Hem RecensionerTillbehörsrecensionerTangentbord Razer Huntsman Tournament Edition

Razer Huntsman Tournament Edition

av Lovisa Fischerström

Robust och snyggt gamingtangentbord för de riktigt seriösa spelarna som vill få ut det mesta av sitt spelande. Frågan är om man vill ha ett tangentbord som enbart har ett specifikt syfte?


Det är ingen tvekan om att Razer har några av de mest populära produkterna på marknaden, både vad gäller tangentbord och möss och har ofta höga betyg från användare och experter på sina produkter, och kanske är det inte så konstigt när företaget har hållit på med gamingtillbehör sedan slutet av 90-talet. Deras tangentbord Razer Huntsman Tournament Edition riktar sig till riktigt seriösa gamers. Med sin kompakta storlek, robusta känsla och otroligt snabba reaktionstid känner man sig nästan själv bättre som gamer än man kanske egentligen är. Det känns helt enkelt proffsigt.

Tangentbordet har sin grund i plast men den översta ytan är metall, förutom tangenterna då såklart. Det kopplas in med en löstagbar USB-C-sladd vilket jag från början tyckte kändes onödigt, varför ska den gå att koppla loss? Men under helgen jag spendera på Dreamhack kändes det smidigt att enkelt kunna koppla loss tangentbordet från sladden för att ta med mig när jag åkte därifrån. Det är även TKL (tenkeyless) eller kompakt och har således inte en numpad med siffror på högersidan vilket gör tangentbordet väldigt litet. Det finns inga extraknappar så som volymkontroll eller programmerbara knappar, ej heller några USB-uttag, utan här är det 100% fokus på gaming.

Stilrent och kompakt.

Razer Huntsman Tournament Edition har linear optical switches och har alltså optiska brytare som gör att det räcker med att trycka ned tangenten 1 mm för att den ska reagera. Den gör det med ett lagom högt klickande, inte ett tydligt klick, utan mer ett ljud som tyder på väl avvägda stabila tangenter. Det har alltså otroligt snabb reaktionstid, något Razer också skryter med på sin hemsida, att det är de ”snabbaste brytare de någonsin utvecklat”. Det kan alltså nästan räcka med att snudda vid tangenterna och de reagerar, något jag märkte ett otal gånger när jag spelade Diablo 3. Jag har som vana att luta fingrarna på siffrorna 1-4 för att snabbt kunna göra diverse skills (som de allra flesta såklart) och det hände ganska ofta att jag råkade dra iväg någon specialattack bara för att jag slappnade av lite för mycket i handen.

Något ovant när jag innan suttit på ett icke-mekaniskt tangentbord med betydligt stummare knappar. Även om det var ovant i början kan jag förstå och uppskatta fördelen med den snabba reaktionstiden om man tävlar eller tar sitt spelade väldigt seriöst, då kan den lilla skillnaden i tid påverka mycket. Dessutom har tangentbordet inbyggt minne i vilket du kan spara olika profiler, vilket sparas i själva tangentbordet och när du senare kopplar in det så finns dina favoritinställningar kvar, smart men kanske inget gemene gamer egentligen behöver.

När du kopplar in tangentbordet frågar datorn direkt om att installera Razer Synapse, det program i vilket du kan modifiera LED-belysningen och även organisera om knapparna. Det är ett simpelt program som man länge kan sitta och leka med för att få fram massa roliga och spexiga ljusinställningar. Jag har till exempel valt att färga knapparna WASD och 1-4 just för att det oftast är de knapparna jag använder till de spelen jag spelar. Dock upptäckte jag att tangentbordet har en funktion som gör att det automatiskt känner av vissa spel du spelar och själv ändrar färgen och vissa tangenter.

Jag är som tidigare nämnt inne i att spela Diablo 3 för tillfället och när jag startade spelet med Huntsman-tangentbordet ändrade alla tangenter färg till rött utom 1-4 och Q som blev vita, just för att det är de tangenterna som används i just Diablo 3. Dessutom reagerade tangentbordet med olika färger beroende på vad du gör i spelet, om jag till exempel slänger ut ett legendary item som har färgen orange, så går en våg av orange över hela tangentbordet. Otroligt häftigt! På Razers hemsida kan man se vilka spel som är kompatibla med specialljus via tangentbordet, och det är många. En väldigt häftig bonus som höjer bordet ännu mer i mina ögon.

Ändra ljusinställningar enkelt i Razer Synapse.

Så slutsatsen är att det är ett välbyggt och behagligt gamingtangentbord men som endast är fokuserat på just gaming. Om du vill ha ett multifunktionellt tangentbord om du till exempel skriver mycket vid datorn eller pysslar med annat så kan detta nog stjälpa mer än hjälpa. Själv trycker jag ofta fel på tangenterna när jag skriver eftersom att de är så känsliga, dessutom kan jag även sakna numpaden som jag insåg att jag använde mycket när jag inte hade en längre. Priset är ju lite i överkant för min smak, men kan ju mer bero på att jag spelar mer för nöje och hobby än något jag investerat hela mitt liv i. Men är du proffs eller siktar på att bli, då kan detta vara ett tangentbord för dig.


Specifikation
 • Optiska brytare
  Löstagbar flätad sladd USB-C till USB-A
  Vikt: 752g
  Mått: 362mm x 140mm x 37mm
  Livslängd: 100 miljoner knapptryck
  16.8 miljoner anpassningsbara ljusinställningar
  Inbyggt minne
  Kompakt

Razer Huntsman Tournament Edition. Lägsta pris 1399 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-10.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar