Innehållsförteckning
Många tillverkare slåss om att vara det märket som konstant stabilt vilar kring sina användares öron – och denna gång är det Corsair och deras nya HS80 Max Wireless som vill bli denna typ av audiologiska kungakrona. Spoilers, det visade sig faktiskt vara ett trådlöst gamingheadset som ärligt talat nog är ett av de bästa vi testat hittills!
Corsair har sannerligen gått från klarhet till klarhet, och med sin nyare iteration av HS80 RGB Wireless headset – vilket vi recenserade ett par år tillbaka – är det tydligt att de vet vad de gör även denna gång. Denna nya trådlösa HS80 Max Wireless är en utvecklad version av samma headset, med bättre räckvidd, snabbladdning och fenomenal komfort. Dess mjuka öronkuddar med minnesskum håller dina öron på plats, utan att det känns för tajt eller för den delen sladdrigt. Konstruktionen är lätt (352 gram) och parat med de lena öronkuddarna är det en fröjd att använda. Ur en ren estetisk design kommer HS80 Max i svart eller vitt utförande, och är på många sätt nära nog identisk med sin föregångare. Den största skillnaden utifrån en estetisk synvinkel är egentligen den knapp som sitter på högerkåpan vilket avser blåtand… och ”that´s it!”. Det har en sofistikerad välvårdad prägel, med sina rundade former, mjuka huvudband och nerfällbara mikrofon.
Sett ur en mer teknisk synvinkel håller verkligen Corsair inte på godsakerna. Ett bra trådlöst stöd via dess USB-dongel för Playstation och PC, men även via blåtand skulle du vilja använda den med din mobil eller Nintendo Switch. En övergång som sker oerhört smidigt genom att klicka på den högra knappen på headsetet. Efter en parning med valfri enhet är den hela tiden åtkomlig och kan ta emot samtal och pausa musik för att nämna några saker. Därutöver bjuder den även på direktstöd för Nvidia Broadcast vilket med hjälp av AI kan isolera din röst och reducera bakgrundsljud. Detta är något som kan nås – och installeras, via Corsairs programvara iCUE, vilket gör det mer enkelt för de som är ute efter just denna typ av funktionalitet. Utöver detta har headset också stöd för Dolby Atmos, vilket dessvärre tas ner som en separat app i Microsoft Store, men som ändå startade upp mer eller mindre omgående – och också fungerade från start. På ett naturligt och omedelbart sätt som säkerligen gör att headsetet kommer uppskattas av såväl nybörjare som veteraner inom ljuddepartementet.
På vänstra sidan hittas volymreglage som i sig är stegbaserat på ett tillfredsställande sätt, och likaså en på- och avknapp. Samma knapp används även för att växla mellan sammankopplade enheter (blåtand och via dongel), så du som användare snabbt kan få rätt källa. Själva öronkåporna kan även roteras, och kan på så sätt enkelt vila mot bröstkorgen om du skulle vilja ta av de, men fortfarande ha de lättillgängliga. Ingen unik aspekt i sig, men något som adderar till en redan god design.
Ljud & mikrofon
När det kommer till gamingheadsetets ljudkvalitet är det en yvig och välljudande sådan. Med ett frekvensomfång mellan 20Hz – 20kHz ser det ut att vara tämligen igenkännbart mot många andra, men när vi kommer till hur ljudet upplevs i spel, film och musik är det tack och lov mer unikt. Det högre registret – samt mellanregister är välbalanserat och varmt i ton, och framförallt väldigt utkristalliserat för lyssnaren. Urskiljandet av olika instrument i låtar, samtidigt som det ger en god repertoar över brädet gör att ljudupplevelsen känns fantastisk. Förvisso genomstrålar dess lägre register mer av en utplanad EQ från start – något som förvisso är bra för de som vill ändra själva i iCUE – men kan nog kännas aningen stram för vissa. För min del accentuerar dess välbalanserade bas snarare mellanregister och diskanter, och gör att helheten är förvånansvärt korrekt i sitt återgivande av framförallt musik.
För spel adderar både Dolby Atmos ett djup i ljudbilden, samtidigt som det ackompanjeras av ren audio utan några krusiduller. Visst finns det nog mer djup att utforska för tillverkaren, men överlag kommer användare vara nöjda med ljudbilden som för ett trådlöst headset nog är bland det finaste jag testat hittills.
Ser vi istället på mikrofonen är även det en överraskande klarhet som återges i tal. Visst har det lite av det typiska inboxade ljuduttrycket som en gamingheadsetmikrofon ibland kan ha, men ärligt talat är det någorlunda brett i omfång (troligtvis p.g.a. dess omni-direktionella upptagning), på ett sätt som kommer uppskattas av de flesta. Den uppfällbara mikrofonen är lätt att justera för övrigt, vilket i sig är ett plus i kanten. Just att ljudbilden är ren från artefakter är i sig givetvis något som bör vara standard, men då detta är ett trådlöst headset återigen, är det ändå kul att se.
Programvara och batteritid
iCUE som är Corsair mjukvara, leder dig lätt till att ställa in egna EQ-profiler, ljuseffekter på headsetet (vilket bara finns svagt i de två logotyper som hittas, en på vardera öronkåpa) och snabbknapp som kan ställas in (avser volymreglaget som blir en knapp när/om den trycks in). Programvaran är lättnavigerad och intuitiv, vilket uppskattas. Vad som däremot gömmer sig i iCUE är även något som heter SoundID. Detta är en serie tester du gör, vilket då skapar en ljudprofil utefter hur just du hör. Denna process var intressant, men mer gimmickartad, då jag upplevde att ljudbild blev mer instängd efter mina tester var klara. Förvisso kan du justera den – och vem vet kanske du får en helt annan upplevelse – men för mig var den underväldigande milt sagt. Men det var också den enda del av iCUE som var på det sättet, så det säger väl en del.
Om vi ser till batteritid är det runt 65 timmar (utan RGB) via 2.4GHz bandet (USB-dongel) eller 130 timmar om du enbart använder den via blåtand. Med RGB-belysningen på kåporna är det mellan 23-24 timmars användning istället som erbjuds. Det är med andra ord en alldeles förträfflig batteritid, och med tanke på att den har stöd för snabbladdning går det även riktigt snabbt att få liv i den.
Ett headset för alla?
Idag är trådlösa gamingheadset på många sätt standard, och på grund av detta är konkurrensen mördande. Ljudkvalitet, mikrofonupptagning och komfort kan inte längre tummas på, och det gör det inte hos Corsair med denna HS80 Max Wireless. Ett headset vars riktpris på 1 990 SEK ärligt talat inte är i närheten av de dyraste på marknaden gör att det plötsligt ger mycket värde för pengarna. Givetvis vill vi alltid att våra rekommendationer ska vara än mer överkomliga – då t.ex. ett pris för 1 500 SEK snarare gjort att Corsair utmanövrerat merparten av konkurrenter, istället blir det ett blodigt slagfält i de högre prisligorna. Trots det kommer HS80 Max Wireless vinnande ur striden och det gör det genom att ge hög kvalitet inom alla områden. Det märks att tillverkaren slagit på stort, då jag har svårt att ens hitta svagheter, och just därför blir det en oerhört stark rekommendation!
Fotnot. Detta gamingheadset släpptes nu den 13 augusti 2023, och kan därför ännu ej vara tillgänglig på bred front. Vi hoppas uppdatera nedan specifikationsruta med bättre lokal prisbild längre fram.
FUNKTION | BESKRIVNING |
Drivelement |
anpassad 50 mm neodym
|
Frekvenssvar | 20Hz – 20kHz |
Impedans |
32 Ohm @ 1kHz
|
Känslighet | 119dB (± 3dB) |
Mikrofontyp | Omni-directional |
Mikrofonimpedans | 2,2k ohm |
Mic Frequency Response | 100Hz – 10kHz |
Mikrofonkänslighet | -38dB (± 3dB) |
Mått |
200 mm(L) x 97 mm(B) x 183 mm(H)
|
Vikt | 352g |
Garanti | 2 år |
Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Nuvarande riktpris från tillverkare: 1,990 SEK. Uppdaterat lokalpris införes när ett sådant blir tillgängligt.
i samarbete med PriceRunner