dessutom kommer med tre set gummikuddar gör att du kan hitta en passform som känns bättre och lättare håller sig kvar i örat, om så önskas.

Allt detta resulterar i ett väldigt kvalitativt par lurar som övertygar inte bara genom den goda ljudkvalitet de uppvisar – både sett till lyssning och mikrofonljud – men även med de extra funktioner som kommer med HearThrough där öronsnäckornas mikrofoner plockar upp omgivningen för en slags medlyssning av omvärlden, och ANC (aktiv brusreducering) som istället sänker ljudet utifrån, är båda välkomna tillägg som verkligen fungerar ypperligt. Den redan utmärkta ljudkvaliteten, utmärker sig även den, särskilt genom att vara välbalanserad och inte allt för fokuserad på för hög bas. Skulle du vilja påverka ljudet finns det möjlighet att justera i Jabras Sound+ app, där EQ finns på det sättet att det existerar ett gäng förgjorda ’presets’.

Är Elite 7 Pro felfritt?

Själva ytan på de små lurarna är ganska hål och kan lätta leta sig till marken skulle du fumla lite – en aspekt som kan vara värd att ta upp, om än högst liten. Vad som däremot inte är litet är priset. Dessa små lurar kostar över 2 100 kronor vilket skulle vara förståeligt om de var ofelbara. Dessvärre har de (om än sällan) tappat anslutningen till telefonen, eller bara fått en av öronsnäckorna att hittas, och för detta pris bör det vara ofelbart ärligt talat. Men med det sagt är det inget som händer ofta och går lätt att åtgärda genom att bara ”glömma” headsetet i telefon och ansluta på nytt, så löser det sig i regel. Jag tror att det stora hindret egentligen är kvaliteten genom hela serien, och framförallt i Jabra 3 Elite som vi recenserade en tid tillbaka. De lurarna ligger på strax under 900 kronor, men har på många sätt och vis samma goda prestanda. Ja dessa lurar har aningen bättre batteritid, och saknar aktiv brusreducering, men detta är egentligen ingen jätteförlust, särskilt om man ser till den enorma prisskillnaden.

Allt detta gör att det blir svårt att veta hur man ska ställa sig inför Jabra Elite 7 Pro, för de är sannerligen inte dåliga, snarare tvärtom. De ger en god komfort, utmärkt ljudbild och kommer med bra funktioner som lyfter den ännu högre. Bortser man från priset, kan jag dock säga att potentiella köpare av detta headset ändå kommer få en väldigt god upplevelse – inte bara under stunder av musiklyssnande eller samtal, utan även när man smidigt använder dess knappar som finns på sidorna av öronsnäckorna. Jabra har skippat touchkontroller och istället fört in distinkta knappar, med vilka du kan aktivera HearThrough, ANC och ta emot samtal på ett sätt som känns lätt och framförallt fortfarande komfortabelt. I många andra fall trycks öronsnäckorna in i öronen och skapar obehag, men inte med dessa. Snarare bibehåller de mycket av sin komfort hur hårt du än trycker till de, vilket är unikt, och faktiskt i slutänden blir varför de höjer sig från inunder tyngden av sitt mer påkostade pris. Att Jabra lyckats så väl med dessa öronsnäckor är på grund av lång god erfarenhet inom segmentet, och jag kan inte annat än rekommendera dessa starkt, trots sitt mer uppsvällda pris… det är ändå ett fantastiskt bra headset.


Specifikation
  • Högtalarstorlek
   6 mm
  • Högtalarens frekvensomfång
   20 Hz – 20 kHz (musikläge)/100 Hz – 8 kHz (samtalsläge)
  • Ljudkodex som stöds
   Qualcomm® aptX™, SBC
  • Mikrofontyp
   4 × MEMS
  • Mikrofonbandbredd
   100 Hz–8 kHz
   Ljud
 • Batteri
  • Total musiktid (öronsnäckor och laddningsfodral)
   Upp till 28 timmar
  • Musiktid (öronsnäckor)
   Upp till sju timmar
  • Laddningstid
   Upp till tre och en halv timmar
  • Snabbladdning
   Upp till en timmes användning vid laddning av öronsnäckorna i tio minuter i laddningsfodralet
  • Standbytid
   Upp till 75 dagar
  • Batterityp
   Laddningsbart litiumjonbatteri

Recensionsex tillhandahållet av Jabra. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar